Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla yksilöhuollon päätöksentekoa koskevan säännön hyväksyminen 1.7.2019 lukien

HEL 2019-007364
More recent handlings
§ 101
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 1.7.2019 lukien

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Toimialajohtaja päätti muuttaa 1.7.2019 lukien delegointisäännön 19 §:n 3 kohtaa, 20 §:ää, 24 ja 25 §:ää, 47 §:n 2 kohtaa ja 62 §:ää.

Samalla toimialajohtaja päätti lisätä 43, 59 ja 66 §:ään uuden 2 kohdan sekä 67 ja 71 §:ään uuden 4 ja 5 kohdan.

Lisäksi toimialajohtaja päätti muuttaa 71 §:n 1 kohtaa ja siirtää sen 70 §:n 7 kohdaksi.

Päätöksen perustelut

Hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin, kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.

Suurin osa delegointisääntöön esitetyistä muutoksista perustuu muutoksiin yksiköiden toiminnassa. Tällainen on esimerkiksi lastensuojelun palvelujen lomaperhetoiminnan lopettaminen ja sen sisällyttäminen tukiperhetoimintaan, minkä johdosta niitä koskevia 19 §:n 3 kohtaa ja 20 §:ää on muutettu. Sijoituksen sosiaalityön perhehoidon palveluiden alayksikköön on siirretty aikaisemmin sijoituksen sosiaalityössä ollut päätöksenteko perhehoidon palkkioista ja korvauksista, kun alayksikön työntekijöiden toimet on muutettu viroiksi (24 ja 25 §).

Delegointisäännön 43 §:ään, joka koskee vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajan päätöksentekoa, esitetään lisättäväksi päätös avustuksen ja korvauksen myöntämisestä paluun tukemiseksi. Lisäys perustuu sisäministeriön 19.12.2018 antamaan asetukseen ja koskee lähinnä kansainvälistä suojelua hakevia henkilöitä. Vammaisten sosiaalityön johtavan sosiaalityöntekijän ja sosiaalityöntekijän päätettävistä asioista on poistettu kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa tarkoitetun erityishuolto- ohjelman muuttamista koskeva päätösvalta (47 §:n 2 k.), koska siitä päättää erityishuollon johtoryhmä.

Asiakasmaksut ja perintä-yksikön asiakasmaksupäällikkö päättää voimassa olevan delegointisäännön mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 11 §:ssä tarkoitetusta maksun perimättä jättämisestä (71 §:n 1 k.), jos se vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Nyt päätösvalta asiassa esitetään siirrettäväksi asiakaspalveluvastaavalle (70 §:n 7 k.). Perusteena on se, että asiakasmaksupäällikölle esitetään lisättäväksi päätösvalta terveydenhuollosta perittävistä henkilön maksukyvystä riippumattomista maksuista sekä asiakasmaksulain 6 a §:ssä tarkoitetuista, eli maksukattoa koskevista, asioista (71 §:n 4 ja 5 k.). Näistä ei ole aikaisemmin tehty päätöksiä, mutta molemmat ovat asiakasmaksua koskevia asioita, joista on tehtävä asiakasmaksulain 15 §:n 1 momentissa tarkoitettu oikaisuvaatimuskelpoinen päätös.

This decision was published on 04.07.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Karri Välimäki, johtava lakimies, puhelin: 09 310 43970

karri.valimaki@hel.fi

Decisionmaker

Leena Turpeinen
vs. sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja