Stadin ammatti- ja aikuisopiston jatkuvan haun hakuajat ja -menettelytavat

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-009334
More recent handlings
Case 2. / 33 §

Stadin ammatti- ja aikuisopiston jatkuvan haun hakuajat ja -menettelytavat

Education Committee's Finnish Sub-committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Stadin ammatti- ja aikuisopiston ammatillisen koulutuksen jatkuvan haun hakuajat ja -menettelytavat alla olevan esityksen mukaisesti.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain (531/2017, 37§) mukaan koulutuksen järjestäjä päättää jatkuvan haun hakuajoista ja -menettelytavoista sekä valintaperusteista.

Ammatillisessa koulutuksessa on 1.1.2018 alkaen otettu käyttöön jatkuva haku, joka korvaa aiemmat erillis- ja lisähaut. Valtakunnallinen yhteishaku toisen asteen opintoihin on edelleen käytössä. Yhteishaussa koulutuksiin hakevat ensisijaisesti peruskoulun päättävät nuoret. Myös yhteishaun vapaiksi jääneille paikoille opiskelijat valitaan jatkuvalla haulla.

Jatkuva haku tarkoittaa, että tutkintoihin tai tutkinnon osiin ja koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden. Jatkuvan haun aloituspaikkatilanne muodostuu tutkintojen ja koulutusten opiskelijapaikkamäärästä ja opiskelijoiden valmistumisesta.

Jatkuvan haun toteutus perustuu henkilökohtaistamiseen. Henkilökohtaistamisella tarkoitetaan henkilön tavoitteiden, urasuunnitelmien ja aikaisemmin hankitun osaamisen perusteella käytävää keskustelua ja suunnitelmaa osaamisen hankkimiseksi (miten, missä ja milloin osaaminen hankintaan). Henkilökohtaistamisen lähtökohtana on asiakas- ja kysyntälähtöisyys sekä osaamistarve. Koulutukseen haluavan kanssa selvitetään yhdessä soveltuva tutkinto tai koulutus ja tarvittavat tukitoimet sekä riittävät edellytykset aloittaa opinnot.

Opiskeluedellytysten varmistamisessa selvitetään kielelliset, matemaattiset- ja digitaaliset valmiudet sekä terveydentilavaatimukset erityisesti SORA-tutkintojen osalta. SORA-lainsäädännön tavoitteena on parantaa turvallisuutta koulutuksessa ja työelämässä. Säädöksillä edistetään potilas- ja asiakasturvallisuutta, alaikäisten turvallisuutta sekä opiskelijan itsensä ja opiskelu- ja työyhteisön turvallisuutta. SORA-tutkintoja ovat tekniikan ja liikenteen alalla logistiikan perustutkinto (autonkuljettaja/yhdistelmäajoneuvonkuljettaja), turvallisuusalan perustutkinto (turvallisuusvalvoja) sekä sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja).

Stadin ammatti- ja aikuisopistossa jatkuvaa hakua toteutetaan tarjoamalla koulutukseen hakeutuville hakeutumis- ja ohjauspäiviä. Hakeutumispäiviä on kolmen viikon välein. Hakeutumispäivissä jokainen henkilö saa henkilökohtaista ohjausta ja hänen opiskeluedellytyksensä varmistetaan kartoittamalla.

Ohjaus- ja henkilökohtaistamiskeskustelun jälkeen henkilö ilmoittautuu hakijaksi Wilma-järjestelmän kautta. Jokainen hakija täyttää ilmoittautumisessa samat opiskelijavalintaan vaikuttavat tiedot. Lisäksi hakulomakkeilla on omat lisäkysymykset tutkintoihin, joissa on tutkintokohtaisia terveydentilavaatimuksia.

Jatkuvassa haussa arvioidaan hakijan koulutustarve sekä edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen tai tutkinnon suorittamiseen. Arviointi voidaan tehdä hakemuksen perusteella tai hakeutumisvaiheen henkilökohtaistamisen yhteydessä.

Etusijalla ovat hakijat, joilla ei ole ammatillista tutkintoa ja joille tutkinto on tarpeellinen työllistymisen kannalta. Lisäksi valinnassa painotetaan työttömiä hakijoita ja hakijoita, joilla on alan työkokemusta tai harrastuneisuutta alalle sekä hakijoita, joilla koulutustarve on perusteltu muusta syystä esim. alanvaihto tai aikaisempi koulutus ei enää vastaa työelämän tarpeita.

Hakijoilta edellytetään myös osaamistavoitteiden ja tutkinnon kannalta riittäviä opiskeluvalmiuksia (kielelliset-, matemaattiset- ja digitaaliset valmiudet) sekä soveltuvuutta alalle (nk. SORA-tutkinnot). Jos sopivia hakijoita on enemmän kuin koulutuksessa on sillä hetkellä paikkoja, käytetään arvontaa. Henkilöille, jotka eivät tule valituksi koulutukseen tarjotaan henkilökohtaista ohjausta ja muita koulutusvaihtoehtoja. Stadin ammatti- ja aikuisopiston hakeutumis- ja ohjausprosessista kerätään systemaattisesti palautetta, jotta se palvelee jatkossa entistä tehokkaammin kaikkia oppijoita.

Stadin ammatti- ja aikuisopiston koulutustarjonta on nähtävillä valtakunnallisessa Opintopolku.fi –palvelussa. Lisäksi oppilaitoksen verkkosivuilla kerrotaan koulutuspaikkatilanteesta. Koulutusmarkkinoinnilla ja viestinnällä on jatkuvassa haussa suuri merkitys. Jatkuvalla haulla on nuorten ja aikuisten syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus, koska henkilö voi aloittaa opinnot joustavasti kesken lukuvuoden.

Close

This decision was published on 20.09.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Ask for more info

Ulla Juhanko, koulutussuunnittelija, puhelin: 09 310 86469

ulla.juhanko@hel.fi