Vahingonkorvaus, esinevahinko, 6.3.2019 Päiväkoti Apila/Pihkatie 6

HEL 2019-003999
More recent handlings
§ 172
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus työntekijän rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää vahingonkorvauksena ********** (jäljessä hakija) 1.11.2018 hankittujen silmälasien hankintahinnan 259 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakija on 28.3.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa esittänyt 293,70 euron suuruisen korvausvaatimuksen työssä vahingoittuneista silmälaseista. Hakija on hankkinut rikkoutuneiden tilalle maaliskuussa 2019 uudet silmälasit, joiden hankintahinta on esitetty korvausvaatimuksena. Hakija oli halannut lapsia polvistuneena. Kun lapsi oli ollut sylissä, toinen lapsi oli tullut toiselta puolelta ja saanut kovalla otteella kiinni silmälaseista ja vääntänyt niitä väkisin. Väännön seurauksena toinen sanka murtui ja irtosi. Toimitetun lisäselvityksen mukaan rikkoutuneet silmälasit on hankittu 1.11.2018, hankintahinta 259 euroa (tosite).

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) saadussa selvityksessä on vahvistettu hakijan esittämä vahinkotapahtumasta. Hakija oli pihamaalla halaamassa lasta, kun toinen lapsi oli tullut viereen ja napannut työntekijän lasit ja hajottanut ne.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan. Saman lain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.

Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Vahinko ei ole myöskään aiheutunut siitä, että työnantaja olisi rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan (TSL 12 luku 1 §:n 1 momentti). Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain eikä työsopimuslain nojalla korvausvelvollinen.

Mikäli kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen, voidaan aiheutunut vahinko poikkeuksellisesti harkinnan mukaan korvata kohtuussyistä kokonaan tai osittain. Saadun selvityksen perusteella voidaan korvauksen myöntäminen katsoa kohtuulliseksi. Korvausta vahingosta ei ole ilmoitettu saatavan muualta. Uusien silmälasien hankkiminen on välttämätöntä työn suorittamisen kannalta ja vahingon aiheutuminen on työtehtävää suoritettaessa ollut vaikeasti ennakoitavissa. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.

This decision was published on 20.11.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö