Vahingonkorvaus, autovaurio, 8.5.2019, Kansantie 1
Vahingonkorvausvaatimus auton vahingoittumisesta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen auton vahingoittumisesta.
Päätöksen perustelut
Hakija on esittänyt 17.5.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 1 214,27 euron suuruisen korvausvaatimuksen autovauriosta (korjauskustannus ja sijaisauto neljäksi vuorokaudeksi). Välitunnin aikana oppilas karkasi pihalta ja heitti kiven koulun parkkipaikalla olleeseen hakijan autoon (vuosimalli 2015), johon tuli lommo ja maalipinta rikkoontui. Liitteenä on autoliikkeen laskelma arvioidusta korjauskustannuksesta 1 054,27 euroa (sis. alv) sekä valokuvat autovauriosta. Hakijan lisäselvityksen mukaan vakuutusyhtiö on korvannut auton tosiasiallisista korjauskuluista (836,32 euroa) yhteensä 746,32 euroa.
Koulusta saadun selvityksen mukaan välitunnilla oppilas potkutteli potkulaudalla merkittyä reittiä pitkin ja päätti äkisti kiivetä aidan yli portin vierestä. Päästyään aidan toiselle puolelle hän poimi maasta kiven ja juoksi lähimmän työntekijän auton luo ja heitti autoa kivellä. Kivi osui työntekijän auton takavalon yläpuolelle viistoon. Autoon tuli lommo ja sen maalipinta vaurioitui. Aikuiset valvoivat oppilasta koko ajan ja lähtivät oppilaan perään, mutta portin lukkoa ei saatu auki. Yksi aikuisista kiipesi aidan yli estääkseen oppilaan aikeet, mutta ei ehtinyt. Oppilaan perheellä ei ole mahdollisuutta vastata oppilaan aiheuttamista kustannuksista. Koululta saadussa selvityksessä on lisäksi yksityiskohtaisesti selvitetty kyseisenä päivänä olleiden oppilaiden ja koulun henkilökunnan määrää.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Oppilas on vahingonkorvauslain mukaan vahingonkorvausvelvollinen, mikäli hän tahallisesti tai tuottamuksellisesti tekee jotain tai laiminlyö hänelle kuuluvan tehtävän ja näin aiheuttaa vahingon. Lähtökohtana on, että vahingonkorvausvastuu koskee kaikenikäisiä oppilaita. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan.
Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Saadun selvityksen perusteella oppilaiden valvonta ja ohjaus välitunnilla on ollut riittävää ja asianmukaista. Vahinkotilanne on syntynyt äkillisesti ennalta arvaamatta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen.
This decision was published on 10.12.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036