Tarveselvitys, Ampujantie 3, päiväkodin ja leikkipuistotilojen uudisrakennus

HEL 2019-004711
More recent handlings
Case 15. / 324 §

Osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen uudisrakennuksen tarveselvityksen hyväksyminen

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavan päiväkodin ja leikkipuistotilojen uudisrakennuksen tarveselvityksen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Ala-Malmille suunniteltu päiväkoti- ja leikkipuistorakennus sijaitsee Malmin peruspiirissä ja se vastaa alueen palvelutarpeisiin. Peruspiirissä on 17 päiväkotia, joissa on yhteensä 1467 varhaiskasvatuksen tilapaikkaa. Viimeisimmän väestöennusteen mukaan vuosina 2019–30 peruspiirin 1–6-vuotiaiden lasten määrä kasvaa yhteensä noin 370 lapsella. Väestön kasvu on melko tasainen vuoteen 2024 asti, jonka jälkeen kasvu painottuu pääosin Malmin lentokentän alueelle.

Osoitteeseen Ampujantie 3 toteutettavalla hankkeella saadaan noin 70 uutta varhaiskasvatuksen tilapaikkaa. Talonrakentamisohjelmassa vuosiksi 2019–28 on Malmin peruspiirin alueelle vuosina 2023–24 toteutettava päiväkoti Takataskun ja Suvin korvaava yhteishanke, joka tuo noin 25 tilapaikkaa lisää. Päiväkoti Jäkälän korvaavan uudishankkeen yhteydessä saadaan noin 200 uutta tilapaikkaa. Talonrakentamisohjelmaluonnokseen vuosiksi 2020–29 on lisätty Malmin lentokentän alueen ensimmäinen koulu- ja päiväkotihanke toteutettavaksi vuosina 2027–29. Tämä hanke tuo lisää noin 210 varhaiskasvatuksen tilapaikkaa ja 800 oppilaspaikkaa. Malmin lentokentän hankkeen aikataulua tarkistetaan alueen rakentumisen käynnistyttyä. Varhaiskasvatuksen tilapaikkojen lisäys Malmin peruspiirin alueella on yhteensä noin 505 tilapaikkaa.

Uudisrakennukseen suunnitellaan tilat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen käyttöön 240 lapselle sekä leikkipuistotoiminnalle. Rakennettavassa päiväkodissa järjestetään varhaiskasvatusta ja esiopetusta 1–6-vuotiaille lapsille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan. Hanke korvaa nykyiset päiväkoti Longinojan, Vilppulan sekä leikkipuisto Filpuksen tilat. Uudishankkeen nimi päätetään myöhemmässä vaiheessa.

Suunnitellut tilat tarvitaan kalustettuina käyttöön 1.8.2022 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle.

Tilaratkaisun tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Tilahanke parantaa alueen palveluiden järjestämistä

Kasvatuspalvelujen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Näin voidaan huomioida alueiden palvelutarpeet. Muutosten yhteydessä koko varhaiskasvatusalueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin lähipäiväkotiperiaatteella.

Päiväkoti Longinojan, Vilppulan ja leikkipuisto Filpuksen nykyiset tilat vaatisivat laajoja korjauksia, joiden toteuttaminen ei ole taloudellista. Nykyiset päiväkoti- ja leikkipuistorakennukset korvaavalla uudisrakennuksella mahdollistetaan tarvittavassa aikataulussa tilat, jotka ovat päiväkodille ja leikkipuistotoiminnalle soveltuvat.

Riittävät palvelutilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Uudet tilat mahdollistavat strategian mukaisten lähipalveluiden järjestämisen Malmin alueella ja parantavat näin lasten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät uudet tilat luovat hyvät edellytykset varhaiskasvatuksen toiminnalle sekä vastaavat lähialueen palvelutarpeisiin.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille sopivaksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkodin ja leikkipuistotilojen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella. Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamisen

Hankkeessa toteutetaan tilat päiväkodille ja leikkipuistotoiminnalle, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Päiväkodille rakennetaan aidattu ulkoilupiha ja lisäksi toiminnassa hyödynnetään viereistä Filpuksenpuiston aluetta. Rakennuksen ensimmäisen kerroksen toiseen päätyyn toteutetaan leikkipuistotoiminnalle sisätilat, joihin on oma sisäänkäynti. Leikkipuistotoiminnalle toteutetaan oma ulkoalue.

Väistötilat tarvitaan

Päiväkoti Longinojan ja leikkipuisto Filpuksen rakennukset puretaan tulevan uudisrakennuksen tontilta. Kaupunkiympäristön toimiala selvittää hankesuunnitteluvaiheessa päiväkoti Longinojan ja leikkipuisto Filpuksen väistötilaratkaisua. Päiväkoti Vilppula on siirtynyt entisten tilojen huonon kunnon vuoksi elokuussa 2019 valmistuneeseen Vilppulantien väistötilapaviljonkiin.

Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Tilat ovat laajuudeltaan 2182 htm². Alustava kustannusarvio on 10,4 milj. euroa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra on 27,61 euroa/m²/kk eli noin 722 940 euroa/vuosi.

Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet ja siihen varataan noin 260 000 euroa. Luku ei sisällä tietohallinnon käynnistämiskustannuksia, jotka ovat noin 42 000 euroa. Arvio muuttokustannuksista on noin 34 000 euroa. Vuosittaiset toiminnankustannukset ovat noin 2 908 100 euroa/vuosi.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä.

Hanketta on käsitelty yksiköiden esimiesten ja henkilöstön kanssa sekä vanhempaintilaisuuksissa. Ampujantie 3 ja Filpuksenpuiston asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineisto on ollut esillä 6.–24.5.2019.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lisätiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Close

This decision was published on 08.10.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

varhaiskasvatusjohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Paula Heikkinen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 31022374

paula.heikkinen@hel.fi

Attachments

1. Lpk ja lp Ampujantie 3, tarveselvitys 9.9.2019
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.