Puistosuunnitelman hyväksyminen, Teininpuisto
Teininpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5947/1, Oulunkylä
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Teininpuiston puistosuunnitelman nro VIO 5947/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Puistosuunnitelma koskee Teininpuiston, (suunnitelmapiirustus nro VIO 5947/1 liite 2) rakentamista. Voimassa olevassa asemakaavassa nro 12445 alue on merkitty puistoksi (VP). Nykytilassa puisto koostuu pohjoisosan Teininpuistosta ja Kivalterinpolun eteläpuolisesta Yrjö Rantalan puistosta, mutta suunnitelman myötä Yrjö Rantalan puiston nimi poistuu käytöstä ja koko puistoalueen nimeksi jää Teininpuisto.
Teininpuisto sijaitsee kerrostalo- ja omakotitaloalueen sekä julkisten rakennusten keskellä. Teininpuiston lähellä sijaitsevat muun muassa päiväkoti Norppa, Oulunkylän päiväkoti ja Oulunkylän luterilainen kirkko. Puisto rajautuu lännessä Kivalterinpolkuun, pohjoisessa Käskynhaltijantiehen, tulevaisuudessa pohjoisessa Kivalterinkujan aukioon ja asuinkerrostaloon, idässä Norrtäljentien lähelle rakentuvaan aukioon, etelässä Teinintiehen sekä suunnittelualueen keskiosan itäpuolella Kivalterinpolku 3:n asuinkerrostaloon.
Nykytilassa puiston läpi kulkee autoliikenteen käytössä oleva Kivalterinpolku, jonka reunassa on kapea jalkakäytävä. Kivalterinpolun pohjoispuolella, Kivalterinpolku 3:n kerrostalon kohdalla on laajahko kivituhkapintainen polkujen risteysalue, josta lähtevät polut kolmeen suuntaan. Teininpuiston eteläosan metsikössä on lyhyt kivituhkapintainen polku, jonka varrella on penkki.
Puisto on metsäinen ja siellä on sekä hyvä- että huonokuntoisia puita. Pääpuulajeina ovat koivu, pihlaja, mänty ja kuusi.
Suunnitelma
Teininpuiston halki, etelästä pohjoiseen on suunniteltu uusi kevyen liikenteen pääreitti, jossa on eroteltu jalankulku ja pyöräily. Reitti on asfalttipintainen ja alkaa Teinintieltä ja päättyy Kivalterinkujan tulevalle aukiolle. Pääreitistä koilliseen lähtevä yhteys säilytetään niin, että polun korko nousee. Lisäksi polun koillispään linjaus muuttuu hieman etelämmäs, kulkien tulevan kerrostalotontin reunaa myöten tulevalle aukiolle. Kivituhkapolku haarautuu kohti Kivalterinkujan aukiota.
Pääreitin länsipuolelle on suunniteltu kaksi hulevesien viivytysallasta, joista pohjoisempi on pienempi kiinteäpohjainen allas, ja eteläisempi suurikokoisempi kasvillisuuspohjainen allas. Tavoitteena on sekä viivyttää hulevesiä, että parantaa niiden laatua kasvillisuuden avulla. Kosteikkokasvillisuus tuo luonnonmonimuotoisuutta puistoon.
Puustoa poistetaan uusien reittien, tasauksen ja viivytysaltaiden kohdalta ja puistosta tulee tulevaisuudessa viivytysaltaiden kohdalta nykyistä avoimempi. Istutettava puusto on monilajista. Vanhat käytöstä poistuvat reittien paikat metsitetään. Hulevesien viivytysaltaiden länsireunalla ja koillisen kivituhkapolun pohjoispuolella on suunnitelmassa esitetty pensasnauhat. Pensasistutuksissa käytetään monipuolista lajistoa ja pensaiden koko vaihtelee suurista pensaista keskikokoisiin.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta, joka on liitteenä 1.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 20.11.−4.12.2018 välisenä aikana.
Suunnitelmaluonnosta koskeva yleisötilaisuus pidettiin Oulunkylän yhteiskoululla tiistaina 20.11.2018. Tilaisuudessa saatiin palautetta Teininpuistoon rajautuvalta taloyhtiöltä liittyen puistoraitin uuteen linjaukseen ja metsäalueen poistumiseen.
Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Rakennettavan puiston koko on noin 9 360 m.
Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 364 900 euroa (alv. 0 %).
Teininpuiston metsäiset alueet kuuluvat hoitoluokkaan C1, ja nurmipintaiset alueet ja hulevesialtaat kuuluvat hoitoluokkaan A3.
Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 1 000 euroa/vuosi eli 0,2 euroa/m² (alv 0 %).
Puiston rakentamiseen on varauduttu talousarviossa 2019.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 uudisrakentaminen.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.
Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.
This decision was published on 26.06.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Ask for more info
Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213