Entisen Marian sairaala-alueen rakennuksen 5 vuokraaminen Start-up Maria Oy:lle
Entisen Marian sairaala-alueen rakennuksen 5 vuokraaminen Start-up Maria Oy:lle
Päätös
Elinkeinojohtaja päätti hyväksyä ja allekirjoittaa kaupunginkanslian ja Startup Maria Oy:n välillä 31.5.2016 solmitun vuokrasopimuksen liitteen koskien rakennuksen 5 tilojen vuokraamista startup-keskittymälle varatulta korttelialueelta, osoitteessa Lapinlahdenkatu 16, 00180 Helsinki, 15.9.2018 alkaen.
Päätöksen perustelut
Kaupunginhallitus päätti 29.3.2016 Startup Maria Oy:n perustamisesta tarkoituksena luoda edellytykset uudelle kasvuyrittäjyydelle, tukea kasvuyritysten kasvua ja kansainvälistymistä Marian sairaalan tiloihin luotavassa Marian startup-keskittymässä Lapinlahdenkatu 16.
Tilakeskus (kaupunkiympäristötoimialan tilapalvelut) vuokraa Marian startup- ja kasvuyrityskeskittymän tilat kaupunginkanslialle, joka vuokraa niitä edelleen Startup Maria Oy:lle. Yhtiö jälleenvuokraa tiloja startup- ja kasvuyrityksille, niitä tukeville palveluntarjoajille sekä muille kasvuyritysekosysteemin toimintaa edistäville tahoille. Yhtiön ja kaupungin sopimuksessa määritellään tarkemmin kaupungin sekä yhtiön oikeudet ja velvollisuudet vuokranantajana ja vuokralaisena.
Kansliapäällikkö oikeutti elinkeinojohtajan hyväksymään ja allekirjoittamaan Marian startup-keskittymää koskevat vuokrasopimukset kaupunginkanslian puolesta 20.12.2017, 179 §.
Rakennuksen 5 tilojen käyttöönotto ja vuokraus
Vuokralainen Startup Maria Oy on saanut rakennuksen 5 tilat haltuunsa 15.9.2018, mutta vuokran määrästä ei tuolloin sovittu. Nyt tehtävässä sopimuksessa sovitaan vuokran määrästä syyskuusta 2018 lukien.
Newsec Valuation Oy on suorittanut arvioinnin entisen Marian sairaala-alueen rakennuksen 5 markkinaehtoisesta vuokrasta. Arvioinnissa todettiin, että tilojen käypä vuokra on 6,4 euroa neliömetriltä kuukaudessa. Tarkemmat perustelut ovat liitteessä 3, joka on salassa pidettävä (JulkL 24 § 1 mom 20 k.).
Vuokra-arvion arvoajankohta on huhtikuu 2018, eikä siinä ole huomioitu tilannetta seuranneita investointeja. Kokonaisinvestointien määrä on noin 1,92 miljoonaa euroa yhteensä 1.969 neliömetrille entisen Marian sairaala-alueen tiloja. Investointikustannukset tulee huomioida markkinaehtoisen vuokran määrityksessä siltä osin, kun ne kohdistuvat yhtiön vuokraamiin tiloihin. Kymmenen vuoden eli 120 kuukauden kuoletusajalle jaettuna investointitoimenpiteiden vaikutus vuokratasoon on noin 8,12 euroa neliömetriltä, jolloin käypä kuukausivuokra olisi 14,53 euroa. Näin ollen on perusteltua arvioida, että tilojen markkinaehtoinen vuokra ei ylitä 15,0 euroa neliömetriltä.
Investointien vaikutukset huomioiden Startup Maria Oy:ltä perittävä vuokra 9,67 euroa alittaa tilojen markkinaehtoisen vuokran enintään 5,33 eurolla. Siten järjestely sisältää Helsingin kaupungin yhtiölle antamaa vuokratukea.
Tuensaajan Startup Maria Oy -nimisen osakeyhtiön tarkoituksena on luoda edellytyksiä uudelle kasvuyrittäjyydelle sekä tukea kasvuyritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Tätä tarkoitusta varten yhtiö kehittää ja ylläpitää kasvuyrityskeskittymiä sekä niiden tilaratkaisuja ja palvelukonsepteja, tukee tiloissa toimivia yritysyhteisöjä, tarjoaa yritysneuvontaa ja palveluita sekä toteuttaa tapahtumia.
Helsingin kaupungin Startup Maria Oy:lle antamaa tukea on pidettävä Euroopan unionin perussopimuksen 107 artiklan 1 kohdan mukaisena valtiontukena. Tuki myönnetään komission asetuksen (EU) N:o 651/2914 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus) 28 artiklan mukaisena pk-yrityksille myönnettävänä innovaatiotukena.
Tuensaajaa kohtaan ei ole annettu sellaista komission aikaisempaan päätökseen perustuvaa maksamatonta perintäpäätöstä, jossa tuki olisi julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi eikä yhtiö ole ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti vaikeuksissa oleva yritys. Tuki täyttää myös muut ryhmäpoikkeusasetuksen I luvun mukaiset yhteisten sääntöjen edellytykset.
Tuen myöntävän toimielimen päätöksestä tehdään komissiolle yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen liitteen II mukainen jälki-ilmoitus työ- ja elinkeinoministeriön välityksellä sähköisesti.
Tuen antaja päättää katsoa hyväksyttäviksi tukikelpoisiksi kustannuksiksi vuokrakustannukset. Tuki-intensiteetti vuokrakustannuksiin on enintään 36 % eli alle 50 % tukikelpoisista kustannuksista.
This decision was published on 11.12.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Gunnar Suikki, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 70841
Melissa Sharma, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36594