Oikaisuvaatimus vahingonkorvausta koskevasta päätöksestä

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-011575
More recent handlings
§ 47
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvauksesta päättäminen

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** vahingonkorvaushakemuksen alla olevin perusteluin.

Päätöksen perustelut

Yhden vahingonkorvausoikeuden perusongelman aiheuttaa se, että lähtökohtaisesti jokainen joutuu kärsimään kohdalleen sattuvat epäedulliset tapahtumat. Vaikka vahinko on syntynyt, vaaditaan korvausvelvollisuuden syntymiseen joku peruste. Muuten vahinko jää kärsijän itsensä vastattavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan korvausvelvollinen on se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon. Tuottamuksella tarkoitetaan sitä, että jotakin tehdään varomattomasti, huolimattomasti, ajattelemattomasti tai taitamattomasti tai että jotakin laiminlyödään. Edelleen 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa.

Huoltaja kirjoittaa korvaushakemuksessaan seuraavaa: Opiskelijan kannettava tietokone putosi opettajan käsistä lattialle, jonka seurauksena tietokone vioittui käyttökelvottomaksi. Tietokone on merkiltään Acer Aspire E15 ja se on ostettu joulukuussa 2015, jolloin sen hinta oli 479 euroa.

Opettaja kirjoittaa selvityksessään seuraavaa: Biologian 2. kurssilla opiskelijat tekivät itsenäistä projektityötä. Tunnin lopussa opettaja pyysi kaikkia opiskelijoita kääntämään kannettavan tietokoneensa kannen alas ja kuuntelemaan työn loppuohjeistuksen. Opiskelija vierustovereineen keskittyi pelaamaan tietokonepeliä eikä opiskelija reagoinut opettajan pyyntöön toistuvista pyynnöistä huolimatta. Silloin opettaja oli käynyt painamassa opiskelijan tietokoneen kannen kiinni ja tämän seurauksena laite oli vaurioitunut.

Saatuaan korvaushakemuksen ja opettajan selvityksen toimialan lakimies otti yhteyttä rehtoriin lisäselvityksen saamiseksi. Tuolloin selvisi, että opiskelijan polvet olivat olleet pulpetin alla siten, että pulpetti oli epävakaa, minkä johdosta laite putosi, kun opettaja painoi kannen alas.

Asiassa saadun selvityksen perusteella kaupungin ei voida katsoa olevan oikeudellisesti korvausvelvollinen. Myöskään opettajan ei voida katsoa aiheuttaneen vahinkoa virheellään tai laiminlyönnillään.

Asiassa saadun selvityksen perusteella opiskelijan omalla myötävaikutuksella on ollut huomattava merkitys vahingon syntymiseen.

Muutoksenhakuohjauksesta hallintopäällikkö toteaa seuraavaa: Vahingon korvaamisessa on kyse yksityisoikeudellisesta asiasta, jonka käsittely kuuluu yleiselle tuomioistuimelle. Oikaisuvaatimuksena voidaan tutkia, onko päätöksen tehnyt toimivaltainen viranomainen, onko tapahtunut menettelyvirhe tai jokin muu laillisuusvirhe.

This decision was published on 15.11.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Merja Aalto-Setälä, lakimies, puhelin: 09 310 86350

merja.aalto-setala@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö