Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtaus pääkaupunkiseudulla vuosina 2017-2018

For decisions released prior to 2019 a related decision heading is displayed for cases.
HEL 2018-012129
More recent handlings
Case 5. / 230 §

Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtaus pääkaupunkiseudulla vuosina 2017-2018

Environment and Permits Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtaus pääkaupunkiseudulla vuosina 2017-2018.

https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu-24-18.pdf

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Ravintoloiden ja suurtalouksien pintapuhtausprojekti tehtiin vuosina 2017 ja 2018 Espoon seudun ympäristöterveyden, Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Vantaan ympäristökeskuksen yhteistyönä. Projekti oli ajankohtainen, koska Elintarvike-turvallisuusvirasto Eviran vuoden 2017 lopussa päivittämän ohjeen (10501/2) mukaan elintarvike-huoneistojen tulee tehdä harjoitettavasta toiminnasta riippuen pintojen puhtauden seurantaa säännöllisesti ja riittävän tiheästi osana omavalvontaa. Tätä ohjetta ei kuitenkaan juuri tunneta.

Projektin aikana otettiin pintapuhtausnäytteitä 202 ravintolasta ja 127 suurtaloudesta, joissa käsiteltiin helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Näytteitä otettiin yhteensä 1164 keittiöissä käytettävistä työvälineistä ja kalusteista. Lisäksi otettiin 108 uusintanäytettä. Pintapuhtausnäytteistä tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku ja enterobakteerit. Elintarvikehuoneistojen wc:n ovenkahvoista otettiin 67 pintanäytettä noroviruksen esiintymisen selvittämiseksi.

Suoritettujen tutkimusten perusteella 79 % pintapuhtausnäytteistä arvioitiin hyväksi, 10 % välttäväksi ja 11 % huonoksi. Ravintoloiden pintapuhtaustaso oli suurtalouksia heikompi: suurtalouksien näytteistä 88 % arvioitiin hyväksi ja ravintoloiden 74 %. Uusintanäytteistä 56 % oli hyviä, 15 % tyydyttäviä ja 29 % huonoja. Tutkimuksissa wc:n ovenkahvoissa ei todettu norovirusta.

Projektin tulosten perusteella voidaan todeta, että ravintoloiden ja suurtalouksien välineiden ja kalusteiden puhtaustaso oli kokonaisuutena katsottuna hyvällä tasolla, vaikka parannettavaakin on. Erityisesti ravintoloita tulisi opastaa ja neuvoa välineiden ja laitteiden puhtaanapitoon liittyvissä asioissa.

Projektin tulokset tukevat Eviran ohjeistusta elintarvikehuoneistojen omasta pintapuhtaustason seurannasta. Tämä edellyttää kaikilta valvontayksiköiltä toimenpiteisiin ryhtymistä, jotta ohjetta aletaan noudattaa kaikissa elintarvikehuoneistoissa mahdollisimman pian.

Close

This decision was published on 21.12.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Ask for more info

Terhi Juppi, elintarviketarkastaja, puhelin: 09 310 75425

terhi.juppi@hel.fi