Katusuunnitelma, Ruskeasuo, Tilkantorin länsiosa, numero 31108/1

HEL 2019-003653
More recent handlings
Case 10. / 553 §

Ruskeasuolla olevien Tilkantorin länsiosan katusuunnitelman ja Tilkanniityn eteläosan puistosuunnitelman hyväksyminen

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat katu- ja puistosuunnitelmat:

  • Tilkantorin länsiosan katusuunnitelma nro 31108/1
  • Tilkanniityn eteläosan puistosuunnitelma nro VIO 5992/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektipäällikkö Olli Haanperä. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue suunnitelmapiirustukset nrot 31108/1 (liite 2) ja VIO 5992/1 (liite 4) sijaitsee Pikku Huopalahden pohjoisosassa Tilkanniityn viheralueella, sekä vähäisellä osin Tilkantorin katualueella. Suunnittelualue rajautuu etelässä vesialueeseen, idässä Tilkantoriin ja tonttialueeseen ja muilta osin Tilkanniittyyn. Liitteenä 5 on yleispiirustus.

Pikku Huopalahden pato on rakennettu 1990-luvulla Haaganpuron suulle lahden pohjukkaan. Pato ylläpitää vesipintaa puron alajuoksulla, mikä lisää jonkin verran Haaganpuron alajuoksun tulvimista ja liettymistä Vihdintien eteläpuolella, koska pato rajoittaa uoman virtauskapasiteettia tulvavirtaamilla. Pato hankaloittaa myös kalaston ja pieneliöstön nousua merestä puroon.

Suunnitelma perustuu vuonna 2017 valmistuneeseen Haaganpuron kehittämistoimenpiteet Pikku-Huopalahden kohdalla -nimiseen yleissuunnitelmaan, jossa arvioitiin vaihtoehtoja Haaganpuron alajuoksun parantamiseksi kalaston ja tulvanhallinnan kannalta. Jatkosuunnittelun suositukseksi valittiin vaihtoehto, jossa puron alaosuus rakennetaan luonnonmukaisena avo-uomana uuteen, maastonmuotojen kannalta toimivaan paikkaan. Puistosuunnittelussa vaihtoehdot tarkasteltiin vielä uudelleen.

Suunnitelman tavoitteena on parantaa kalaston ja pieneliöstön nousua Haaganpuron yläjuoksulle. Lisäksi tavoitteena on parantaa alueen tulvanhallintaa ja virkistyskäytön mahdollisuuksia.

Suunnitelma

Uusi luonnonmukainen purouoma rakennetaan nykyisen uoman länsipuolelle maaston alavimpaan kohtaan. Ranta-alueen virkistyskäyttöä ja kaupunkikuvallista ilmettä kehitetään.

Nykyinen betonisilta ja patorakenne puretaan, rakennetaan uusi puistosilta sekä uusitaan rantarakenne purettavalta osuudelta. Käytöstä poistuva uoma-osuus täytetään.

Sillan ja uoman siirron myötä alueen reitistöä uusitaan ja uoman yli rakennetaan uusi jalankulun ja pyöräilyn silta. Rantareittiä siirretään pohjoisemmaksi pois tulvaherkältä ranta-alueelta. Tilkantorin katualueella aukion päällyste ja istutuksia uusitaan sekä kivisiä porrasrakenteita jatketaan nykyiseen patorakenteeseen saakka.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevista suunnitelmaselostuksista nro 31108/1 (liite 1) ja nro VIO 5992/1 (liite 3).

Puistoalue sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Hanke ei ole ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa”-kohde.

Suunnitelmaluonnos oli esillä 25.1.–8.2.2019 välisenä aikana Helsingin kaupunkiympäristön asukas- ja yrityspalveluissa, osoitteessa Sörnäistenkatu 1, ma–to kello 10–16, pe-la kello 12–16, sekä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat). Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin 28.1.2019 Pikku Huopalahden kerhotilassa osoitteessa Hilda Flodininkuja 2. Esilläolovaiheen palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 6).

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 27.3.−9.4.2019 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.

Suunnitelmasta ei ole saatu muistutuksia.

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 820 000 euroa, 70 euroa/m² (alv 0 %). Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 90 000 euroa, 100 euroa/m² (alv 0 %).

Puistosuunnitelman vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 15 000 euroa (alv 0 %). Katusuunnitelman vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 2 500 euroa (alv 0 %).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 03 Muut investoinnit / Ranta-alueiden kunnostus.

Kadun ja puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan taloussuunnitelmaehdotuksessa vuodelle 2022 alkaen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.

Close

This decision was published on 14.11.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Ask for more info

Olli Haanperä, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 38237

olli.haanpera@hel.fi