Hankinta, hammashoitoyksikkö ja kaapistot, Pihlajamäen hammashoitola
Päätös Pihlajamäen hammashoitolan hammashoitoyksikön, imulaitteiston ja kaapistojen hankinnasta
Päätös
Johtajahammaslääkäri päätti hyväksyä Dental Systems Oy:n tarjouksen FD5000-merkkisestä potilastuolista ja FD8000+ -merkkisestä hammashoitoyksiköstä sekä klo 12 Metasys MST1 FD- imulaitteistosta Pihlajamäen hammashoitolan hammashoitoyksikön, imulaitteiston ja kaapistojen hankinnassa.
Helsingin kaupunkia ja toimittajaa sitova sopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla vaan vasta, kun osapuolet ovat allekirjoittaneet asiasta sopimuksen. Sopimus voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoajat ovat saaneet tai heidän katsotaan saaneen päätöksen ja valitusoikeuden tiedoksi. Hankinnasta tehdään toimittajalle erillinen tilaus.
Hankinnan kokonaisarvo elinkaarikustannukset huomioiden on
32 854,90 euroa (alv 0 %) sisältäen asennukset, vanhojen hoitokoneiden ja kaapistojen purun, poisviennin ja asianmukaisen hävityksen
Päätöksen perustelut
Hankintamenettely ja valintaperusteet
Suun terveydenhuollolla on voimassa oleva puitesopimusjärjestely (HEL 2016- 011523) kuuden (6) toimittajan kanssa. Hankinta toteutettiin rajoitetulla menettelyllä, ns. minikilpailutuksena puitesopimustoimittajien kesken.
Valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo oli 100 %. Vertailuhinta muodostui imulaitteiston, potilastuolin, hammashoitoyksikön ja siihen liittyvien lisälaitteiden hinnasta sekä hammashoitoyksikön elinkaarikustannuksista ja kaapistojen hinnasta.
Lisäksi valintaan vaikutti suun terveydenhuollon henkilökunnasta kootun käyttäjätyöryhmän (arviointityöryhmä) arvio hammashoitoyksiköille asetettujen, tiettyjen vaatimusten toteutumista. Arviointityöryhmän arvion perusteella hammashoitoyksikkö joko hyväksyttiin mukaan hintavertailuun tai hylättiin, jolloin sitä ei otettu mukaan hintavertailuun. Arviointityöryhmä kävi arvioimassa tarjouspyynnössä kerrotun mukaisesti vertailuhinnan perusteella kolmen edullisimman tarjoajan hammashoitoyksiköt.
Tarjouspyyntö
Tarjouspyynnössä oli asetettu tarjoajalle, tarjoukselle, sen sisällölle ja hankinnan kohteelle muodolliset vähimmäisvaatimukset.
Tarjouspyyntö on lähetetty puitejärjestelyssä mukana oleville toimittajille 25.7.2019 tarjouspalvelu.fi kautta. Lisätietokysymykset hankintaan tuli esittää 12.8.2019 klo 10 mennessä. Hankintaan ei esitetty lisätietokysymyksiä.
Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 26.8.2019 klo 10. Määräaikaan mennessä tarjouksensa jättivät seuraavat kuusi tarjoajaa:
- Fimet Oy
- Flinno Oy
- Dental Systems Oy
- JH Hammastuote Oy
- Hammasväline Oy
- Plandent Oy
Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen
Suun terveydenhuolto on tarkastanut tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden. Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.
Suun terveydenhuollon arviointityöryhmä
Suun terveydenhuollon käyttäjistä koostuva arviointityöryhmä kävi 9.9.2019 tutustumassa ja arvioimassa kolme eniten vertailupisteitä saanutta hammashoitoyksikköä.
Arviointityöryhmässä oli yhteensä 6 ammattihenkilöä: 2 hammaslääkäriä, 2 suuhygienistiä ja 2 hammashoitajaa. Jokainen arvioi itsenäisesti hoitokoneen arvioitavat ominaisuudet. Arviointityöryhmän jäsenten antamista pisteistä laskettiin keskiarvo, jonka perusteella tarjoajan hammashoitoyksikkö joko hylättiin tai se pääsi mukaan hintavertailuun.
Arviointityöryhmän arvioiden perusteella Dental Systems Oy:n tarjoama FD8000+ -hammashoitoyksikkö täytti hammashoitoyksikölle asetetut kriteerit, samoin Fimet Oy:n tarjoama F1 City Classic- hammashoitoyksikkö.
Flinno Oy:n tarjoama Diplomat Dental Adept-sarjan da 170-hammashoitoyksikkö hylätään, koska työryhmän arvioin mukaan vaatimukset ergonomisuudesta niin henkilökunnan kuin potilaankin osalta eivät kaikilta vaadituilta osin täyttyneet.
Pisteet ja sanalliset palautteet hylkäämiselle Flinno Oy
Tarjouspyynnön liitteenä olleen arviointikaavakkeen mukaan arviointityöryhmän suorittaman arvioinnin sanalliset perustelut hylkäämiselle ja annetut pisteet Diplomat Dental-hammashoitoyksikölle olivat:
Arvioinnin kohta 2: Potilastuolin asentosäädöt mahdollistavat myös pitkän henkilön ergonomisen seisomatyöskentelyn.
Arviointityöryhmän antamien pisteiden keskiarvo kohdan 2 mukaisista ominaisuuksista ja niiden toteutumisesta oli 2,20.
• instrumenttisilta on tiellä
• tarjotin jää matalalle, kun tuolin nostaa ylös
• asentoja täytyy hakea turhan pitkään
• seistessä tarjotin ei nouse riittävästi, pitää jättää aika kauas, muuten painaa potilaan rintakehää
Arvioinnin kohta 5: Hammashoitoyksikkö on ergonomiseen nelikäsityöskentelyyn soveltuva. Esim. hoitoyksikön laiteletkut ovat ergonomisesti käytettävissä hoitoyksikön ollessa työskentelyasennossa (instrumenttisillan sijaitessa potilaan rintakehän yläpuolella).
Arviointityöryhmän antamien pisteiden keskiarvo kohdan 5 mukaisista ominaisuuksista ja niiden toteutumisesta oli 2,00.
• potilastuolin selkänojan reuna ottaa hoitajan jalkaan kiinni
• instrumenttisilta on raskas siirrellä ja instrumentit raskaat vetää sillasta
• instrumenttisiltaa ei saa riittävän lähelle, koska osuu potilaan rintakehään herkästi
Arvioinnin kohta 6: Hammashoitoyksikkö on ergonomiseen yksintyöskentelyyn soveltuva. Esim. hoitoyksikön laiteletkut ovat ergonomisesti käytettävissä hoitoyksikön ollessa työskentelyasennossa (instrumenttisillan sijaitessa potilaan rintakehän yläpuolella).
Arviointityöryhmän antamien pisteiden keskiarvo kohdan 6 mukaisista ominaisuuksista ja niiden toteutumisesta oli 2,00.
• yksintyöskentelyyn instrumenttisilta on todella raskas
• instrumentit on raskaat vetää sillasta
• koko instrumenttisilta jää melko kauas, jos potilas on yhtään puoli-istuvassa asennossa
Arvioinnin kohta 8: Potilastuoli on ergonominen ja mukava eri potilasryhmien kannalta ja mahdollistaa pitkienkin hoitojen toteuttamisen.
Arviointityöryhmän antamien pisteiden keskiarvo kohdan 8 mukaisista ominaisuuksista ja niiden toteutumisesta oli 2,17.
• niskatuki ei tue tarpeeksi
• vipu on tiellä
• hankala saada asentoon, joka tukee niskaa ja selkää
• niskan tuki pitkällä potilaalla kovin puutteellinen
• vaatii eripituisille henkilöille todella paljon säätelemistä, erityisesti päätuki
Lisäselvitys vuosihuollon hinnasta
Hankintayksikkö pyysi 28.8.2019 Dental Systems Oy:ltä lisäselvitystä tarjoajan tarjouksessaan antaman vuosihuollon hinnasta.
Hankintayksikön on hankintalain (1397/2016) § 96 mukaan vaadittava tarjoajalta selvitys hinnoista tai kustannuksista tilanteessa, jossa tarjous vaikuttaa poikkeuksellisen alhaiselta. Lain mukaan hankintayksiköllä on siten velvollisuus pyytää selvitystä poikkeuksellisen alhaisista tarjouksista ja pyytää alhaisen hinnan osalta hinnan muodostumisen perusteet ja taustat.
Dental Systems Oy antoi pyydetyn selvityksen 9.9.2019. Suun terveydenhuollon hankintatyöryhmä ja hankintapalvelut ovat käsitelleet kokouksessaan 10.9.2019 saatua selvitystä ja totesivat, että saatu selvitys vuosihuollon hinnasta on riittävä
Valinta
Suun terveydenhuollon hankintatyöryhmä ja hankintapalvelut ovat käsitelleet 10.9.2019 hankintaan saatuja tarjouksia, tarjouksista tehtyä vertailua ja käyttäjätyöryhmän arviointeja.
Vertailun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman, hammashoitoyksikön tarjosi Dental Systems Oy vertailuhinnalla 32 854,90 euroa (alv 0 %) ja vertailupisteillä 100,00.
Tarjousten vertailu on tämän päätöksen liitteenä (liite 1) olevassa vertailutaulukossa. Vertailutaulukosta on poistettu arviointityöryhmän arvioin perusteella hylätty Flinno Oy:n tarjous. Vertailutaulukossa ovat mukana myös ne tarjoajat, joiden hammashoitoyksiköitä ei käyty arvioimassa. Arviointityöryhmän antamat pisteet arvioitujen hammashoitoyksikön ominaisuuksista käyvät ilmi tämän päätöksen liitteestä 2.
This decision was published on 27.09.2019
MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN
Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta joko tekemällä hankintaoikaisuvaatimuksen tai pyytämällä markkinaoikeudelta käsittelylupaa valituksen tekemiseksi taikka tekemällä molemmat.
OHJEET HANKINTAOIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Oikaisuvaatimusaika
Asianosaisen on esitettävä vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta ratkaisusta.
Muutoksenhaku markkinaoikeuteen ei estä vaatimasta hankintaoikaisua.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolta hankintaoikaisua vaaditaan, on Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Hankintaoikaisuvaatimus pannaan vireille kirjallisesti ilmoittamalla
- hankintayksikön päätös tai muu ratkaisu, johon hankintaoikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä tai muuta ratkaisua halutaan oikaistavaksi.
Sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on mainittava oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Jos oikaisua vaativan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi sekä tarvittavat yhteystiedot.
Oikaisuvaatimukseen on liitettävä asiakirjat, joihin muutoksenhakija haluaa vedota vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
VALITUSOSOITUS MARKKINAOIKEUDELLE
Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä käsittelylupaa.
Lupa on myönnettävä, jos
- asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samankaltaisissa asioissa tärkeää
- siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.
Käsittelylupahakemus ja valitus toimitetaan markkinaoikeudelle yhdessä.
Muutoksenhakuaika
Käsittelylupahakemus ja valitus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Käsittelylupahakemus ja valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen noudattamatta hankintalain mukaista odotusaikaa.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi käyttäen ehdokkaan tai tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa, katsotaan vastaanottajan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jolloin sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä.
Mikäli päätös on lähetetty tiedoksi tavallisena kirjeenä, ehdokkaan tai tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä päivänä kirjeen lähettämisestä, jollei ehdokas tai tarjoaja näytä tiedoksiannon tapahtuneen myöhemmin.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta muutoksenhakuaikaan. Käsittelylupahakemus ja valitus on toimitettava muutoksenhakuviranomaiselle viimeistään muutoksenhakuajan viimeisenä päivänä ennen muutoksenhakuviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Jos muutoksenhakuajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa käsittelylupahakemuksen ja valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Muutoksenhakuviranomainen
Käsittelylupahakemus ja valitus tehdään markkinaoikeudelle. Markkinaoikeuden asiointiosoitteet ovat seuraavat:
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Sähköpostiosoite: | markkinaoikeus@oikeus.fi |
Faksinumero: | 029 56 43314 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 43300 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Muutoksenhakuasiakirjan muoto ja sisältö
Muutoksenhakuasiakirja, joka sisältää käsittelylupahakemuksen ja valituksen, on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Käsittelylupahakemuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- peruste, jolla käsittelylupaa haetaan
- syyt, joiden nojalla hakija katsoo, että käsittelyluvan myöntämiselle on olemassa edellä mainittu peruste.
Valituksessa on ilmoitettava
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Muutoksenhakuasiakirjassa on ilmoitettava muutoksenhakijan nimi ja kotikunta. Jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos muutoksenhakuasiakirjan laatijana on joku muu henkilö, asiakirjassa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Muutoksenhakuasiakirjassa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.
Muutoksenhakijan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Muutoksenhakuasiakirjaan on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys muutoksenhakuajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Odotusaika
EU-kynnysarvot ylittävien hankintojen osalta hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan hankintalaissa määritellyn odotusajan kuluttua. Puitejärjestelyihin perustuvien hankintojen osalta hankintayksikkö voi tehdä hankintasopimuksen ennen odotusajan päättymistä, mutta tällöin valitusaika on 14 vuorokauden sijasta 30 vuorokautta päätöksen tiedoksisaannista.
Oikeudenkäyntimaksu
Markkinaoikeus perii asian käsittelystä maksua 2050 euroa, jos hankinnan arvo on alle 1 miljoona euroa; 4100 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 1 miljoona euroa ja alle 10 miljoonaa euroa; ja 6140 euroa, jos hankinnan arvo on vähintään 10 miljoonaa euroa. Mikäli markkinaoikeus ei myönnä asiassa käsittelylupaa, markkinaoikeus perii asian käsittelystä maksua 500 euroa.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 050 341 2834