Vahingonkorvaus, esinevahinko, 21.5.2019, Malmin päihdepoliklinikka

HEL 2019-007121
More recent handlings
§ 147
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus anastetusta puhelimesta

Yksikön päällikkö

Päätös

Yksikön päällikkö päätti, että ********** (jäljempänä hakija) vaatimus saada korvausta Malmin päihdepoliklinikalla 21.5.2019 anastetusta puhelimesta ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Päätöksen perustelut

Korvaushakemuksen mukaan hakija hakee korvausta anastetusta puhelimesta 138 euroa. Kysymyksessä on hakijan oma puhelin, joka anastettiin 21.5.2019 vastaanottohuoneesta Malmin päihdepoliklinikalta. Hakemuksesta ilmenee, että puhelin oli hankittu vuonna 2018 ja sen hankintahinta on ollut 549 euroa. Hakemuksesta ilmenee, että hakija on saanut kotivakuutuksesta osakorvauksen puhelimen hankintahinnasta. Hakija on tehnyt asiasta rikosilmoituksen 21.5.2019.

Päihdepoliklinikan osastonhoitajan antaman lausunnon mukaan työntekijä oli jättänyt oman puhelimensa lääkekärryn päälle siksi aikaa, kun hän kävi ottamassa asiakkaasta huumeseulan. Vastaanottohuoneeseen jäi toinen hoitaja tietokoneelle. Seulanoton jälkeen asiakas palasi takaisin vastaanottohuoneeseen ja poistui päihdepoliklinikalta. Hoitaja palasi takaisin seulanotosta vastaanottohuoneeseen ja huomasi, että hänen puhelimensa oli kadonnut lääkekärryn päältä.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se joka tahallaan tai tuottamuksellaan aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan vahingon. Tässä tapauksessa on kyse epäillystä varkaudesta ja korvausvastuu on rikoksentekijällä.

Asiakirjoista ilmenevä selvitys ei osoita, että sosiaali- ja terveystoimialan työntekijä olisi aiheuttanut hakijan puhelimen anastamisen virheellään tai laiminlyönnillään. Koska korvausvastuun perustetta ei ole näytetty, sosiaali- ja terveystoimiala ei ole vahingonkorvausvelvollinen hakijan puhelimen anastamisesta aiheutuneesta vahingosta.

Edellä todetun perusteella hakijalla ei ole vahingonkorvauslakiin perustuvaa oikeutta saada korvausta anastetusta puhelimesta

This decision was published on 10.07.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Pekka Mäki, lakimies, puhelin: 09 310 44182

pekka.maki@hel.fi

Decisionmaker

Atte Viinikka
yksikön päällikkö

Attachments

1. Vahingonkorvausvaatimus 18.6.2019
The attachment will not be published on the internet.
2. Confidential: JulkL 24 § 1 mom 25 k.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.