Poikkeamispäätöshakemus, Kluuvi kiinteistö 91-2-9903-100, Svante Olssonin puistokuja 1, KYMP, RYA, ROH

HEL 2019-003258
More recent handlings
§ 47

Kluuvi, Kaisaniemenpuisto, Svante Olssonin puistokuja 1, poikkeamishakemus

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 2. kaupunginosan (Kluuvi) yleistä aluetta, kiinteistötunnus 91-2-9903-100, koskevan poikkeamishakemuksen siltä osin kuin hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 11808 seuraavasti:

  • Kaisaniemenpuiston alueella saa sijata väliaikainen rakennus.

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen määräaikaisena 31.07.2022 asti seuraavilla ehdoilla:

  • Puistoon ei saa ohjata saattoliikennettä eikä pysäköintiä.

Hakija

Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristö, Rakennukset ja yleiset
alueet, Rakennetun omaisuuden hallinta

Rakennuspaikka

Määräala 2. kaupunginosan (Kluuvi) yleisellä alueella kiinteistötunnus 91-2-9903-100, Kaisaniemen ranta ym.

Hakemus

Hakija hakee lupaa olemassa olevan väliaikaisen rakennuksen sijoituksen jatkamista määräaikaisena 5 vuodeksi poiketen siten voimassa olevasta asemakaavasta nro 11808.

Hakija perustelee hakemustaan alueen väistötilatarpeella. Alueella on pitkään ollut pulaa päivähoitopaikoista, mikä on seurausta lapsiperheiden paluusta keskustaan. Korjaushankkeiden väistötarpeeseen ei löytynyt turvallisia ja terveellisiä tiloja ilman suuria muutostöitä, vaan päädyttiin Kaisaniemenpuiston väliaikaiseen paviljonkirakennukseen.

Tällä hetkellä rakennuksessa toimii noin 100 paikan päiväkoti Kaisaniemi ja 85 paikan lasten päiväkoti Kaivopuiston väistötilat vuoden 2019 loppuun. Päivähoitopaikkojen akuutti lisätarve katsotaan jatkuvan päiväkoti Kaivopuiston perusparannuksen valmistumisen jälkeenkin mm. 5-vuotiaiden maksuttoman esiopetuksen ja kantakaupungin lapsiperheiden lisääntymisen myötä. Tilanteen katsotaan jatkuvan, kunnes keskusta-alueelle saadaan pysyviä tilaratkaisuja. Tilaratkaisuja hakijan mukaan parhaillaan aktiivisesti selvitetään.

Hakemuksen mukaan rakennukset tullaan siirtämään pois ja tekemään tarvittavat ennallistamistoimenpiteet hyvissä ajoin ennen Kaisaniemenpuiston tulevan rakentamisen aikatauluun sovittaen.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuksen paikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa vuonna 2011 hyväksytty asemakaava nro 11808. Rakennus sijaitsee asemakaavassa ohjeelliseksi pallokentäksi (vu1) osoitetulla alueella ja puistoalueen pukuhuone-, wc-, huoltovarastotilojen rakennuspaikalla asemakaavan mukaisessa kaupunkipuistossa, joka on kulttuurihistoriallisesti, puistohistoriallisesti sekä kaupunkikuvallisesti arvokas (VP/s).

Kaisaniemenpuiston alue on Museoviraston inventoinnissa (RKY) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Nykytilanne

Rakennuspaikalla sijaitsee Rakennuslautakunnan päätöksellä 13.5.2014 (§159) rakennettu tilapäinen koulurakennus. Nykyinen rakennuslupa ja muutoslupa ovat voimassa 12.5.2019 saakka.

Kaisaniemenpuiston osa, jolla väliaikainen rakennus sijaitsee, on luovutettu kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle (entinen Liv) sisäisellä vuokrauksella vuonna 1994.

Kaupunkiympäristön toimialan kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelu on ilmoittanut, että Kaisaniemenpuiston suunnittelu käynnistyy syksyllä 2019 ja tämänhetkisen tiedon mukaan rakentaminen käynnistyy aikaisintaan syksyllä 2021.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle sijainti huomioon ottaen.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot ELY-keskukselta, Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalta (kaupunginmuseo) sekä Pelastuslaitokselta.

ELY-keskus toteaa lausunnossaan (6.5.2019), ettei ELY-keskuksella ole huomautettavaa hakemuksesta.

Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (23.4.2019) antaneensa kannanoton väliaikaisten paviljonkirakennusten poikkeamishakemuksesta viisi vuotta sitten.

Kannanotossaan Kaupunginmuseo pitää väliaikaistilojen sijoittamista puistoon mahdollisena vain, jos rakennusten määräaikaisuus ja poistaminen puistosta voidaan varmistaa. Kohteesta ei saa vuosien kuluessa muodostua pysyvää koulujen ja päiväkotien väliaikaistilaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Kaisaniemenpuistoon, ei myöskään poikkeamismenettelyn kautta. Rakennusten pystyttäminen ja käyttö eivät saa vaarantaa puiston valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja asemakaavan suojelutavoitteiden toteutumista ja puiston tulevaa kunnostamista näiden tavoitteiden mukaisesti. Kaupunginmuseo painottaa, että asemakaavalla on haluttu turvata Kaisaniemenpuiston alueen säilyminen yhtenäisenä viheralueena kaupungin sydämessä ja asettaa tavoitteet ja myös rajat puiston kehittämiselle ja rakentamiselle. Historiallisena puistona Kaisaniemenpuisto on osa kansallista, suojeltavaa kulttuuriperintöämme ja tämän näkökulman tulee ohjata ja määrittää kaikkea puistoon liittyvää suunnittelua ja puistossa tehtävää kunnostustyötä.

Kaupunginmuseo viittaa tähän aiempaan kannanottoonsa ja pitää edellä mainituin ehdoin väliaikaisten paviljonkirakennusten sijoituksen jatkamista Kaisaniemenpuistoon mahdollisena enintään viiden vuoden ajaksi, ja niin, ettei paviljonkien sijainti puistossa saa estää Kaisaniemenpuiston tulevan korjauksen etenemistä.

Pelastuslaitos ei antanut lausuntoa.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa määräaikaisena 31.7.2022 asti, koska väliaikaisella rakennuksella ei ole merkittävää vaikutusta puiston käytölle. Lupa annetaan määräaikaisena, jotta ei aiheuteta haittaa puiston käytölle sekä puistosuunnitelman ja kunnallistekniikan toteutukselle.

Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarpeellisen palvelutason säilyttäminen ja parantaminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom., 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a

Rakennusvalvontataksa 2019, 8 §

Maksu

1 000 euroa

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kuulutusteksti kirjaamoon

This decision was published on 20.05.2019

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Pirjo Ruotsalainen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37277

pirjo.ruotsalainen@hel.fi

Decisionmaker

Rikhard Manninen
va. maankäyttöjohtaja