Hankerahoitus, EU-hanke DigiPoint Helsinki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Osallistuminen EU:n rahoittaman 6Aika-strategian rahoitushakuun hankkeella ”6Aika: DigiPoint”
Päätös
Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen osatoteuttajana Euroopan Unionin Suomen rakennerahasto-ohjelman rahoittamaan 6Aika-strategian rahoitushakuun hankkeella ”6Aika: DigiPoint”.
Samalla kansliapäällikkö päätti valtuuttaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Stadin ammatti- ja aikuisopiston toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat todeten, että Helsingin osahankkeen kustannuksiin enintään 185 842 euroa varaudutaan keskitetyssä hanketoiminnan määrärahassa talousarviokohdassa 1 50 04. Määrärahalle saadaan EU:n ja valtion tukea yhteensä 130 089 euroa, jolloin omarahoitusosuudeksi jää 55 753 euroa.
Päätöksen perustelut
6Aika: DigiPoint-hankkeen tavoitteena on kehittää Digitalents-toimintaa tavalla, joka mahdollistaa vaikeasti työllistyville henkilöille entistä parempia yksilöllisiä polkuja tietotekniikan ja ohjelmistokehityksen jatko-opintoihin tai suoraan työmarkkinoille. Helsingistä Stadin ammatti- ja aikuisopisto toimii hankkeessa osatoteuttajana. Hanke on tarkoitus toteuttaa vuosina 2020–2021.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on esittänyt Helsingin kaupungin osallistumista osatoteuttajana Suomen rakennerahasto-ohjelman ESR-hakuun hankkeessa ”6Aika: DigiPoint”. Hankkeelle haetaan rahoitusta ESR-toimenpidekokonaisuuksien hankehaussa, ja hanke kohdentuu toimintalinjaan 4 Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen ja sen erityistavoitteeseen 9.1 Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen.
DigiPoint-hankkeessa tavoitteena on, että nuoren työelämätaidot ja osaaminen vahvistuvat, kun häntä tuetaan yksilöllisesti ja luodaan aitoja työmahdollisuuksia yhteiskuntavastuullisiin yrityksiin. On osoittautunut, että nuori löytää helpommin paikkansa koulutus- ja työmarkkinoilta, jos arjen perusasiat ovat kunnossa. Yritykset myös löytävät hankkeen kautta ammattitaitoisia ja sitoutuneita työntekijöitä vastaamaan yrityksen tarpeisiin. Hankkeen hyötyjänä ovat nuori, oppilaitos ja työnantaja, sillä ammattiin valmistuminen on joustavaa ja nuoren siirtyminen työmarkkinoille nopeutuu.
Helsingin kaupungilla DigiPoint-hanke sijoittuu vuodesta 2017 käynnissä olleen Digitalents-toiminnan yhteyteen. Vuoden 2020 alusta Digitalents vakiintuu ja siirtyy osaksi Stadin ammatti- ja aikuisopistoa. Digitalents-yhteisössä nuorilla ja nuorilla aikuisilla on ollut mahdollisuus kehittää osaamistaan tietotekniikassa, ohjelmisto- ja pelikehityksessä sekä media-alan aidossa työyhteisössä, joka toteuttaa kaupungin ja yritysyhteistyökumppaneiden toimeksiantoja. Digitalentsissa merkittävässä roolissa on ollut yksilöllinen sosiaalinen tuki, mikä on ollut valtaosalle osallistujista edellytys työkokeilussa onnistumiselle, palkkatuella työskentelyyn sekä siirtymisessä avoimille työmarkkinoille tai koulutukseen.
DigiPoint-hankkeen tavoitteena on kehittää Digitalents-toimintaa tavalla, joka mahdollistaa vaikeasti työllistyville henkilöille entistä parempia yksilöllisiä polkuja tietotekniikan ja ohjelmistokehityksen jatko-opintoihin tai suoraan työmarkkinoille. Hankkeen aikana kehitetään sosiaalisen vahvistamisen käytäntöjä erityisesti Digitalents-yhteisöön tuotavien opiskelumahdollisuuksien näkökulmasta. Helsingin osatoteutuksessa kehitetään vaikeasti työllistyvien henkilöiden elämäntilanteeseen sopivia koulutus- ja osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Tavoitteena on luoda verkosto, jonka avulla sosiaalinen vahvistaminen voi jatkua Digitalents-yhteisössä työskennelleen henkilön siirryttyä jatko-opintoihin. Uusien koulutusmahdollisuuksien avulla luodaan toimintatapa, jolla ammattikorkeakouluopintoja toteutetaan joustavasti Digitalents-yhteisössä.
Hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian kirjausta, jonka mukaan autetaan vaikeasti työllistyvien ja vajaatyökykyisten työllistymistä. Lisäksi jokaisella helsinkiläisellä on mahdollisuus saavuttaa potentiaalinsa oppimisessa, ja pedagogiikka ja oppimisen tuki tasoittavat oppimisen eroja ottamalla huomioon tukea tarvitsevien tarpeet.
Hanketta hallinnoi Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala ja hankkeen osatoteuttajina ovat Helsingin kaupungin lisäksi Espoon, Vantaan ja Tampereen kaupungit sekä Laurea-ammattikorkeakoulu ja Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1 650 000 euroa, josta EU:n ja valtion tuki on yhteensä 1 155 000 euroa. Helsingin osahankkeen kustannusarvio on 185 842 euroa, josta tuen osuus on 130 089 euroa ja omarahoitusosuus 55 753 euroa. Hanke on tarkoitus toteuttaa ajalla 1.4.–31.12.2021.
Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kansliapäällikkö päättää kaupungin puolesta Euroopan Unionin rahoituksen hakemisesta.
This decision was published on 21.10.2019
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Ask for more info
Tuija Artama, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 21418
Anna Lehtovaara, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 36685