Avustuksen myöntäminen, Kulttuuripalvelut, kehittämisavustukset vuodelle 2019, Yhteismaa ry, Finnish Music Hall of Fame Oy

HEL 2019-005160
More recent handlings
Case 4. / 13 §

Kehittämisavustuksia vuodelle 2019

Culture and Libraries Sub-comittee of the Culture and Leisure Committee

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto myönsi kehittämisavustuksia seuraavasti:

  • Yhteismaa ry: 35 000 euroa vuodelle 2019 (yksivuotinen hanke)
  • Finnish Music Hall of Fame Oy: 70 000 euroa/vuosi vuosille 2019–2021 (kolmevuotinen hanke)

Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Ohjeita avustuksen saajille

Avustuksen ensimmäinen erä, 80 %, maksetaan päätöksenteon jälkeen ja 20 % hankkeen vuosiraportin toimittamisen jälkeen. Raportti on toimitettava avustuksen myöntäjälle viimeistään 15.12.2019.

Ohjeet avustuksen käyttämisestä, raportoinnista, avustuksen maksamisesta ja Helsinki-tunnuksen käytöstä löytyvät toimialan nettisivuilta:

Kaupungilla on oikeus periä avustus tai sen osa takaisin, mikäli avustuksen saaja ei noudata avustusehtoja.

Kaupungilla on oikeus periä myönnetyistä avustuksista omia tai kaupunkikonsernin saatavia, jotka ovat syntyneet avustettavan yhteisön lainojen takaamisen tai muun syyn (esim. vuokrien ja niiden viivästyskorkojen) johdosta. (Kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet 12.12.2011)

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat suunnittelijat Petri Rostedt ja Ari Tolvanen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Yhteismaa ry

Yhteismaa ry hakee kehittämisavustusta 48 210 euroa Fair Saturday -tapahtuman tuomiseksi Helsinkiin ja ensimmäisen tapahtuman tuottamiseen marraskuun viimeisenä lauantaina 2019.

Fair Saturday on Bilbaossa vuonna 2014 aloitettu festivaalityyppinen maailmanlaajuinen tapahtuma, joka sijoittuu kulutuskulttuuria juhlivan ja yhä tunnetummaksi tulleen Black Friday -shoppailupäivän jälkeiselle päivälle. Fair Saturday tuo ihmiset ja kulttuurintekijät yhteen, kannustaa suuntaamaan kulutusta kulttuuriin ja luovien alojen palveluihin sekä tukemaan järjestöjä ja kansanliikkeitä. Tapahtuma on sittemmin levinnyt muualle Espanjaan ja myös muihin maihin kuten Italiaan ja Hollantiin. Helsinki olisi nyt ensimmäinen mukaan liittyvä pohjoismainen kaupunki. Vuonna 2017 Fair Saturday -päivänä järjestettiin noin 600 tapahtumaa, 114 kaupungissa, yli 100 000 osallistujalle. Hyväntekeväisyysjärjestöt ja muut samankaltaiset tahot saivat noin 200 000 euroa rahoitusta.

Tapahtuma esitellään nyt helsinkiläisille kulttuurintekijöille, yhdistyksille ja kansanliikkeille sekä suurelle yleisölle ja tuotetaan ensimmäinen tapahtuma marraskuun viimeisenä lauantaina 2019. Ensimmäinen kerta toteutetaan kokeilevasti, pyrkien löytämään tavat tuottaa ja markkinoida tapahtumaa mahdollisimman tehokkaasti sekä testata helsinkiläisten kulttuuri- ja järjestötoimijoiden ja yleisön kiinnostusta. Fair Saturday ei itse tuota kulttuuritapahtumia, vaan tarjoaa niille alustan. Hanke ei aseta mukaan tuleville toimijoille taiteellisia tai muodollisia kriteerejä. Lopuksi arvioidaan toteutuksen toimivuus ja tapahtuman jatkomahdollisuudet Helsingissä. Konsepti kannustaa ihmisiä myös tekemään lahjoituksia mukaan tuleville järjestöille ja edistää tietoisuutta näiden ja muiden sosiaalista hyvää ajavien liikkeiden toiminnasta.

Fair Saturday on sateenvarjomainen festivaali, joka on avoin kaikenlaiselle kulttuurille, kaikenlaisille kulttuuritoimijoille ja liikkeille eri puolilla Helsinkiä. Hanke pyrkii tuomaan kulttuuritapahtumille lisää yleisöä, ja tarjoaa myös uudenlaisen markkinointikehyksen, jonka avulla tapahtumat pääsevät esille. Mukana tapahtuman tuotannossa tulee olemaan Helka ry, joka keskittyy tapahtuman tiedottamiseen kaupunginosayhdistysten kautta paikallisesti. Tavoitteena on saada myös paljon paikallisia tapahtumia.

Hankkeen kumppaneina toimivat:
Fair Saturday Org, perustaja Jordi Ablareda Ureta
Helsingin kaupunginosayhdistys Helka ry (myös osatoteuttaja)
Helsingin kaupunki osallistuu mm. kutsumalla tapahtumapäivänä omiin esityksiinsä lyhyitä hyväntekeväisyys-, ympäristö- ja muiden järjestöjen esittelyjä.

Finnish Music Hall of Fame Oy

Finnish Music Hall of Fame Oy hakee Helsingin kaupungilta kolmivuotista avustusta (250 000 euroa/vuosi) musiikkimuseo Famen perustamiseen. Museossa pääosassa ovat suomalainen musiikki ja sen tekijät 1890-luvulta tähän päivään asti. Hankkeen rahoituskustannukset ovat yhteensä noin 4,5 miljoonaa euroa.

Musiikkimuseo Fame valmistuu Pasilan Triplaan lokakuussa 2019. Hanke toteutetaan yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön, Kansallismuseon, Helsingin kaupunginmuseon ja useiden musiikkialan organisaatioiden sekä erilaisten yritysten kanssa.

Fame on Suomen ensimmäinen kaiken musiikin museo, ja se esittelee suomalaista musiikkia ja sen tekijöitä laaja-alaisesti uusimman teknologian keinoin. Tavoitteena on luoda täysin uudenlainen, innovatiivinen, omaleimainen ja kansainvälisesti vetovoimainen kohde Helsingin kulttuuritarjontaan, joka toimii sekä suomalaisen musiikin että kotimaisten teknologisten innovaatioiden näyteikkunana.

Haetun avustuksen käyttötarkoituksena on elämyksellisen, innovatiivisen ja kokemuksellisen museosisällön tuottaminen ja kehittäminen, ja museosisällön avaaminen kaupunkilaisten ja muiden museokävijöiden saataville. Suurin osa museon sisällöistä tuotetaan digitaalisiin alustoihin. Tavoitteena on tuottaa niihin jatkuvasti uusia sisältöjä. Sisältöjen ketterä tuottaminen, ajankohtaisuus ja eteenpäin kehittäminen pitää museon elinvoimaisena ja kiinnostavana. Museon toiminta tukee kotimaisia startup- ja teknologiatoimijoita ja luo heille uusia työmahdollisuuksia kotimaassa ja ulkomailla.

Musiikkimuseosta on tarkoitus tehdä vetovoimainen matkailukohde kotimaisten ja ulkomaisten kävijöiden keskuudessa. Tähän pyritään toimimalla aktiivisesti yhdessä mm. Helsinki Marketingin kanssa. Tavoitteena on saada museoon vuosittain 100 000 kotimaista ja ulkomaista kävijää.

Asian vireilletulo ja tausta

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on päättänyt kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteiset avustusperiaatteet 13.02.2018, § 28. Kulttuurijaosto on hyväksynyt tarkemmat avustusmuodot ja arviointikriteerit 20.3.2018, § 10.

Kehittämisavustukset on tarkoitettu helsinkiläisille rekisteröityneille taide- ja kulttuurilaitoksille sekä -yhteisöille. Niitä myönnetään kehittämishankkeisiin, jotka

  • vastaavat kulttuurin kentällä koettuun kehittämistarpeeseen (esimerkiksi silloin, kun vastaava toiminta puuttuu kaupungista)
  • hankkeisiin, jotka hyödyttävät taiteen ja kulttuurin kenttää toteuttajatahoaan laajemmin
  • hankkeisiin, jotka tukevat kaupungin valtuustostrategisia ja kulttuuripoliittisia tavoitteita

Avustettavaa toimintaa ovat esim. yhteistyöverkostot, kokeilut ja uudet työskentelytavat (esim. uudenlaiset toimintamallit, konseptit, uudenlaiset tilaratkaisut), hankkeet, joilla tavoitellaan kulttuurista ja taiteellista uudistumista ja kehittämistä. Avustusta voivat saada myös osaamisen kehittämisen hankkeet. Kulttuuripoliittista kehittämistoimintaa ovat mm. Helsingin mallin toiminta sekä taiteen ja kulttuurin alueellinen saatavuus, kulttuurinen vanhustyö ja taiteen perusopetus.

Kehittämisavustuksilla voidaan harkintaan perustuen avustaa myös muita avustusten myöntämisperusteet täyttäviä kehittämishankkeita. Kehittämisavustus voidaan myöntää 1–3-vuotisena.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto vastaa taide- ja kulttuuritoimintaan sekä kulttuuripolitiikkaan tarkoitettujen avustusten jakamisesta hallintosäännön 17 luvun 2 §:n 3 kohdan mukaisesti jakamalla avustusmäärärahoja. Jaosto käsittelee taide- ja kulttuuriavustuksia kaikissa kokouksissaan. Avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto myönsi 11.12.2018, § 34 kehittämisavustuksia 355 900 euroa vuodelle 2019.

Close

This decision was published on 06.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

vt. kulttuuripalvelupäällikkö
Veikko Kunnas

Ask for more info

Petri Rostedt, suunnittelija, puhelin: 09 310 32988

petri.rostedt@hel.fi