Uhkasakon tuomitseminen, pientalon rakennustöiden loppuunsaattamisen velvoite
Uhkasakkojen tuomitseminen, pientalon rakennustöiden loppuunsaattaminen, Nils Westermarckin kuja 16
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti tuomita ********** 36. kaupunginosan korttelin 246 tontin 8, Nils Westermarckin kuja 16, haltijana, kummankin erikseen maksamaan pientalon ja talousrakennuksen rakennustöiden loppuunsaattamiseksi asetettujen velvoitteiden laiminlyönnin vuoksi 30.8.2018 jälkeen erääntyneet uhkasakot: kummankin velvoitetun osalta erikseen kiinteä peruserä 5000 euroa ja yhdeksän lisäerää á 1000 euroa.Tuomitut uhkasakot maksetaan Suomen valtiolle.
Valvontamaksun määrääminen
Kaupunginhallituksen hyväksymän rakennusvalvontataksan 20 b §:n mukainen valvontamaksu kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä on kaksituhatta (2000) euroa, jonka ********** ovat tällä päätöksellä kumpikin puoliksi velvollinen maksamaan kaupungille. Valvontamaksun osalta kuntalain mukainen oikaisuvaatimusohje.
Ilmoittamisvelvollisuus
Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tästä päätöksestä ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalveluihin luovutuksensaajan nimi ja osoite.
Esitutkintapyyntö
Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää tehdä poliisille esitutkintapyynnön maankäyttö- ja rakennuslain säännösten noudattamatta jättämisestä, kun teko/laiminlyönti ei ole vähäinen ja kun yleinen etu vaatii esitutkintapyynnön tekemistä.
Tiedoksiannot
Pöytäkirjanote liitteineen ja tuomitun uhkasakon tilisiirtokortti saantitodistuksella ********** kummallekin erikseen.
Sakkoluettelonote ja pöytäkirjanote liitteineen oikeusrekisterikeskukselle.
Tiedoksi maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.
Perustelut
Rakennusvalvontapalvelujen rakenneyksikön tarkastusinsinöörin 17.1.2019 päivätyssä tarkastuslausunnossa todetaan seuraavaa:
Rakennuslupa 36-2276-08-A (091-036-0246-0008) omakotitalon rakentamista varten, osoitteessa Nils Westermarckin kuja 16, sai lainvoiman 28.7.2009 ja sen voimassaoloaika on päättynyt 28.7.2014. Rakennuslupaan ei ole haettu jatkoaikaa.
Rakennusluvassa maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset hankkeeseen ryhtyneet ovat **********
Rakennukseen ei ole tietojärjestelmän mukaan tehty IV- eikä KVV-katselmusta eikä osittaistakaan loppukatselmusta. Rakennuksessa mitä ilmeisimmin asutaan.
Tarkastusinsinööri on useampaan otteeseen tehnyt kohteen tilanteen arvioimiseksi paikallakäyntejä katualueen puolelta 3.5.2015 alkaen. Hankkeeseen ryhtyneet eivät paikallakäyntien yhteydenotoista huolimatta tilanneet silloiselta rakennusvalvonnalta (nyk. rakennusvalvontapalvelu) IV-, KVV- eikä loppukatselmusta eivätkä saattaneet rakennustöitä loppuun.
Rakennustöiden loppuunsaattamiseksi tehtiin hallintopakkopäätös 24.1.2017, 36-0028-16-HAL, missä rakennuslautakunta päätti velvoittaa ********** saattamaan rakennusluvan tunnus 36-2276-08-A mukaiset omakotitalon ja talousrakennuksen rakennustyöt loppuun asti niin, että rakennusluvasta voidaan toimittaa loppukatselmus 1.11.2017 mennessä (rakennuslautakunnan kokouksessa määräaika pidennettiin 30.8.2018 asti) ja samaan päivämäärään mennessä siistimään tontin pihamaan kummallekin nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla.
Tarkastusinsinööri teki paikallakäynnin 16.1.2019 kohteeseen ja totesi tällöin, että asunnossa mitä varmimmin asutaan (valot ja TV päällä), rakennuksen julkisivut ovat edelleen "raakapinnalla" eli käsittelemättömät, pihalle on sijoitettu leikkimökki ja rajoille rakennettu matalia muurirakennelmia sekä istutettu pensaita.
Tietojärjestelmän mukaan ei kohteessa ole edelleenkään tehty ilmanvaihto-, KVV-katselmusta eikä osittaista loppukatselmusta eivätkä hankkeeseen ryhtyneet ole olleet tarkastusinsinööriin yhteydessä. Kohteella ei tällä hetkellä ole vastaavaa työnjohtajaa.
Rakennusvalvonnan rakenneyksikkö esittää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostolle, että ********** tuomitaan maksamaan rakennuslautakunnan 24.1.2017 tekemässä päätöksessä asetetut ja sen jälkeen erääntyneet uhkasakot rakennustöiden loppuun saattamiseksi sekä pihamaan siistimiseksi ja määrätään maksamaan rakennusvalvontataksan 20 §:n mukainen valvontamaksu.
Lisäksi rakenneyksikkö esittää, että velvoitteiden noudattamatta jättämisestä tehdään poliisille esitutkintapyyntö.
Tarkastuslausunnon tiedoksianto ja vastineet
Tarkastuslausunto on annettu tiedoksi ********** saantitodistuksella 2.2.2019 ja ********** saantitodistuksella 7.3.2019. Vastineita tarkastuslausuntoon ei ole annettu.
Sovellettavat oikeussäännöt
Maankäyttö- ja rakennuslain 153 §:n 1 momentin mukaan rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt sen loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi.
Maankäyttö- ja rakennuslain 170 §
Jollei aloitettua rakennustyötä tai muuta toimenpidettä ole saatu valmiiksi ennen luvan tai viranomaishyväksynnän raukeamista, kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee velvoittaa asianomainen määräajassa saattamaan työ loppuun taikka ryhtymään muihin toimenpiteisiin, jotka terveellisyyden, turvallisuuden taikka ympäristölle aiheutuvan haitan tai häiriön vuoksi ovat tarpeen.
Jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on myös riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.
Maankäyttö- ja rakennuslain 182 §
Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin näihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen sekä asianomainen ministeriö markkinavalvontaviranomaisena voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin.
Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.
Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.
Maankäyttö- ja rakennuslain 186 §
Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on rakennustyön keskeyttämistä taikka uhkasakon tai teettämisuhan käyttämistä edellyttävän teon tai laiminlyönnin todettuaan ilmoitettava asiasta poliisille esitutkintaa varten.
Ilmoitus saadaan jättää tekemättä, jos tekoa tai laiminlyöntiä olosuhteet huomioon ottaen on pidettävä vähäisenä, eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.
Uhkasakkolaki 10 §
Uhkasakon tuomitseminen
Uhkasakon asettanut viranomainen voi tuomita uhkasakon maksettavaksi, jos päävelvoitetta ei ole noudatettu eikä noudattamatta jättämiseen ole pätevää syytä. Edellytyksenä uhkasakon tuomitsemiselle maksettavaksi on, että uhkasakon asettamista koskeva päätös on lainvoimainen, jollei päätöstä ole säädetty tai määrätty noudatettavaksi muutoksenhausta huolimatta.
Uhkasakon lisäeristä voidaan kerralla tuomita maksettavaksi enintään kolme kertaa peruserän suuruinen summa. Tämän ylittävältä osalta lisäerät raukeavat niiltä uhkasakkojaksoilta, jotka ovat alkaneet ennen kuin päätös uhkasakon tuomitsemisesta tehdään.
Tuomitun uhkasakon täytäntöönpanosta ja muuntorangaistuksesta säädetään erikseen.
Edellä mainittujen säännösten lisäksi uhkasakkolain 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 11 §, 12 §, 13 §, 18 §, 19 §, 20 §, 22 §, 23 § ja 24 §
Oikeudellinen arviointi
Tontilla sijaitsee vuonna 2008 myönnetyn rakennusluvan nojalla rakennettu omakotitalo ja talousrakennus, joiden rakennustyöt ovat jääneet kesken. Rakennukset on kuitenkin otettu käyttöön luvattomasti ilman, että rakennusvalvonta olisi ne hyväksynyt ensin käyttöön loppukatselmuksessa. Rakennusluvan voimassaolo on päättynyt 28.7.2014.
Rakennuslautakunta on 24.1.2017 tekemällään lainvoimaisella päätöksellä velvoittanut saattamaan rakennustyöt loppuun 30.8.2018 mennessä asetettujen uhkasakkojen nojalla. Samoin on velvoitettu siistimään pihamaa.
Rakennustöitä ei ole kuitenkaan saatettu loppuun rakennuslautakunnan velvoittamalla tavalla. Pihamaata sen sijaan on siistitty. Velvoitteiden noudattamatta jättämiselle ei ole esitetty mitään pätevää syytä. Velvoitetuilla on velvoitteen asettamisen jälkeen ollut yli kaksi vuotta aikaa noudattaa asetettuja velvoitteita. Näin ollen on nyt tuomittava asetetut uhkasakot maksettavaksi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
This decision was published on 19.06.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 134, 146 (Valvontamaksun osalta) ja 150 (Valvontamaksun osalta) §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS
Pöytäkirjan 145, 146 (Valvontamaksun osalta), 147, 148, 149 ja 150 (Pääasian osalta) §:t.
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Presenter information
Ask for more info
Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218