Tilannekatsaus AV- ja elokuva-alaan sekä siihen liittyviin kehittämistarpeisiin

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-010062
More recent handlings
Case 3. / 46 §

Tilannekatsaus AV- ja elokuva-alaan sekä siihen liittyviin kehittämistarpeisiin

Economic Development Sub-committee

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen AV- ja elokuva-alaan sekä siihen liittyviin kehittämistarpeisiin.

Käsittely

Asian käsittelyn aikana kuultavana oli Taina Seitsara. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Kaupunginhallituksen elinkeinojaoston 28.5.2018 § 32 hyväksymien Helsingin elinkeinopolitiikan painopisteiden 2018–2021 mukaan Helsingin kansainvälistä tunnettuutta vahvistetaan ja helsinkiläisen osaamisen vientiä maailmalle edistetään. Helsinki hyödyntää pitkän aikavälin elinkeinopolitiikassaan toimivan kaupungin mahdollisuuksia ja vahvuuksia. Kaupungin pysyvänä tehtävänä on kehittää yritysten toimintaympäristöä, edistää helsinkiläisten työllistymistä ja mahdollistaa kestävä ja osaamiseen perustuva taloudellinen kasvu.

AV- ja elokuva-alan merkitys luovana alana on kasvussa. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan (Selvitys elokuvatuotantoihin kohdistuvien julkisten tukien vaikutuksista, 2018) miljoonan euron liikevaihdon saavuttaneita elokuva- ja TV-sarjatuotantoyhtiöitä oli Suomessa 13 kappaletta vuosina 2014–2016. Kaikki tarkastellut yhtiöt sijaitsivat pääkaupunkiseudulla. Suurimmillaan yksittäisen yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli yli 12 miljoonaa euroa.

AV- ja elokuva-alaan liittyvät immateriaalioikeudet ja -tulot ovat lisääntyneet ja luovaan teollisuuteen suuntaavien sijoitusten määrä kasvanut. Yksityisen rahan sijoitusstrategia perustuu sisällön aineettomilla oikeuksilla tehtävään kansainväliseen tuotanto- ja lisenssiliiketoimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisee 2018 vuoden loppuun mennessä tutkimusraportin, joka sisältää suomalaisen luovan talouden eri toimialojen tuoreimmat tunnusluvut yrityksistä ja niiden liikevaihdosta sekä työpaikoista. Toimialan kasvun hyödyt heijastuvat tulevaisuudessa myös liitännäisaloille, kuten kuvankäsittely-, 3D- ja muille tietokoneavusteisille visuaalisille aloille, pelialalle sekä virtuaali- ja täydennetyn todellisuuden aloille.

Julkinen tuki AV- ja elokuva-alan toimijoille

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa Suomen elokuvasäätiölle valtion varoja elokuvan ja muun kuvaohjelman valmistamisen ja jakelun tukemiseksi. Valtion vuoden 2017 talousarviossa varattiin kotimaisen elokuvan tukemiseen noin 25 miljoonan euron määräraha, josta elokuvien tuotantoa tuettiin yhteensä 17 miljoonalla eurolla. Ilman tuotantotukea suuri osa tuotantoyhtiöiden nykyisestä liiketoiminnasta olisi kannattamatonta.

Business Finlandin AV-alan kansallinen tuotantokannustin käynnistyi vuonna 2017. Rahoituksen suuruus on 9,5 miljoonaa euroa vuodessa, ja se on suunnattu pitkän näytelmäelokuvan, dokumenttielokuvan sekä sarjamuotoisen fiktion ja animaation tuotantoihin. Työ- ja elinkeinoministeriö on päättänyt ohjelman rahoituksesta vuosille 2017–2019.

Suomalaisten elokuvayhtiöiden kotimaiset markkinat ja saatavilla oleva rahoitus ovat kuitenkin rajalliset. Kotimaan markkinat tarjoavat siten rajalliset mahdollisuudet kasvulle. Suomalaiset yhtiöt ovatkin viime vuosina toimineet varsin aktiivisesti kansainvälisillä elokuvamarkkinoilla rahoituksen hakemiseksi sekä tuotantojen levittämiseksi ja markkinoimiseksi ulkomaille.

AV- ja elokuva-alan viimeaikainen kehitys Helsingissä

Business Finlandin tuotantokannustimen myötä suurten budjettien kotimaisten ja ulkomaisten tuotantojen yhteydenotot ja kuvauspaikkakyselyt ovat lisääntyneet Helsingissä merkittävästi. Samanaikaisesti tuotantojen kokonaisresurssit ovat kasvaneet, jolloin tuotannot toteutetaan aiempaa isommin ja paremmin. Helsinkiin on myös syntymässä uusia kansainvälisiä elokuva-alan yhteistyömuotoja ja ammattilaisverkostoja.

Esimerkiksi Helsingissä kuvatun Karppi (Deadwind) -rikosdraamasarjan tuotannon aikana tuotantoyhtiö Dionysos Films Oy työllisti 200 elokuva-alan ammattilaista. Karpin maailmanlaajuiset jakeluoikeudet on myyty Netflixille. Talvella 2018–2019 Helsingissä kuvataan kaksi uutta suuren budjetin tv-sarjaa, joiden jakeluoikeudet on jo myyty kansainväliselle myyntiyhtiölle.

Kaupungin toimenpiteet AV- ja elokuva-alan tukemiseksi

Kaupunki tukee osaltaan eri tavoin AV- ja elokuva-alan tuotantojen toimintaedellytyksiä ja ammattilaisverkostoja. Muun muassa helsinkiläisiä tuotantopalveluita ja kuvauspaikkoja markkinoidaan yhteistyössä alan kumppanien kanssa. Lisäksi kaupunki mahdollistaa Helsingissä järjestettäviä kansainvälisiä AV-alan ammattilaisfoorumeita ja -liiketoimintatapahtumia, sujuvoittaa kuvauspaikkojen ja -lupien koordinointia sekä auttaa alan toimijoita verkostoitumaan muiden luovan teollisuuden toimijoiden kanssa. Kansainvälistä hankeyhteistyötä tehdään North Star Film Alliance -hankkeessa, jonka tavoitteena on harmonisoida Suomen, Viron ja Latvian tuotantokannustimet haitallisen kilpailun ehkäisemiseksi. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta perustaa paikallisen tuotantotuen aluerahasto kansainvälisten tuotantojen houkuttelemiseksi Helsinkiin.

AV- ja elokuva-alalla on vaikutusta Helsingin kansainvälisen brändin tunnettuuteen ja kansainvälisten matkailijoiden määrän kasvuun, luovien alojen työllisyyteen sekä liitännäisalojen kehitykseen ja liiketoiminnan kasvuun. Elokuvilla ja TV-sarjoilla tavoitetaan yleisöjä, joihin perinteinen markkinointi ei välttämättä pure. Helsinki on erinomainen esimerkki suuresta kaupungista, joka on toimiva, turvallinen ja tasa-arvoinen. Elokuva-alalle kohdistettujen tukien, kannustimien ja verohelpotusten vaikutuksia niin työllisyyteen kuin matkailuvetovoimaan on tilastoitu ja analysoitu laajasti. Tutkimukset osoittavat, että elokuvatuotantoon sijoitetuista varoista saatavat taloudelliset hyödyt ovat laskutavasta riippuen keskimäärin 6,5-kertaiset.

Tämän vuoksi on tarpeen laatia tiivis kaupunkitasoinen toimenpidesuunnitelma suurten kotimaisten ja kansainvälisten tuotantojen houkuttelemiseksi Helsinkiin. Toimenpidesuunnitelma on tarkoitus laatia yhteistyössä kaupungin toimialojen ja muiden kumppaneiden kanssa, ja sen valmistelua koordinoi kaupunginkanslian elinkeino-osasto. Toimenpidesuunnitelma sisältää lisäksi mittarit ja niiden seurannan.

Asiaa esittelee kokouksessa yksikön päällikkö Santtu von Bruun.

Close

This decision was published on 16.10.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva

Ask for more info

Santtu von Bruun, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 36258

santtu.vonbruun@hel.fi

Taina Seitsara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36322

taina.seitsara@hel.fi