Vuokraus, maanvuokrasopimuksen irtisanominen, viljelypalsta-alue, Pakilanranta, Pukinmäki-seura ry

HEL 2019-010497
More recent handlings
§ 11

Pakilanrannan palstat –nimisen viljelypalsta-alueen vuokraaminen Hyötykasviyhdistys ry:lle

Yksikön päällikkö

Päätös

A

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun tontit –yksikön päällikkö päätti vuokrata Hyötykasviyhdistys ry:lle Helsingin kaupungin 34. kaupunginosassa (Pakila) sijaitsevan, tämän päätöksen liitteenä 2 olevan kartan mukaisen alueen Pakilanrannan palstat-nimiseksi viljelypalsta-alueeksi ajaksi 1.1.2020 - 31.12.2028 liitteenä 1 olevan maanvuokrasopimusluonnoksen mukaisin ehdoin.

(S0-1-34-103)

Samalla tontit –yksikön päällikkö päätti, että päätökseen liitetään liitteet 2 ja 3 noudatettaviksi osana sopimuskokonaisuutta.

Vielä tontit –yksikön päätti oikeuttaa toiminnan ohjaus ja sopimukset –tiimin tiimipäällikön tai hänen määräämänsä allekirjoittamaan maanvuokrasopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia, tarkennuksia ja täydennyksiä.

Lopuksi tontit –yksikön päällikkö päätti todeta Pukinmäki-seura ry:lle tehdyn Pakilanrannan viljelypalsta-aluetta koskeneen maanvuokrauksen päättyneen 31.12.2019.

(S0-1-34-101)

B

Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun tontit -yksikön päällikkö päätti, että kaupunki ei peri Pakilanrannan viljelypalsta-alueesta maanvuokraa ajalta 1.1.2020 – 31.12.2021.

(S0-1-34-103)

Päätöksen perustelut

Pakilanrannan palstat –niminen viljelypalsta-alue oli vuokrattu tontit –yksikön päällikön 3.5.2019 tekemällä päätöksellä Pukinmäki seuralle ajaksi 1.1.2019 – 31.12.2028. Pukinmäki -seura irtisanoi 26.9.2019 päivätyllä irtisanomisilmoituksellaan vuokra-alueen 1.1.2020 alkaen. Irtisanominen oli tehty maanvuokrasopimuksessa edellytetyllä tavalla ja se oli siten pätevä. Loppuvuodesta 2019 seura tiedotti vuokralaisiaan irtisanomisesta, jonka seurauksena osa viljelijöistä irtisanoi oman palstasopimuksensa.

Irtisanomisilmoituksen jälkeen kaupunki tarjosi marraskuussa 2019 viljelypalsta-aluetta ensiksi Hyötykasviyhdistykselle, mutta alueen huonon kunnon vuoksi yhdistys ei ollut halukas ottamaan aluetta hoitoonsa ja vastuulleen. Tämän jälkeen viljelypalsta-aluetta tarjottiin viereiselle siirtolapuutarhayhdistykselle, mutta sekään ei suostunut alueen vastuutahoksi.

Pakilanrannan viljelypalsta-aluetta on käytetty pitkään viljelypalsta-alueena ja alueella on ollut yhteensä 150 aarin kokoista viljelypalstaa. Vuosien saatossa osa alueen palstoista on jäänyt ilman viljelijää ja nämä palstat ovat nyt huonossa kunnossa. Kaupungin viljelypalsta-alueille laatimien ohjeiden noudattamisessa on osassa palstoja ja yhteistä aluetta selviä puutteellisuuksia. Alueella kasvaa haitallisia vieraskasvilajeja ja muun muassa osa marjapensaista on tuholaisten saastuttamia.

Alue kaipaa perusparannuksen kaltaista kunnostamista, mutta kaupungin omin toimin siihen ei lähivuosina kyetä. Toisaalta alueella on myös runsaasti hyväkuntoisia palstoja ja aktiivisia viljelijöitä, jotka haluavat jatkaa oman palstansa viljelyä ilman vuosia kestäviä katkoksia.

Hyötykasviyhdistyksen kanssa on jatkettu neuvotteluja siitä, millä ehdoilla se voisi suostua alueen vastuutahoksi ja kaupungin sopimuskumppaniksi. Hyötykasviyhdistys katsoo, että sen tulee saada vapautus alueen maanvuokrasta, jonka suuruus on vuositasolla noin 2 900 euroa, ainakin kahdelta vuodelta, mutta mieluiten kolmelta peräkkäiseltä vuodelta. Lisäksi Hyötykasviyhdistys edellyttää, että alueelle toimitetaan kaupungin kustannuksella viljelijöiden käyttöön multaa ja jätelava. Viimeksi mainitun ehdon osalta rakennukset ja yleiset alueet-palvelukokonaisuuteen kuuluva ylläpito -palvelu on kirjallisesti ilmoittanut toteuttavansa ehdon.

On tärkeää, että Pakilanrannan viljelypalsta-alue saadaan säilymään viljelijöiden käytössä ilman keskeytyksiä. Ratkaisu on vuokranantajana olevan kaupungin kannalta kokonaistaloudellisesti paras, vaikka maanvuokratulot muutamalta vuodelta jäisivät saamatta. Tässä päätöksessä vuokran maksusta vapautuminen koskee kahta ensimmäistä sopimusvuotta, mutta tarvittaessa Hyötykasviyhdistyksen kanssa voidaan myöhemmin neuvotella kolmannesta vuokravapaasta vuodesta, mikäli se olosuhteiden osalta osoittautuu perustelluksi.

Hyötykasviyhdistys on osoittautunut vastuulliseksi kaupungin sopimuskumppaniksi ja ammatillisesti päteväksi toimijaksi kaupungin sille vuokraamilla viljelypalsta-alueilla.

Maankäyttöjohtaja on 2.6.2017 § 9 delegoinut tontit-yksikön päällikölle hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 14 kohdan toimivallan päättää alennuksen myöntämisestä maanvuokraan määräajaksi, kun alennuksen kokonaisarvo on enintään 200 000 euroa. Tontit-yksikön päällikkö on siten toimivaltainen päättämään vuosia 2020 -2021koskevan määräaikaisen vuokra-alennuksen myöntämisestä Hyötykasviyhdistys ry:lle, koska po. alennuksessa on kyse noin 5 800 euron suuruisesta summasta.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 15.5.2018 (249 §) siirtää hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 1-kohdan mukaista toimivaltaansa antaa vuokralle toimialan hallinnassa olevia kiinteistöjä enintään 30 vuoden määräaikaisin maanvuokrasopimuksin muun muassa tontit -yksikön päällikölle. Päätöksen mukaan tontit –yksikön päällikkö on toimivaltainen antamaan vuokralle toimialan hallinnassa olevia rakentamattomia kiinteistöjä enintään 30 vuoden määräaikaisin maanvuokrasopimuksin, kun kiinteistön rakennusoikeus on enintään 3 000 k-m2. Tontit –yksikön päällikkö on siten toimivaltainen päättämään viljelypalsta-alueen vuokrauksesta.

Tämä päätös on kaupunkiympäristölautakunnan 9.4.2019 (183 §) kaupungin viljelypalsta-alueita koskeneen päätöksen mukainen ja noudattaa tuolloin hyväksyttyjä viljelypalsta-alueiden vuokrausperiaatteita.

This decision was published on 26.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Maria Mannisto, tonttiasiamies, puhelin: 09 310 36454

maria.mannisto@hel.fi

Decisionmaker

Esko Patrikainen
yksikön päällikkö

Attachments

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.