Meluilmoitus Tuska Open Air Metal Festival 2020, Suvilahden tapahtumakenttä, Finnish Metal Events Oy

HEL 2019-010477
More recent handlings
§ 38

Päätös Finnish Metal Events Oy:n meluilmoituksesta koskien Tuska Open Air Metal Festival 2020 -tapahtuman ulkoilmakonsertteja Suvilahden tapahtumakentällä, Kalasatama

Yksikön päällikkö

Päätös

Ympäristöseuranta- ja-valvontayksikön päällikkö päätti hyväksyä Finnish Metal Events Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen, joka koskee Tuska Open Air Metal Festival 2020 -tapahtuman ulkoilmakonsertteja ja niihin liittyviä äänentoistolaitteiden testauksia 25. - 28.6.2020 Suvilahden tapahtumakentällä, ilmoituksessa esitetyllä tavalla sekä seuraavin määräyksin:

  1. Äänentoistolaitteiden käyttö on sallittua ulkotiloissa (mukaan lukien teltat) vain seuraavina ajankohtina:

    - torstai 25.6.2020 kello 9.00 - 20.00 (testaus)  
    - perjantai 26.6.2020 kello 9.00 - 24.00 (testaus+konsertti)
    - lauantai  27.6.2020 kello 9.00 -  24.00 (testaus+konsertti)
    - sunnuntai 28.6.2020 kello 10.00 - 22.00 
      (testaus+konsertti)
     
  2. Konserttien aiheuttamaa melutilannetta on seurattava mittauksin päivittäin kello 22.00 alkaen konserttien päättymiseen asti. Mittausten tulee olla jatkuvia ja valvottuja.

    Mittauksia on tehtävä osoitteissa Vilhovuorenkatu 11, Käenkuja 8 ja Arielinkatu 10 ylimmissä kerroksissa.

    Mittaukset tulee suorittaa ympäristöministeriön ohjeen 1/1995 "Ympäristömelun mittaaminen" mukaisesti. Mittauksissa käytettävän laitteiston ja sen kalibroinnin tulee täyttää melumittausstandardien vaatimukset, mieluiten tarkkuusluokalle 1, mutta vähintään tarkkuusluokalle 2
     
  3. Mittausten suorittajan tulee olla ympäristömelumittauksissa FINAS-akkreditointipalvelun päteväksi todistama tai Suomen ympäristökeskuksen sertifioima.
  4. Melumittauksista on laadittava mittauspöytäkirja, joka on toimitettava Helsingin kaupungin kirjaamoon (helsinki.kirjaamo@hel.fi) viimeistään 3.7.2020. Saatteessa on ilmoitettava asian diaarinumero HEL 2019-010477.

    Mittauspöytäkirjasta tulee käydä ilmi melun A-taajuuspainotettu keskiäänitaso (LAeq, 5min) ja taajuusjakauma konserttipäivittäin kello 22.00 alkaen konserttien päättymiseen asti (kuvaajat) sekä mittausten suorittaja, mittauksissa käytetty äänitasomittari, sääolosuhteet, ja mittauspisteiden tarkka sijainti (valokuva mittausolosuhteista). Lisäksi mittauspöytäkirjassa on esitettävä selvitys taustamelusta ja sen osuudesta kokonaismelutasoon.
     
  5. Tapahtumaa koskeva tiedote on jaettava vähintään alla olevaan karttaan (Kuva 1) merkitylle alueelle. Tiedote on jaettava alueen jokaiseen asuinhuoneistoon viimeistään kaksi viikkoa ennen tapahtumaa.

    Lisäksi tiedote on jaettava myös seuraaville asukasyhdistyksille: Merihaka-seura, Kallio-seura, Kulosaarelaiset-Brändborna ja Kalasataman asukasyhdistys ry.

    Tiedotteesta on käytävä ilmi ulkoilmakonserttien ja äänentoistolaitteiden testausten tarkat ajankohdat sekä järjestäjän yhteystiedot. Yhteystiedoissa tulee olla myös puhelinnumero, johon voi tarvittaessa antaa palautetta koko tapahtuman ajan.
  6. Tiedotuksen toteuttamisesta on laadittava tiedotussuunnitelma, joka on toimitettava ympäristöpalveluille (kymp.palu.ymparistovalvonta@hel.fi) viimeistään 25.5.2020.

    Tiedotussuunnitelmasta pitää käydä ilmi, kuka tiedotteet jakaa, miten huoneistokohtainen tiedottaminen käytännössä toteutetaan (erityisesti lukittuihin porraskäytäviin  pääsy) ja tarkka tiedotusalue. 
     
  7. Tapahtuman aiheuttaman meluhaitan riittävästä torjunnasta on sovittava ennakkoon seuraavien päiväkotien tai hoivakotien johtajien kanssa neuvottelemalla:
    - päiväkoti Pikkutylli (Arielinkatu 2)
    - päiväkoti Ariel (Arielinkatu 6)
    - päiväkoti Kalasatama (Polariksenkatu 1)
    - päiväkoti Åshöjden (Käenkuja 3)
    - päiväkoti Pääskylä (Hämeentie 55)
    - hoivakoti Helena (Hämeentie 55)
  8. Roskaantunut tapahtuma-alue ja sen lähiympäristö on siivottava välittömästi tapahtuman jälkeen.
  9. Tapahtuman jätehuollon toteuttamisesta on laadittava jätehuoltosuunnitelma, joka on toimitettava ympäristöpalveluille (kymp.palu.ymparistovalvonta@hel.fi) viimeistään 25.5.2020. Jätehuoltosuunnitelman laatimisessa tulee noudattaa pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräyksiä.
  10. Käymälöiden viereen ja/tai sisälle tulee sijoittaa riittävästi jäteastioita ja opasteita, jotta tapahtumayleisö ei heittäisi käymälälietteen joukkoon sinne kuulumattomia roskia.

Kuva 1. Tiedotusalue rajattu mustalla viivalla (Määräys 5).

Käsittelymaksu

Ilmoituksen käsittelystä peritään 520,00 euron maksu Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 12.4.2019, 91 §). Lasku toimitetaan ilmoittajalle erikseen Helsingin kaupungin taloushallintopalveluista.

Päätöksen perustelut

Ilmoituksen mukainen toiminta täyttää ympäristönsuojelulain 122 §:n edellytykset, kun otetaan huomioon ilmoituksessa annetut selvitykset ja päätökseen sisältyvät määräykset.

Määräysten perustelut

  1. Äänentoistolaitteiden käyttöaikaa rajoittamalla vähennetään tapahtumasta ympäristön asukkaille aiheutuvaa meluhaittaa.

    Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristöpalveluiden ulkoilmakonserttien päättymisaikalinjaus, jossa on määritelty kello 22.00 jälkeen päättyvien konserttipäivien enimmäismäärät ja päättymisajat tietyille tapahtumapaikoille (https://www.hel.fi/static/ymk/meluselvitys/konserttiajat.pdf).
  2. Mittausvelvoite on tarpeen konsertin meluhaittojen arvioimiseksi. Koska konsertti päättyy vasta yöaikaan, tulee melutilannetta seurata kello 22.00 alkaen luotettavin mittauksin.
  3. Mittausten suorittajan tulee olla ammattitaitoinen, jotta mittaukset tehdään oikein ja tulokset ovat luotettavia. FINAS-akkreditointipalvelu ja Suomen ympäristökeskus ovat puolueettomia ja luotettavia ympäristömelunmittaajan pätevyyden todentajia.
  4. Mittaustulosten raportointi on tarpeen valvonnan kannalta. Mittaustulosten perusteella arvioidaan, oliko melutilanne päätöksen mukainen. Mittaustulosten avulla selvitetään myös asukkaiden tekemiä meluhaittailmoituksia
  5. Laajalla tiedottamisella vähennetään tapahtumasta ympäristön asukkaille aiheutuvaa meluhaittaa. Tiedote tulee jakaa huoneistokohtaisesti, koska ulkoilmakonsertit päättyvät vasta yöaikaan. Määräystä annettaessa on otettu huomioon Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
  6. Tiedotussuunnitelman avulla varmistetaan tiedottamisen kattavuus.
  7. Meluntorjunnasta sopiminen etukäteen on tarpeen, jotta tapahtumasta ei aiheutuisi kohtuutonta haittaa päiväkotien eikä hoivakodin toiminnalle. Määräystä annettaessa on otettu huomioon ympäristönsuojelumääräysten 17 §.
  8. Tapahtuman järjestäjä vastaa roskaantuneen tapahtuma-alueen ja sen lähialueen siivoamisesta.
  9. Jätehuoltosuunnitelman avulla varmistetaan suuren yleisötapahtuman jätehuollon toimivuus.
  10. Tapahtuman käymälöiden lietteet eivät saa aiheuttaa haittaa jätevedenpuhdistamon toiminnalle. Riittävä määrä jäteastioita ja opasteita käymäläalueella vähentää käymälälietteen joukkoon kuulumattomia roskia.

Ilmoituksen tekijä

Finnish Metal Events Oy, Lapinlahdenkatu 8, 00180 Helsinki

Y-tunnus: 1989985-3

**********

Ilmoituksen sisältö

Ilmoitus koskee Tuska Open Air Metal Festival 2020 -tapahtuman ulkoilmakonsertteja ja niihin liittyvien äänentoistojärjestelmien testauksia Suvilahden tapahtumakentällä osoitteessa Parrukatu 2 - 4 (Kuva 1).
Äänentoistojärjestelmää käytetään seuraavasti:

  • Torstai 25.6.2020
    kello 9.00 - 21.00 äänentoistojärjestelmän testaus
  • Perjantai 26.6.2020
    kello 9.00 - 13.00 testaus
    kello 13.00 - 24.00 festivaaliohjelmaa
  • Lauantai 27.6.2020
    kello 9.00 - 13.00 testaus
    kello 13.00 - 24.00 festivaaliohjelmaa
  • Sunnuntai 28.6.2020
    kello 10.00 - 13.00 testaus
    kello 13.00 - 22.00 festivaaliohjelmaa

Tuska-festivaalilla on tänä vuonna kaksi ulkolavaa (päälava ja kolmoslava) sekä yksi telttalava (kakkoslava), jotka soittavat vuorotellen. Esiintymislavojen äänentoistosta vastaa Bright Finland Oy, ja laitteistot tulevat olemaan samaa tyyppiä ja kokoluokkaa kuin edeltävinäkin vuosina. Äänentoistojärjestelminä käytetään "d&b" -merkkisiä äänentoistojärjestelmiä ("PA"), jotka suunnataan siten, että lähiympäristöön leviävä melu jää mahdollisimman pieneksi. Kaiutinjärjestelmän suuntaus on tärkein ja tehokkain Tuskan meluntorjuntatoimenpiteistä.

Kuva 2. Esiintymislavojen sijainnit ja suunnat.

Musiikkimelutaso (LAeq) on 10 metrin etäisyydellä melulähteestä 105 dB. Melulle eniten altistuvat asuinrakennukset sijaitsevat lännessä Vilhonvuorenkadulla, Suvilahdenkadulla ja Pääskylänrinteellä sekä idässä Arielinkadulla. Asuinrakennusten luona musiikkimelutaso (LAeq) on ilmoituksen mukaan 75 dB.

Lähialueiden asukastiedottaminen hoidetaan noin viikkoa ennen tapahtumaa tiedotteella, joka jaetaan kaikkiin asuinrakennuksiin, jotka sijaitsevat alle 500 m päässä tapahtuma-alueesta. Suvilahden kiinteistön alueella toimivat tahot tiedotetaan tarkemmin erikseen. Tiedottamissuunnitelma toimitetaan ympäristöpalveluiden hyväksyttäväksi viimeistään 1.6.2020.

Melumittaukset suorittaa Sound Saarinen Oy / Reima Saarinen (Syke – sertifioitu mittaaja). Sound Saarisen mittalaitteistot tarkistaa ja kalibroi Akukon Oy (Finas –sertifioitu mittaaja). Akukon Oy myös tarkistaa mittauksista saatavan informaation ja sen perusteella laadittavan mittausraportin.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoitus on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 4.10.2019.

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja, ilmoituksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa ympäristönsuojelulain 121 §:ssä tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta, kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat ympäristönsuojeluyksikön päällikön ratkaisuun sisältyvät määräykset.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121, 122, 190, 200 ja 205 §

Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 26 §

Jätelaki (646/2011) 74 ja 76 §

This decision was published on 17.03.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • asianosainen
  • se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
  • rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
  • toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
  • elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
  • muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.

Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
vaasa.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Vaasan hallinto-oikeus
 
PL 204
 
65101 VAASA
Faksinumero:
029 56 42760
Käyntiosoite:
Korsholmanpuistikko 43
65100 Vaasa
Puhelinnumero:
029 56 42780

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta  (valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut 
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Hannu Arovaara, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 32014

hannu.arovaara@hel.fi

Decisionmaker

Päivi Kippo-Edlund
yksikön päällikkö