Puistosuunnitelma, Kaitalahdenkurun koira-aitaus, Laajasalo, nro VIO 5976-1

HEL 2019-001565
More recent handlings
§ 36

Kaitalahdenkurun koira-aitaus, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5976/1, Laajasalo

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Kaitalahdenkurun koira-aitauksen puistosuunnitelman nro VIO 5976/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puistosuunnitelma koskee uuden koira-aitauksen rakentamista Kaitalahdenkuruun, Vuorilahdenpolun ja Kaitalahdenpuron pohjoiskulmaan. Voimassa olevassa asemakaavassa nro 12000 puisto on merkitty lähivirkistysalueeksi (VL). Helsingin koirapalvelulinjauksessa ja siihen liittyvässä verkostosuunnitelma 2016:ssa Kaitalahdenkuruun osoitettiin uusi koirapuisto.

Suunnittelualue on avointa, loivapiirteistä niittyä. Maaston korkeusasemat vaihtelevat + 2,9 ja + 4,2 välillä. Kaitalahdenkurua halkoo valtaoja, Kaitalahdenpuro. Kaitalahdenkurussa arvokkaat luontokohteet sijoittuvat pääosin laaksoaluetta rajaaville kallioisille selännealueille, jossa on mm. linnustollisesti arvokas kuusikko, arvokkaita geologisia kohteita sekä suunnittelualuetta sivuava asemakaavassa suojeltu jalopuualue. Koko Koirasaarentien pohjoispuolen purolaakso on linnustollisesti arvokas. Aitauksen pohjoispuolella on uhanalainen kallionaluslehto. Kaitalahden purolaakso on kauttaaltaan metsäverkostoselvityksen kriteerit täyttävä alue.

Kaitalahdenkurussa on virkistysreitti (Vuorilahdenpolku) ja talvisin alueen läpi kulkee hiihtolatu.

Suunnitelma

Lähtökohtana on sovittaa uusi koira-aitaus avoimeen maisemaan siten, että alueen nykyiset luonto- ja maisema-arvot säilyvät mahdollisimman hyvin. Aitaus on sijoitettu jalopuurinteen ja uhanalaisen kallionaluslehdon eteläpuolelle. Koira-aitaus rakennetaan kaksiosaisena siten, että isojen ja pienten koirien aitaukset on erotettu toisistaan. Aitaukselle on johdettu uusi 3,5 metriä leveä, kivituhkapintainen käytäväyhteys. Suunnittelualueen hulevedet ohjataan hulevesipainantesiin, jonka avulla ehkäistään haitallisten aineiden valumista puroon. Painanteen kasvualustassa käytetään biohiilimateriaalia suodattavana aineena.

Molempiin aitauksiin on mitoitettu erilliset eteistilat käyttömukavuuden parantamiseksi. Lisäksi aitausten väliin tehdään pensasistutukset eri kokoisten koirien näköyhteyden heikentämiseksi.

Aitauksen sisäpuolelle jäävät nykyiset puut säilytetään. Niiden juurelle perustetaan nurmikko, joka muotoillaan saarekemaiseksi ja annetaan kehittyä niityksi. Molempiin aitauksiin sijoitetaan kaksi penkkiä, jotka suunnataan Kaitalahdenpurolaakson suuntaan.

Aitaus on pintamateriaaleiltaan pääosin ”tassunalusseosta”. Sisäänkäynnin edustalla on kivituhkaa. Koira-aitauksen huoltovarusteet on pääosin sijoitettu sisäänkäyntien vierustalle. Perusvarusteiden lisäksi aitaukseen on sijoitettu koirien merkkauspuita, maakiviä ja puunrunkoja lappeelleen.

Suunnittelussa noudatetaan koirapalvelulinjausta.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta, joka on liitteenä 1.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 22.11.−12.12.2018 välisenä aikana.

Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin ravintola Stansvikin tiloissa 28.11.2018 Kruunuvuorenrannan asioita koskevan ison yleisötilaisuuden yhteydessä. Paikalla kävi n. 180 henkeä. Tilaisuudessa saatiin paljon positiivista palautetta, eikä lainkaan negatiivista. Asukkaat iloitsivat siitä, että saavat uuden koira-aitauksen. Sijaintia ja suunnitelmaa pidettiin hyvänä. Tilaisuuden jälkeen tuli kaksi kirjallista palautetta, joissa vastustettiin koira-aitauksen sijoittamista Kaitalahdenkuruun, koska se voi häiritä luontoa ja osaa asukkaista.

Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Rakennettavan koira-aitauksen pinta-ala on 3 400 m².

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 265 000 euroa (alv. 0 %).

Kaitalahdenkurun koira-aitaus kuuluu hoitoluokkaan A3. Aitauksen sisäpuolella olevat siirtonurmesta kehitettävät niittylaikut kuuluvat hoitoluokkaan B3.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 1 350 euroa eli 2,50 euroa/m² (alv 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu talousarviossa vuonna 2019.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 04 Kruunuvuorenrannan puistot ja liikunta-alueet.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30. Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan Virallisessa lehdessä ja viranomaisen ilmoitustaululla.

This decision was published on 11.04.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Decisionmaker

Rikhard Manninen
va. maankäyttöjohtaja