Veden laatu kesäkioskeissa ja liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa 2018

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-011490
More recent handlings
Case 6. / 211 §

Veden laatu kesäkioskeissa ja liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa 2018

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Veden laatu kesäkioskeissa ja liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluissa ja Espoon seudun ympäristöterveydessä toteutettiin kesällä 2018 projekti, jonka tarkoituksena oli selvittää talousveden mikrobiologista laatua kesäkioskeissa ja liikkuvissa elintarvikehuoneistoissa.

Näytteitä otettiin yhteensä 54, joista 15 jäätelökioskeista, 5 torikahviloista, 6 junista, 13 ruokarekoista, 5 grillivaunuista, 2 pyörästä ja 8 laivasta. Uusintanäytteitä haettiin 24.

Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:ssä. Näytteistä määritettiin suolistoperäiset enterokokit, koliformiset bakteerit, Escherichia coli ja pesäkkeiden lukumäärä (22 oC). Näytteenoton yhteydessä arvioitiin vesisäiliöiden kuntoa ja puhtautta. Toimijoilta kysyttiin kuinka usein säiliöiden vesi vaihdetaan, mistä vesi haetaan ja milloin vesi on viimeksi vaihdettu. Toimijoilta kysyttiin myös miten, missä, kuinka usein säiliöitä puhdistetaan ja milloin ne on viimeksi puhdistettu. Samalla selvitettiin mihin toimintoihin säiliövettä käytettiin myyntipisteissä.

93 % näytteistä täytti talousvedelle asetetut laatuvaatimukset. Neljä näytettä eivät täyttäneet laatuvaatimuksia ulosteperäisen E. coli ja enterokokkilöydösten vuoksi. Sekä laatuvaatimukset että – tavoitteet täyttäviä näytteitä oli yhteensä vain kuusi (11 %). Heterotrofinen pesäkeluku oli epätavallisen korkea 28 näytteessä (52 %). Koliformisia bakteereja oli 16 näytteessä (30 %). Myyntipisteissä säiliöveden käyttötarkoitus vaihteli ja suurin osa käytti vettä ainakin käsienpesuun. Käytännöt vesisäiliöiden puhdistamisessa ja veden vaihdossa vaihtelivat suuresti eri toimipisteissä.

Säiliöveden laatuun vaikuttavat vesilähteen veden laatu, vesisäiliöiden puhtaus ja puhdistus sekä veden lämpötila ja vaihtuvuus. Vesi tulisi ottaa talousvesiverkosta mahdollisimman kylmänä ja säilyttää viileässä, mikä estää mikrobien lisääntymistä. Ulkomyyntipaikkojen läheisyydessä tulisi olla saatavilla talousvettä, jotta vesivarastoja voidaan täydentää toiminnan aikana.

Säiliöiden säännölliseen puhdistukseen ja kuivattamiseen sekä riittävän tiheään uusimiseen tulee jatkossa kiinnittää enemmän huomiota valvonnassa. Toimijoille tehdään kirjallinen ohje säiliöiden huollosta ja säännöllisestä puhdistuksesta. Toimijoiden tulisi tutkia veden laatua säännöllisesti omavalvonnassaan.

Close

This decision was published on 27.11.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Ask for more info

Inka Luokkala, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 32097

inka.luokkala@hel.fi