Luonnonsuojelualueen perustaminen sekä hoito- ja käyttösuunnitelma, Madeluoto
Luonnonsuojelualueen perustaminen sekä hoito- ja käyttösuunnitelma, Madeluoto
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto esitti kaupunginhallitukselle ja edelleen Uudenmaan ELY-keskukselle Helsingin Madeluodon luonnonsuojelualueen perustamista sekä alueen hoito- ja käyttösuunnitelman hyväksymistä.
Esitys on ehdotuksen mukainen.
Suojelun perusteet
Madeluoto on Helsingin luonnonsuojeluohjelman 2015–2024 alue. Kaupungin luonnonsuojeluohjelmaa toteutetaan perustamalla luonnonsuojelualueita.
Luoto täyttää luonnonsuojelualueen perustamisen yleiset edellytykset (luonnonsuojelulaki 10 §): uhanalainen, harvinainen tai harvinaistuva eliölaji, eliöyhteisö tai ekosysteemi, jonka suojelutason säilyttämistä luonnonsuojelualueen perustaminen parantaa.
Rauhoituksen tarkoitus
Luonnonsuojelualueiden tarkoituksena on säilyttää luodon pesimälinnusto, erityisesti uhanalaisen naurulokin yhdyskunta. Rauhoitusmääräysten avulla voidaan estää liiallinen ihmisen linnustolle aiheuttama häiriö.
Valmistelu
Kaupunkiympäristön toimialan ympäristönsuojeluyksikkö on valmistellut luonnonsuojelualueen perustamisesityksen ja laatinut alueelle hoito- ja käyttösuunnitelman, joka on liitteenä 1. Suunnitelmassa on esitetty tarpeelliset toimenpiteet luonnonympäristön hoitamiseksi. Uudenmaan ELY-keskus hyväksyy hoito- ja käyttösuunnitelman luonnonsuojelualueen perustamisen yhteydessä.
Suojeluesityksessä käytetyt lintutiedot ovat peräisin Matti Luostarisen pesimälinnuston laskenta-aineistosta.
Madeluodolla ei toimi erityisesti aluetta hyödyntäviä elinkeinonharjoittajia eikä järjestäytyneitä käyttäjäryhmiä, minkä vuoksi luonnonsuojelualueen perustamisesityksestä ei ole pyydetty lausuntoja eikä järjestetty muuta osallistamista. Luotoa käytetään mahdollisesti ulkoiluun ja kalastukseen. Paikalla on merkitystä myös lintujen tarkkailu- ja seurantakohteena yhdessä Espoon puoleisen osuuden ja läheisen luodon, Tarvogrundetin kanssa.
Alueen sijainti ja rajaus
Madeluoto sijaitsee Laajalahdella, Espoon ja Helsingin rajalla. Osa luodosta kuuluu Espooseen ja osan Helsingin puoleisesta osuudesta omistaa Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät. Espooseen kuuluva osuus on perustettu luonnonsuojelualueeksi ja kuuluu Natura 2000 -alueeseen Laajalahden lintuvesi.
Suunniteltu luonnonsuojelualue sisältää Madeluodon ja sitä ympäröivän vesialueen 25 metrin leveydeltä Helsingin puolelta. Suojeluun esitettävän alueen pinta-ala on 0,13 ha.
Kuva: Madeluodon luonnonsuojelualueen rajaus (vihreällä). Pohjakartta: Kiinteistökartta, © Helsingin kaupunki.
Kiinteistötiedot ja omistus
Perustettava luonnonsuojelualue sijaitsee kiinteistöillä 091-420-0001-1172, Munkkiniemi. Helsingin kaupunki omistaa kiinteistön.
Lainhuutotodistus on liitteenä 2.
Kaavatiedot
Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa. Se ei erotu yleiskaavan Kaupunkiluonto-teemakartassa eikä Virkistys- ja viherverkosto -teemakartassa erillisellä merkinnällä ympäröivästä vesialueesta.
Luonnon yleispiirteet ja luontoarvot
Luotoa peittää erityisesti länsiosastaan tiheä ruovikko. Muuten saari on kivikkoinen. Kasvillisuudessa ei ole muita tunnusomaisia piirteitä.
Kohteesta käytössä oleva luontotieto on yhteistä luodon Espoon puoleisen osuuden kanssa. Luodolla on pesinyt usean sadan parin suuruinen, vaarantuneen (VU) naurulokin yhdyskunta, lisäksi joitakin kalalokkeja ja vesilintuja. Vuodesta 2016 naurulokit ovat pesineet luodolla epäsäännöllisesti tai eivät ole pesineet joinain vuosina sillä lainkaan. Paikalla ei ole tapahtunut elinympäristön muutoksia, jotka selittäisivät niiden vähenemisen. Suojelun myötä naurulokilla on paremmat mahdollisuudet yhdyskunnan perustamiseen Madeluodolle.
Ehdotus rauhoitusmääräyksiksi
1. Alueella on kielletty:
- maa-ainesten, kivien tai kaivoskivennäisten ottaminen, maa- ja kallioperän vahingoittaminen ja muuttaminen
- rakennuksien, rakennelmien, teiden tai polkujen rakentaminen
- sienien, puiden, pensaiden, tai muiden kasvien tai niiden osien ottaminen tai vahingoittaminen
- luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai häiritseminen tai niiden pesien hävittäminen sekä selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
- muut toimet, jotka vaikuttavat epäedullisesti alueen luonnonoloihin, maisemaan tai eliölajien säilymiseen
2. Liikkumisrajoitukset:
Edellä mainittujen toimenpiteiden lisäksi alueella on kielletty maihinnousu ja liikkuminen 25 metriä lähempänä luotoa lintujen pesimäaikana 1.4.-15.8.
3. Edellisistä yleismääräyksistä poiketen alueella on sallittu:
- kalastaminen 16.8.–31.3. välisenä aikana
- haitallisten vieraskasvilajien poistaminen
- haitallisten pienpetojen laillinen pyynti
- tekopesien ja muiden lintujen pesintää edistävien rakenteiden rakentaminen
- muut hoito- ja käyttösuunnitelman mukaiset toimenpiteet
4. Poikkeaminen rauhoitusmääräyksistä
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi yksittäistapauksessa myöntää poikkeuksen luonnonsuojelualuetta koskevista rauhoitusmääräyksistä, jos poikkeaminen ei vaaranna alueen perustamistarkoitusta ja on tarpeen alueen hoidon, käytön tai tutkimuksen kannalta.
This decision was published on 12.11.2019
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Jere Salminen, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 21549