Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2019 alkaen
Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen muutos 1.8.2019 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti, että Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueita muutetaan 1.8.2019 alkaen.
Snellmanin ala-asteen koulun oppilaaksiottoaluee raja lähtee Laivurinrinteen ja Fredrikinkadun risteyksestä ja kulkee pitkin Fredrikinkatua Lönnrotinkadulle siten, että Fredrikinkadun parilliset numerot 12- 30 kuuluvat alueeseen, mutta parittomat numerot 19-41 eivät kuulu Snellmanin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen. Raja kääntyy Fredrikinkadulta Lönnrotinkadulle siten, että parilliset numerot 16- 42 kuuluvat oppilaaksiottoalueeseen. Lönnrotinkadulta raja jatkuu Hietalahdenrannan yli merelle, kulkee Hernesaaren ympäri ja palaa Eiranrannan yli Rantakallionpuistoon. Raja kulkee Rantakallionpuiston läpi Telakkakadulle ja kääntyy Tehtaankadulle. Telakkakatu 1, 3a ja 3b eivät kuulu Snellmanin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen, mutta Tehtaankatu 29-27 ja 25 kuuluvat. Tehtaankadulta raja kääntyy kulkemaan pitkin Sepänkatua Laivurinkadulle siten, että Sepänkadun parittomat numerot 1-19 ja Laivurinkatu 8 ja 10 kuuluvat Snellmanin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen.
Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen raja lähtee Eiranrannasta ja kulkee Rantakallionpuiston läpi Telakkakadulle ja kääntyy Tehtaankadulle ja edelleen Sepänkadulle. Telakkakatu 1, 3a ja 3b ja Tehtaankatu kokonaisuudessaan, lukuun ottamatta numeroita 27-29 ja 25 kuuluu Tehtaankadun ala-asteen koulu oppilaaksiottoalueeseen. Sepänkadulta raja kääntyy Laivurinkadulle ja siitä edelleen pitkin Laivurinrinnettä Merimiehenkadulle siten, että Laivurinkatu 41 ja 43, Laivurinrinne 1 ja 5 sekä Merimiehenkatu 2 kuuluvat Tehtaankadun ala-asteen koulun alueeseen. Merimiehenkadulta raja kääntyy Yrjönkadun yli Punanotkonkadulle. Punanotkonkatu 2 ja 4 kuuluvat Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaksiottoalueeseen. Punanotkonkadulta raja kulkee Kasarmikadun yli Kaartinkujalle siten, että Kasarmikatu 15 kuuluu alueeseen. Kaartinkujalta raja jatkuu Fabianinkadun yli, kulkee Tähtitorninvuorta pitkin ja kääntyy kohti Etelärantaa ja Laivasillankadun yli merelle. Merellä raja kulkee siten, että Suomenlinna ja Harakka eivät kuulu Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueeseen. (kartta liitteenä)
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan jaostojen tehtävänä on oman kieliryhmänsä osalta päättää oppilaaksioton perusteista tai hyväksyä perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää asiasta (15 luku 2 § 2 momentti 2 kohta).
Opetus- ja kulttuuriministeriö on muuttanut Helsingin normaalilyseon perusopetuksen järjestämislupaa. Uuden järjestämisluvan myötä Helsingin normaalilyseo voi järjestää opetusta myös 1-6 luokille ja antaa valmistavaa opetusta. Helsingin normaalilyseo aloittaa vaiheittain 1-6 vuosiluokkien perusopetuksen 1.8.2019 alkaen osoitteessa Ratakatu 6, 00120 Helsinki.
Helsingin yliopiston ylläpitämä Helsingin normaalilyseo on Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien lasten alueellinen lähikoulu vuosiluokkien 7-9 osalta. Helsingin normaalilyseo järjestää opetuksen osoitteessa Ratakatu 6, 00120 Helsinki.
Jotta Helsingin normaalilyseolle saadaan oma oppilaaksiottoalue (noin 20 oppilasta/vuosiluokka) esitetään Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueiden muuttamista siten, että Helsingin normaalilyseolle muodostuu oma 1-6 luokkien oppilaaksiottoalue. Tämä muodostuu pääosin muuttamalla Snellmanin ala-asteen koulun nykyistä oppilaaksiottoaluetta. Lisäksi Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueen rajaa muutetaan siten, että Ratakatu 6 (Helsingin normaalilyseon rakennus) rajataan kuulumaan Helsingin normaalilyseon oppilaaksiottoalueeseen. Tällä alueella ei tällä hetkellä ole asuinrakennuksia. Muilta osin Tehtaankadun ala-asteen koulun raja pysyy ennallaan.
Snellmanin ala-asteen koulun oppilasmäärä on 337 (20.9.2018). Snellmanin ala-asteen koulun lähikouluprosentti on 73,8 % (24.10.2018). Oppilaaksiottoalueen peruskouluikäisten määrä kasvaa merkittävästi tulevina vuosina.
Helsingin normaalilyseon 1-6 vuosiluokkien oppilaat otetaan siten, että lukuvuonna 2019-2020 aloittavat 1-2 vuosiluokat. 1. luokan oppilaat menevät oman oppilaaksiottoalueen mukaisesti kouluun, 2. luokkalaiset, jotka asuvat Normaalilyseon oppilaaksiottoalueella saavat halutessaan siirtyä Normaalilyseon oppilaaksi tai jatkaa nykyisessä koulussa. Vuosittain lisätään yksi vuosiluokka siten, että vuonna 2024 koulussa on tässä esitetyn oppilaaksiottoalueen lapsista koostuva 1-6 vuosiluokkien opetus. 7-9 vuosiluokkien oppilaaksiottoon ei nyt tehtävä oppilaaksiottoalueen muutos vaikuta.
Helsingin normaalilyseon 3-6 luokkien oppilaaksiottoalueella asuvien oppilaiden lähikouluna on edelleen niiden vuosiluokkien osalta Snellmanin ala-asteen koulu, sikäli kuin Helsingin normaalilyseossa ei ole vielä kyseistä luokka-astetta.
Lapsivaikutusten arviointi
Muutoksella ei ole merkittäviä lapsivaikutuksia.
Muutos lyhentää Helsingin normaalilyseoon tulevien lasten koulumatkaa.
Snellmanin ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueiden 7-12 vuotiaiden määrä on kasvanut. Helsingin normaalilyseolle muodostettava oppilaaksiottoalue vähentää Snellmanin ala-asteen koulun oppilasmäärää tulevina vuosina ja näin helpotta Snellmanin ala-asteen koulun tilanahtautta ja opetusjärjestelyjä.
Helsingin normaalilyseo on Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun oppilaaksiottoalueella asuvien lasten 7-9 luokkien lähikoulu. Kun Helsingin normaalilyseo aloittaa 1-6 luokkien opetuksen, muodostuu siitä yhtenäinen peruskoulu tässä määriteltävällä oppilaaksiottoalueella asuville lapsille.
Osallistaminen
Peruopetusjohtaja, aluepäällikkö ja Helsingin normaalilyseon johtava rehtori ovat keskustelleet Helsingin normaalilyseon 1-6 luokkien opetuksen aloittamisesta vuosien 2016-2017 aikana.
Aluepäällikkö, Snellmanin ala-asteen koulun rehtori, Tehtaankadun ala-asteen koulun rehtori sekä Helsingin normaalilyseon johtava rehtori ja perusopetuksen rehtori sekä apulaisrehtorin ovat tavanneet ja työstäneet yhdessä esitettyä oppilaaksiottoaluetta syksyllä 2018.
Oppilaaksiottoalueen muutoksesta järjestettiin Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun huoltajille tiedotus- ja keskustelutilaisuus 25.9.2018. Helsingin kaupungin Kerrokantasi -palvelussa oli mahdollisuus kommentoida 27.9.-16.10.2018 esitystä. Kommentteja tuli noin 10 ja ne ovat luettavissa:
Perusopetusjohtaja pyysi lausunnot Snellmanin ala-asteen koulun ja Tehtaankadun ala-asteen koulun johtokunnilta ja Normaalikoulun harjoittelukoulujen neuvottelukunnalta 14.10.2018 mennessä. Lausunnoissa puolletaan esitystä.
Snellmanin ala-asteen koulussa järjestettiin henkilöstön kuuleminen 29.10.2018 ja Tehtaankadun ala-asteen koulussa 23.10.2018.
This decision was published on 13.11.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Mia Honkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 86227
Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012