Lausuntopyyntö, ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) soveltaminen Garden Helsinki -hankkeessa, Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus

HEL 2019-011532
More recent handlings
§ 217

Lausunto Uudenmaan Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) soveltamisesta Garden Helsinki -hankkeessa

Helsinki Mayor

Päätös

Pormestari antoi seuraavan lausunnon.

Helsingin kaupunki ei pidä ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain 3 §:n 2 momentin mukaisen harkinnanvaraisen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn käynnistämistä Garden Helsinki -hankkeeseen tarpeellisena.

Hanke ei kuulu ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain 3 §:n 1 momentin mukaisiin ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioitaviin hankkeisiin. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala on ollut ohjaamassa suunnittelua ja vaikutusten arviointia kaava- ja hankesuunnittelun aikana. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on laadittu huomattava määrä kattavia selvityksiä ja vaikutusten arviointeja, joita on edellytetty maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti asemakaavoitusta varten. Ympäristöarviointi tehdään näin ollen kaavoituksen yhteydessä maankäyttö ja rakennuslain 9 §:n mukaisesti.

Hankkeen toteuttamisella on kuitenkin jossain määrin kielteisiä ympäristövaikutuksia, joten jatkosuunnittelussa suunnitteluratkaisujen tarkentuessa tulee varautua edelleen täydentämään ja tarkentamaan myös haittavaikutusten hallinta- ja lieventämiskeinoja.

Hanke, josta lausuntoa pyydetään

Projekti GH Oy suunnittelee Helsingin nykyisen jäähallin ympäristöön, Eläintarhan puiston pohjoisosaan kiinteistökokonaisuutta, joka muodostuisi tapahtuma-areenoista, liike- ja palvelutiloista, asunnoista, toimistoista ja pysäköintihalleista.

Hankealueelle on suunniteltu laajasti maanalaisia tiloja ja hankkeeseen sisältyy maanalaisten tilojen louhintaa ja louheen poiskuljetusta. Maanalaisen uudisrakennustyön kestoksi on arvioitu 2 vuotta ja maan päällä tapahtuvan rakennustyön kestoksi 2 vuotta.

Suunnittelualueen länsiosaan on suunniteltu varsinainen areenan alue, jonka pinta-ala on noin 32 500 m2. Alueen itäosaan, kallioselänteen alle, rakennetaan lisäksi harjoitusjäähallitiloja ja pysäköintilaitos, joka on pinta-alaltaan noin 21 500 m2 ja tilavuudeltaan noin 230 000 m3:n suuruinen. Lisäksi hankkeeseen sisältyy kalliopysäköintialueelle ja kaivantoon johtava ajotunneli, jonka kokonaispituus on noin 665 metriä.

Maanrakennustöissä massoja poistetaan noin 1,2 milj. m3, josta 964 000 m3 on louhittavaa kalliota, 97 000 m3 savea ja 120 000 m3 kitkamaita. Hankkeen maamassojen kuljetuksesta syntyy kaivuu- ja louhintavaiheen aikana noin 60 000 autokuormaa, eli noin 150–250 kuormaa päivässä. Kuljetusmäärien arvioidaan olevan suurimmillaan 15 ensimmäisen rakennuskuukauden aikana, ollen noin 250 kuormaa päivässä. Hankkeen tuottamat rakennuskelpoiset massat ja louheet hyödynnetään Helsingin kaupungin isoissa täyttökohteissa Koivusaaressa, Jätkäsaaressa, Hernesaaressa, Kalasatamassa ja Hakaniemenrannassa. Mahdollisuuksien mukaan on suunniteltu hyödynnettävän yökuljetuksia.

Sovellettava laki

Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (252/2017, YVA-laki) määrittää ne hankkeet, jotka edellyttävät ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA-menettely). YVA-lakia ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyä sovelletaan hankkeisiin ja niiden muutoksiin, joilla todennäköisesti on merkittäviä ympäristövaikutuksia (3 § 1 mom.). Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioitavat hankkeet ja niiden muutokset luetellaan YVA-lain liitteessä 1 (YVA-hankeluettelo). Ne ovat lähtökohtaisesti suuren mittakaavan hankkeita, jotka liittyvät muun muassa eläinten pitoon ja kalankasvatukseen, kaivostoimintaan, vesirakentamiseen, kemian-, metalli- tai metsäteollisuuden laitoksiin, energian tuotantoon, siirtoon ja varastointiin, liikenteeseen sekä vesi- ja jätehuoltoon.

YVA-lain 3 §:n 2 momentin mukaan arviointimenettelyä sovelletaan lisäksi yksittäistapauksessa sellaiseen hankkeeseen, joka todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan, myös eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen, YVA-hankeluettelon hankkeiden vaikutuksiin rinnastettavia merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamistarve

YVA-menettelyn aloittamiseksi tehtävää tarveharkintaa varten Garden Helsinki -hankkeen YVA-lain mukainen hankevastaava on laatinut hankekuvauksen, jossa on esitetty kattavasti tiedot hankkeesta, sen toteuttamisesta, alueen ympäristöstä sekä keskeisistä ympäristövaikutuksista ja haitallisten vaikutusten lieventämistoimenpiteistä. Vaikutukset on kuvattu ja arvioitu erikseen niin tulevan käytön kuin rakentamisenkin aikana.

Garden Helsinki -hankkeen asemakaavan laadinta on käynnissä. Asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä loppukeväästä 2019 ja tarkistettu kaavaehdotus on tarkoitus esitellä kaupunkiympäristölautakunnalle 3.12.2019. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on laadittu huomattava määrä kattavia selvityksiä ja vaikutusten arviointeja, joita on edellytetty maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti asemakaavoitusta varten. Näitä, etenkin käyttövaiheeseen keskittyviä, jo aiemmin suunnittelun yhteydessä tehtyjä sekä syksyllä 2019 päivitettyjä arviointeja, on voitu laajalti hyödyntää myös hankekuvauksessa.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala on ollut ohjaamassa suunnittelua ja vaikutusten arviointia kaava- ja hankesuunnittelun aikana ja tutustunut hankekuvaukseen. Hankekuvauksessa on tunnistettu ja arvoitu keskeisimpien ympäristövaikutusten aiheutuvan etenkin louhinnasta sekä maa- ja kiviaineksen kuljetuksista sekä mahdollisista pohjavesivaikutuksista.

Vaikka Helsinki Garden -hankkeen yhteydessä louhittavien ja kaivettavien massojen määrä on huomattavan suuri, ei hanke siitä huolimatta kuulu YVA-lainsäädännön mukaisiin ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä arvioitaviin hankkeisiin (YVA-laki 3.1 §).

Garden Helsinki -hankkeessa on kyse normaalista rakentamishankkeesta, vaikkakin varsin isosta. Hanke ei aiheuta laadultaan ja laajuudeltaan eri hankkeiden yhteisvaikutukset huomioon ottaen sellaisia merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia, joita harkinnanvaraisen YVA-menettelyn soveltaminen edellyttäisi (YVA-laki 3.2 §). Hankkeen ympäristövaikutuksia on selvitetty ja arvioitu riittävällä tavalla sekä esitetty haitallisten vaikutusten ehkäisemis- ja lieventämistoimenpiteet. Erillinen YVA-menettely ei toisi merkittävää uutta tietoa hankkeen vaikutuksista.

This decision was published on 26.11.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna

Ask for more info

Maria Nelskylä, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 25251

maria.nelskyla@hel.fi

Decisionmaker

Jan Vapaavuori
pormestari