Avustuksen myöntäminen, yleiset kulttuuripalvelut, taide- ja kulttuuriavustushakemukset vuodelle 2019, kulttuuri- ja kirjastojaoston 5. jako
Helsingfors sång- och musikförbund rf, begäran om omprövning av kultur- och biblioteksektionens beslut 1.10.2019, § 21
Beslut
Kultur- och fritidsnämnden beslutade avslå Helsingfors sång- och musikförbund rf begäran om omprövning av kultur- och fritidsnämndens kultur- och biblioteksektions beslut 1.10.2019, § 21: Konst- och kulturunderstöd 2019, kultur- och bibliotekssektionens 5 utdelning.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Helsingfors sång- och musikförbund rf (Förbundet) kräver i sin begäran om omprövning 21.10.2019 att kultur- och fritidsnämnden ska ändra kultur- och biblioteksektionens beslut 1.10.2019 om att bevilja föreningen endast 3 000 euro i verksamhetsunderstöd för 2019 så att understöd på 15 000 euro beviljas föreningen.
Begäran om omprövning har framställts inom den tidsfrist som anges i 138 § i kommunallagen (10.4.2015/410).
Motiveringarna till begäran om omprövning
Uppfyllande av bedömningskriterierna
I sina motiveringar meddelar förbundet att den tidigare fått ett konst- och kulturunderstöd på 15 000 euro för sin verksamhet. Förbundet betonar sin betydelse för Helsingfors musikliv och sin roll som takorganisation och understödare av de svenska körerna i staden.
Understödsnivån och historien
Förbundet konstaterar att stadens understödsbelopp har legat på en nivå kring 15 000 euro och att det låga bidraget på 3 000 euro därför var överraskande och försvagar föreningens ekonomiska situation.
Kulturpolitiska argument för begäran om omprövning
I sina motiveringar anger förbundet flera motiveringar inom ramen för den kulturpolitiska bedömningen. Enligt begäran om omprövning stämmer beslutet inte överens med bl.a. stadens tidigare riktlinjer för understöd och stadens prioriteter. Det har inte heller gjorts någon heltäckande konsekvensbedömning av beslutet. Förbundet hänvisar också i stor utsträckning till sin språkliga och kulturella betydelse.
Behandling av begäran om omprövning och motiveringarna till beslutet
Uppfyllande av bedömningskriterierna
Enligt 17 kap. 1 § i förvaltningsstadgan för Helsingfors stad fattar stadens kultur- och fritidsnämnd beslut om principerna för fördelning av understödsanslag och övervakar uppfyllelsen av understödsprinciperna på sektornivån. Helsingfors kultur- och fritidsnämnd beslutade 13.2.2018, § 28 om principerna för fördelning av understödsanslag, enligt vilka Helsingfors understödssystem är ett verktyg för verkställande av Helsingfors stadsstrategi. Med understöden görs staden mer attraktiv och invånarnas livskvalitet, verksamhetsförmåga och kontroll över sitt eget liv ökar. Med understöden främjas verksamhet som gör stadens eget serviceutbud mångsidigare.
Nämndens kultursektion fastställde 20.3.2018, § 10 kriterier för bedömning av kulturservicehelhetens ansökningar om understöd, vilka har härletts från principerna för fördelning av understödsanslag. Kriterierna används som underlag för bedömning av ansökningarna om understöd. Besluten om understöd fattas enligt föredragningsförfarande och de beror på prövning. Förslaget följer stadens vid tidpunkten gällande beredningsanvisningar och föreskrifter.
Konst- och kulturunderstöden har graderats enligt det belopp som söks. Den som söker understöd enligt den lägsta storlekskategorin (högst 5 000 euro) ska i sin verksamhet uppfylla minst ett av de fem bedömningskriterierna. Den som söker understöd enligt den högsta storlekskategorin (över 150 000 euro) ska uppfylla alla fem bedömningskriterier för att bli bedömd inom understödskategorin i fråga. Sökanden ska dessutom vara en registrerad aktör och understödet beviljas som utgångspunkt för följande år. Understöd kan beviljas för både permanent verksamhet och verksamhet av projekttyp.
Bedömningsgrunderna, som har publicerats på stadens webbsida, är den konstnärliga kvaliteten, mångformigheten och jämställdheten, åtkomligheten och tillgängligheten samt den funktionella kvaliteten och utförandet. Vid varje grund har det angetts mer i detalj vad bedömningen går ut på.
Helsingfors sång- och musikförbund uppfyller samtliga tillämpade bedömningskriterier, men ansökan inlämnades till staden först i augusti 2019. Att bedömningskriterierna uppfylls berättigar inte i sig till understöd eller till ett visst understödsbelopp eftersom understöden beror på prövning och är som utgångspunkt av engångskaraktär. Helheten av understödsanslag fastställs årligen i samband med behandlingen av stadens budget. Bedömningen vid beviljandet av understöd är en helhetsbedömning och påverkas av de tillgängliga anslagen för beviljande av understöd, antalet ansökningar och dessas kvalitet samt ömsesidig jämförelse av ansökningarna på basis av bedömningskriterierna.
Understödsnivån och historien
Ett tidigare beslut om understöd och dess nivå berättigar inte till prövning följande år i fråga om understöd av engångskaraktär. De tillgängliga anslagen fastställs årligen. Därför ordnas sökandet av understöd årligen och även prövningen i samband med beviljandet genomförs separat varje år.
Förbundet hänvisar till att understödsnivån har legat på 15 000 euro tidigare år. I stadens understöd tillämpas inget indexvillkor och antalet sökande och planer varierar varje år. Dessutom kommer det hela tiden nya aktörer i branschen. Orsaken till det lägre understödet är att ansökan inlämnats först i augusti 2019, varvid ett understöd för början av 2019 inte kan utdelas retroaktivt. Föreningen uppmanas att inlämna sin ansökan för understöd för 2020 senast 4.12.2019.
Behandlingen av ansökningarna om understöd och prövningen i samband med beviljandet baserar sig på kriterierna för bedömning av ansökningarna om understöd. Alla sökande har blivit jämlikt och opartiskt behandlade i förfarandet.
Det har varit möjligt att söka understöd genom en offentlig och öppen ansökan. Grunderna för bedömning av ansökningarna om understöd har publicerats på stadens webbsidor och i beredningen av bedömningsgrunderna har aktörer i konst- och kulturbranschen blivit hörda.
Kulturpolitiska argument för begäran om omprövning
Kultur- och fritidsnämndens kultur- och biblioteksektion har vid beslutet utövat de befogenheter och den kulturpolitiska prövningsrätt som den tilldelats vederbörligt och med stöd av bedömningsgrunderna fastställda av sektionen. Kultur- och biblioteksektionens beslut var enhälligt.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto 01.10.2019 § 21
This decision was published on 27.11.2019
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas genom kommunalbesvär endast av den som har framställt begäran om omprövning av det ursprungliga beslutet.
Om det ursprungliga beslutet har ändrats med anledning av begäran om omprövning, får ändring i beslutet sökas genom kommunalbesvär också.
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Besvärstid
Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Kommunalbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag
Besvärsmyndighet
Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften, som ska riktas till besvärsmyndigheten, ska uppges
I besvärsskriften ska ändringssökandens namn och hemkommun uppges. Om ändringssökandens talan förs av hans lagliga företrädare eller ombud eller om någon annan person har uppgjort besvären, ska i besvärsskriften även uppges namn och hemkommun för denna person.
I besvärsskriften ska vidare uppges den postadress och det telefonnummer under vilka meddelanden i saken kan tillställas ändringssökanden.
Besvärsskriften ska undertecknas av ändringssökanden, den lagliga företrädaren eller ombudet. Ett elektroniskt dokument behöver emellertid inte kompletteras med en underskrift om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och om det inte finns anledning att betvivla dokumentets autenticitet och integritet.
Till besvärsskriften ska fogas
- det beslut som besvärsskriften gäller, i original eller kopia
- ett intyg över vilken dag beslutet har delgivits eller en annan utredning över när besvärstiden har börjat
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sin begäran, om dessa inter redan tidigare har tillställts myndigheten
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift på 260 euro för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00
Presenter information
Ask for more info
Nina Gran, specialplanerare, telefon: 09 310 37006