Oikaisuvaatimus, hoitopaikkapäätös 24.4.2019 nro 201900048
Oikaisuvaatimus päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmän valintapäätöksestä
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta hylkäsi ********** oikaisuvaatimuksen päiväkodin johtajan 24.04.2019 (201900048) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Vanhemmat ovat tehneet oikaisuvaatimuksen (liite 1) varhaiskasvatusta koskevasta päätöksestä ja vaativat varhaiskasvatuspaikkaa koskevan hakemuksen hyväksymistä, koska valinta on tehty virheellisesti seuraavin perustein:
1.Päätöksen perustelut ovat virheelliset, sillä kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöskirjoista ei löydy 2.10.2018 päivämäärällä tehtyä päätöstä kielikylvyn valinnan periaatteiden täydennyksestä.
2.Lasta koskevassa päätöksessä ei selviä, millä kriteerillä hän on jäänyt ilman paikkaa.
3. Perheen toiveesta huolimatta päiväkodin johtaja Sari Manninen ei ole täydentänyt hakemusta lisäämällä 2. toiveeksi pk Pihlajan kielikylpyryhmän.
4. Kielikylvyn kriteerit asettavat lähtökohtaisesti lapset eriarvoiseen asemaan, sillä perusteella, onko heidän sisaruksena kielikylpy ryhmässä. Yhdenvertaisuus ei toteudu.
Lähemmin oikaisuvaatimuksen perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.
Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 13.2.2018 (§ 24), että varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylpyyn valinnan periaatteet ovat seuraavat:
Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista. Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa, eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.
Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla. Kielikylvyn pedagogiset periaatteet ja siten valinnassa tärkeät edellytykset ovat:
ruotsin kieli on lapselle uusi kieli
yksi perheen kotona puhutuista kielistä on suomi
huoltajat ovat valmiita sitoutumaan kielikylpypolkuun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.
varhaiskasvatuksessa ei tarkisteta lasten soveltuvuutta kielikylpyyn.
kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.
Päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmien valinnat tehtiin seuraavasti: Reijola-Munkkiniemi-Haaga-Pitäjämäen varhaiskasvatusalueen päiväkotien johtajat ja varhaiskasvatuksen aluepäällikkö valitsivat lapset ryhmiin 3.4.2019. Sisarusperusteella valittiin ensin päiväkoti Ruskeasuolle 2 lasta.
Vuonna 2014 syntyneitä hakijoita oli 10. Kaikki valittiin. Hakijoista vuonna 2015 syntyneitä jäi ilman kielikylpyryhmäpaikkaa 8 lasta. Ainoastaan kaksi sisarusperiaatteella valittua lasta saivat ryhmästä paikan.
Sekä päiväkoti Pihlajan, että päiväkoti Ruskeasuon kielikylvystä on opinpolun jatkumo Meilahden peruskouluun. Päiväkodit ovat sitoutuneet järjestämään yhdessä 25 esiopetuspaikkaa vuosittain. He muodostavat yhden kielikylpyluokan.
Valinnassa on käytetty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 § (§ 24) hyväksymiä ruotsin kielen kielikylvyn valintakriteereitä Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Sisaruusperiaatteen noudattaminen valinnassa perustuu lautakunnan päätökseen.
Päivähoitopäätöksen teksti tulee effica tietojärjestelmästä suoraan ja perheellä on mahdollisuuksia kysyä tarkemmin lapsensa valintakriteereistä suoraan päättäjältä. Tekstissä on virheellisesti viitattu lautakunnan päätökseen 02.10.2018, jolloin on täydennetty edellistä päätöstä koulun jatkumon osalta. Tästä virheestä on perhettä tiedotettu 06.05.2019 sähköisesti ja annettu linkki oikeaan pöytäkirjaan. Lautakunnan päätös on kirjattu 06.11.2018 pöytäkirjaan.
Vy Muksulaakso-Ruskeasuon päiväkodin johtaja Sari Manninen jätti kirjaamatta 2. toiveen siirtohakemuksen, koska tiedustellessaan siirron mahdollisuutta, hän sai tiedon, että päiväkoti Pihlajan 2015 syntyneiden lasten ryhmä täyttyi suoraan sisaruksista. Vapaita paikkoja ei ollut. Siirtotoiveella ei olisi ollut merkitystä valinnan kannalta.
Päätös on annettu 2019 tiedoksi muutoksenhakuohjeistuksineen, jolloin vanhempien oikeussuoja toteutuu tämän oikaisuvaatimuksen myötä.
Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.
This decision was published on 25.06.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianomaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valitusasiakirjat voidaan toimittaa myös Helsingin kaupungin kirjaamoon.
Kirjaamon asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | Kasvatus- ja koulutuslautakunta |
Helsingin kaupungin kirjaamo | |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Keijo Räikkönen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 69628