Toivomusponsi 1, selvitys mahdollisuuksista jakaa kaupungin laitoskeittiöiden ylijäävää ruokaa maksutta

HEL 2018-011175
More recent handlings
Case 11. / 116 §

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle ylijäämäruoan jakelua koskevista toivomusponsista

Education Committee

Lausunto

Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi seuraavan lausunnon valtuutettujen Maria Ohisalon ja Petrus Pennasen toivomusponsista koulujen ja päiväkotien ylijäämäruoista:

Ponsissa pyydetään selvittämään mahdollisuudet tarjota koulujen ja muiden kaupungin laitoskeittiöiden ylijäämäruokaa maksutta, esimerkiksi avaamalla ruokailu ulkopuoliselle kouluruokailun päätyttyä. (Maria Ohisalon toivomusponsi). Jakelusta voisi ilmoittaa koulun ovella, aina kun ruokaa on saatavilla (Petrus Pennasen toivomusponsi).

Suurimpaan osaan Helsingin kaupungin päiväkoteihin ja kouluihin ruokapalveluja tuottaa Helsingin kaupunki - Palvelukeskus liikelaitos. Ruokapalvelujen toteuttamista ohjaavat kansalliset varhaiskasvatuksen ja kouluruokailun ruokailusuositukset. Lasten ja nuorten ruokapalveluissa ravitsemuslaadun lisäksi keskeistä on aterioiden ja ruokalajien olevan vaihtelevia, syömään houkuttelevia, tunnistettavia ja mieluisia.

Koulu- ja päiväkotiruokailun toiminnan luonteesta johtuen valmistettua ruokaa jää jonkin verran yli. Ylijäävän ruoan määrä vaihtelee suuresti eri toimipisteissä ja eri päivinä. Ateriakokonaisuudesta ei yleensä jää kaikkia komponentteja yli, vaan ainoastaan jotain sen osaa esim. peruna, mutta ei esim. kastiketta. Valmistettua ja tarjolla ollutta ruokaa ei voida hygieniasyistä myydä eteenpäin. Myytäväksi tarjottavan ylijäämä ruoan tulee olla ollut erikseen säilytettynä, niin ettei se ole ollut tarjolla esim. linjastossa. Palveluntuottajan tehtävänä on pyrkiä ravintolatoiminnassaan mahdollisimman pieneen hävikkiin. Keinoina tähän heillä on muun ohjauksen ohella ruokalistojen suunnittelu asiakkaiden tarpeiden pohjalta, menekin seuranta ja yhteistyö koulujen kanssa paikalla olevan oppilasmäärän seuraamiseksi. Kouluissa vietetään kampanjaviikkoja hävikin vähentämiseksi ja osassa kouluissa on yhteistyössä tehty hyvinkin paljon erilaisia toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi.

Mikäli toimipaikassa jaetaan tai myydään ylijäämäruokaa, se on palveluntuottajan tehtävä. Valmistettu ruoka ei siirry kasvatuksen ja koulutuksen toimialan haltuun ruokailun jälkeen. Ruoan valmistajan tehtävänä on huolehtia ja vastata toimialan eri asiakasryhmien toimipisteissä ylijäävän ruoan myynti- ja jakelutoiminnasta aiheutuvista järjestelyistä, valvonnasta ja turvallisuuden varmistamisesta. Koulujen ja oppilaitosten ravintolasaleihin ei ole suoraa pääsyä rakennusten ulkopuolelta, vaan kulku on koulun normaalin sisäänkäynnin yhteydessä. Koulujen ja päiväkotien ulko-ovet ovat turvallisuussyitä lukittuina ja kulkua valvotaan. Tarvittaessa kasvatuksen ja koulutuksen toimiala voi ohjeistaa rehtoreita ravintolasalien käyttöön ja kulkemiseen liittyvissä asioissa, koskien ylijäävän ruoan myyntiä ja jakelua, yhteistyössä ruokapalvelutuottajan kanssa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on sopinut Palvelukeskuksen kanssa hävikkiruoan myyntikokeilusta erillisen sovelluksen kautta (Lunchie market). Kokeilu aloitettiin vuoden 2018 loppupuolella ja se jatkuu kevään 2019 ajan. Kokeilussa on mukana kaksi päiväkotia ja neljä koulua. Kokeiluvaiheessa sovelluksen on voinut ottaa käyttöönsä koulun tai päiväkodin henkilökunta. Saatujen kokemuksien pohjalta arvioidaan jatkotoimenpiteet. Koulujen ja oppilaitoksien ravintoloista on voinut jo tälläkin hetkelläkin ostaa mukaan ylijäämäruokaa.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta suhtautuu myönteisesti ylijäävän ruoan käytön edistämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen ja tätä suositellaan sekä koulujen että varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksissa. Toiminnasta ei kuitenkaan saa aiheutua turvallisuusriskiä eikä haittaa koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen toimipisteiden käyttäjäasiakkaille, henkilökunnalle tai päivittäiselle toiminnalle.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupunginhallitus on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta 30.4.2019 mennessä antamaan lausuntoa Maria Ohisalon toivomusponnesta "Merkitessään tiedoksi nuorten aloitteet kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunki selvittää mahdollisuuksia jakaa koulujen ja muiden kaupungin laitoskeittiöiden syömäkelpoista, ylijäävää ruokaa maksutta. Lähtökohtana voisi olla (aiemmista selvitetyistä keinoista poiketen) esim. se, että ruokailun päätyttyä ruokailu olisi edelleen avoinna ulkopuolisille. Yksi mahdollisuus hävikkiruoan vähentämiseen taas olisi jakaa ruokaa opiskelijoille mukaan kotiin vietäväksi." ja Petrus Pennasen tekemään toivomusponteen, jossa sanotaan näin: Valtuusto edellyttää, että selvitetään mahdollisuudet tarjota ilmaiseksi koulujen ylijäämäruokaa, jos sitä on saatavilla, yksinkertaisella ilmoituksella koulun ovella. Lausuntopyyntöä on pyydetty myös Palvelukeskusliikelaitokselta.

Close

This decision was published on 04.04.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Ask for more info

Sirpa Jalovaara, ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 09 310 43246

sirpa.jalovaara@hel.fi