Tarveselvitys, Oulunkylän ala-asteen laajennus ja koulun yhteyteen tuleva päiväkoti, Teinintie 12
Osoitteeseen Teinintie 12 toteutettavan Oulunkylän ala-asteen laajennuksen ja päiväkodin tarveselvityksen hyväksyminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Oulunkylän ala-asteen laajennuksen ja koulun yhteyteen toteutettavan päiväkodin tarveselvityksen osoitteessa Teinintie 12 (liite 1).
Koulun ja päiväkodin kaikkien tilojen tulee olla turvalliset ja terveelliset. Tämä koskee sekä aiemmin peruskorjattuja, ennalleen jääviä tiloja että muutos- ja laajennusosan tiloja. Lautakunta kiirehtii rakennuksen peruskorjatussa osassa havaittujen puutteiden korjaamista.
Käsittely
Vastaehdotus:
Vesa Korkkula: Lisätään kohdaksi (3)
Oulunkylän ala-asteen jatkosuunnittelussa tulee taata ala-asteen luokille omat kotiluokat ja kiinnittää erityistä huomiota kaikkien tilojen akustiikkaan.
Vesa Korkkulan vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oulunkylän ala-asteen koulu toimii kahdessa toimipisteessä, pääkoulussa osoitteessa Teinintie 12 ja Veräjälaakson sivukoulussa osoitteessa Otto Brandtin tie 13. Tässä hankkeessa toteutetaan Teinintien olevaan koulurakennukseen laajennus, joka käsittää koulun tilojen lisäksi päiväkodin. Päiväkoti on uusi toiminto tässä kokonaisuudessa.
Nykyinen oppilasmäärä Oulunkylän ala-asteen hallinnollisessa yksikössä Teinintien pääkoulussa ja Veräjälaakson sivukoulussa on yhteensä 720, josta Teinintien pääkoulun ja pääkoulun tontilla olevien lisätilojen oppilaita on 390. Tämän hankkeen valmistuttua Teinintien nykyisessä, aiemmin peruskorjatussa rakennuksessa ja tulevassa laajennuksessa on tilat 620:lle perusopetuksen vuosiluokkien 1-6 oppilaalle sekä 150 tilapaikan päiväkoti. Yhteensä Teinintien kokonaisuudessa voidaan järjestää perusopetusta ja varhaiskasvatusta yhteensä 770 lapselle. Oulunkylän ala-asteella on musiikin painotus. Päiväkodissa on ruotsin kielikylpyryhmiä. Oulunkylän ala-asteella alkaa ruotsin kielikylpyopetus lukuvuonna 2022-23. Päiväkodissa toimii lisäksi metsäryhmiä.
Talousarvion 2020 talonrakennushankkeiden rakentamisohjelman vuosiksi 2020-2029 mukaan hankkeen rakentaminen on ohjelmoitu vuosille 2022-2023 ja hankkeeseen on varattu 15 miljoonaa euroa. Hankkeen on suunniteltu valmistuvan siten, että rakennus voidaan ottaa käyttöön elokuussa 2023. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen aiheuttaa haittaa toiminnan järjestämiselle, koska alueen oppilasmäärä kasvaa ja nykyiset tilat eivät riitä kasvavalle oppilasmäärälle.
Koulun nykyiset tilat on rakennettu vaiheittain vuosina 1957, 1966, 1999 ja 2016. Viimeisin peruskorjaus valmistui 2016. Tässä hankkeessa koulua laajennetaan ja olemassa oleviin tiloihin tehdään tarvittavat tekniset ja tilamuutokset, joiden tarkoituksena on muodostaa rakennuksesta koulun ja päiväkodin käsittävä tarkoituksenmukainen toiminnallinen kokonaisuus.
Koulurakennuksen C-siipi, joka on ollut sisäilmaongelmien takia poissa käytöstä, puretaan.
Uudisrakentamisen yhteydessä voidaan toteuttaa tilat, jotka nykyistä paremmin tukevat opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien tavoitteiden toteuttamista. Tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä. Iltapäiväkerho- ja asukastoimintaa on mahdollista järjestää rakennuksen tiloissa.
Peruskoulun toimipisteen ja päiväkodin tilat ovat liikenteellisesti hyvin saavutettavissa. Suunnittelussa varmistetaan turvalliset kulkuyhteydet koululle ja päiväkodille.
Alueellinen tarkastelu
Nykyisin (tilanne lokakuu 2019) Oulunkylän ala-asteen hallinnollisen yksikön oppilasmäärä on yhteensä 720, josta Teinintien pääkoulun tontin pysyvän rakennuksen ja väistötilojen oppilaita on 390. Lopputilanteessa Oulunkylän ala-asteen koulun hallinnollisen yksikön oppilaspaikkamääräksi on mitoitettu yhteensä 750 oppilasta, joista 620 tulee opiskelemaan Teinintien pääkoululla.
Käytettävissä olevien väestöennusteiden mukaan ala-asteikäisten suomenkielisten lasten määrän arvioidaan Oulunkylän ala-asteen nykyisellä oppilaaksiottoalueella kasvavan vuosina 2020–2034 noin 140 lapsella.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla seurataan alueen väestön kasvua. Oulunkylän ala-asteen koulun ja sen lähialueiden koulujen palveluverkkoa kehitetään edelleen alueen kasvun edellyttämällä tavalla.
Teinintien koulun laajennuksen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2023. Ennen laajennushankkeen valmistumista mahdollisesti tarvittavat lisätilat kasvavalle lapsimäärälle toteutetaan tontille sijoitettavilla paviljongeilla tai muilla lisätilaratkaisuilla yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Viimeisin tarvepäätös koulun lisätiloiksi on hyväksytty kasvatus- ja koulutuslautakunnassa joulukuussa 2019.
Hankkeessa rakennetaan tiloja myös varhaiskasvatuksen käyttöön Oulunkylän alueelle. Oulunkylän ala-asteen laajennusosan yhteyteen rakennettavassa päiväkodissa on tilaa 150 lapselle. Päiväkoti korvaa nykyisin Oulunkylän ostoskeskuksella olevat esiopetusryhmät. Oulunkylän ostoskeskuksen yhteydessä olevissa lpk Norpan esiopetustiloissa on n. 50-55 lasta. Viimeisimmän väestönennusteen perusvaihtoehdon mukaan Oulunkylässä alle kouluikäisten lasten määrä pysyy ennallaan vuoteen 2023 asti, jonka jälkeen väestön ennustetaan kasvavan vuoteen 2033 mennessä reilulla 70 lapsella. Nopean kasvun ennusteen mukaan alle kouluikäisen väestön ennustetaan lisääntyvän Oulunkylässä jopa 164 lapsella vuoteen 2033 mennessä.
On tarkoituksenmukaista, että toiminnot sijaitsevat lähellä toisiaan ja erillisistä lisätiloista luovutaan. Toimialan tavoitteena on rakentaa yhtenäisiä opinpolkuja varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja perusopetukseen.
Strategian mukaiset ja riittävät väistö- ja lisätilat tukevat lasten ja nuorten arkea
Uudishanke mahdollistaa strategianmukaisten lähipalveluiden tarjoamisen Oulunkylän alueella, millä parannetaan lasten, nuorten ja perheiden arkea. Varhaiskasvatus- ja peruskoulupalvelut ovat perheille arjen lähipalvelu.
Lapsen näkökulmasta koulu- ja päiväkotipaikka omalla asuinalueella mahdollistaa kaverisuhteiden muodostumisen lähellä kotia ja tutustumisen omaan lähialueeseen. Oman alueen tuntemus lisää turvallisten reittien oppimista pienestä pitäen. Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien ja koulujen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.
Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Tilat tukevat varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelman toteuttamista
Teinintien hankkeessa päiväkoti- ja koulutilat voidaan sijoittaa samaan kokonaisuuteen turvallisesti ja toimivasti. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilojen toteutus toistensa yhteyteen luo edellytykset kasvatuksen ja opetuksen jatkumolle. Koulu ja päiväkoti voivat hyödyntää yhteisiä tiloja joustavasti.
Uudisrakennuksen suunnitelma laaditaan kaupungin suunnitteluohjeiden ja valtakunnallisten määräysten mukaan. Liitteenä 2 olevaa tilaohjelmaa käytetään uudisrakennuksen suunnittelun pohjana. Koulu- ja päiväkotirakennuksen sisätilat ja piha luovat yhtenäisen oppimisympäristön talon kaikille käyttäjille. Tilasuunnittelussa varaudutaan myös asukaskäyttöön, joka otetaan huomioon kulunvalvonnan suunnittelussa.
Hankkeessa toteutetaan ala-asteelle ja päiväkodille pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat, jotka edistävät toimintaa ja tarjoavat lapsille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilojen suunnittelun ja toimintojen sijoittelun lähtökohtana on käyttäjien päivittäisen toiminnan sujuvuus, pedagogiset tarpeet ja tilojen tehokas käyttö. Nykyaikainen oppimisympäristö tarjoaa mahdollisuudet yhteistyöhön ja monipuolisten työtapojen käyttöön. Suunnitteluratkaisussa tulee ottaa huomioon erilaisia tilojen toiminnallisuuteen, laatuun ja toimivuuteen vaikuttavia teemoja, kuten joustavuus, esteettömyys, saavutettavuus, viihtyisyys, ekologisuus, valaistus, akustiikka, ergonomia, esteettisyys, valvottavuus, siivottavuus ja sisäilman laatu. Lähtökohtana on, että kaikkia tiloja voidaan käyttää oppimisympäristönä. Tilaryhmien sijoittelussa huomioidaan, ettei liikkuminen ei aiheuta ruuhkia ja melua. Tilat varustetaan toimintoihin tarvittavalla tekniikalla.
Suunnittelussa tulee huomioida esteettömyysnäkökulma kaupungin esteettömyyslinjausten mukaisesti. Hankkeen yhteydessä toteutetaan induktiosilmukka kouluisännän palvelupisteen ympärille ja saliin Helsingin kaupungin induktiosilmukkaohjeen mukaisesti. Uudet opasteet toteutetaan esteettömyysnäkökulma huomioiden.
Koko rakennuksen akustiikkaan sekä ääneneristykseen kiinnitetään erityistä huomiota. Tilojen akustiikan tulee olla niiden käyttötarkoituksen mukainen ja toimiva lopputulos edellyttää ammattitaitoista akustista suunnittelua. Suunnitelmien laadinnassa noudatetaan Helsingin kaupungin akustista suunnitteluohjetta. Myös monipuoliseen ja toiminnan mukaan muunneltavissa olevaan valaistukseen kiinnitetään huomiota. Toimivalla valaistuksella tuetaan monipuolisia oppimistiloja.
Muunneltavuus mahdollistaa tilojen tehokkaan käytön myös kulttuuri-, liikunta- ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Lisäksi tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tilasuunnittelulla tuetaan tilojen aktiivista asukaskäyttöä.
Laajennusosaan sijoitetaan yleisopetuksen ja päiväkodin tiloja, oppilashuolto- ja hallintotilat sekä liikuntasali näyttämöineen ja oheistiloineen. Olemassa olevan rakennuksen puolella suurimmat muutokset koskevat liikuntasalia, ruokasalia ja keittiötä.
Nykyinen keittiö ei vastaa laajuudeltaan tulevan oppilasmäärän tarpeita. Ruokasalia ja keittiötä laajennetaan olemassa olevan rakennuksen sisällä viereiseen liikuntatilaan sekä samassa kerroksessa sijaitseviin hallintotiloihin, jotka vastaavasti sijoitetaan laajennusosaan. Sekä koulu että päiväkoti ruokailevat uudessa ruokasalikokonaisuudessa, jossa päiväkodille on varattu oma ruokailutila.
Olevassa peruskorjatussa koulurakennuksessa on varsinaisen liikuntasalin lisäksi pieni liikuntatila, joka sijoittuu ruokasalin laajentumisalueelle ja muutetaan ruokasaliksi. Vanhan liikuntasalin koko ei yksin vastaa tulevan oppilasmäärän liikunnanopetuksen tarpeita. Kokonaisuuden kannalta nähtiin pedagogisesti toimivampana ratkaisuna keskittää liikuntatilat laajennusosaan sijoitettavaan suureen liikuntasaliin kuin rakentaa olevan salin lisäksi uusi pieni liikuntasali laajennusosaan. Vanhaan liikuntasaliin sijoitetaan opetustiloja tavoitteena joustava oppimisympäristö sekä pieni monitoimitila lähinnä liikuntakäyttöön.
Varhaiskasvatuksen tilat toteutetaan Helsingin päiväkotien suunnitteluohjeita soveltaen siten, että tilat ovat monimuotoiset ja joustavat sekä mahdollistavat pienryhmätoiminnan. Esiopetuksen tilat sijoitetaan alkuopetuksen yhteyteen.
Piha-alueet varustetaan uusin leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman tavoitteita. Pihan suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimistilana. Piha tarjoaa sekä rakennuksen käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Päiväkodin piha aidataan erilleen muusta koulun pihasta. Päiväkodin ja koulun saattoliikenne suunnitellaan huoltopihasta erillisiksi.
Laajennuksen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Oulunkylän päiväkodin ja ala-asteen laajennuksen tilaohjelma (liite 2) on laajuudeltaan 2 792 hym².
Hankkeesta laadittujen alustavien kustannusarvion lähtökohtana olevien arkkitehtisuunnitelmien mukainen huoneistoala on laajennuksessa 3 819 htm². Olemassa olevan rakennuksen puolella toiminnallisia tilamuutoksia tehdään noin 1 330 htm² alueella. Hankkeen kustannusarvio on kaupunkiympäristön toimialan 18.12.2019 antamien tietojen mukaan noin 22,3 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa, josta laajennuksen osuus on 18,6 miljoonaa euroa ja olemassa olevan rakennuksen muutostöiden 3,7 miljoonaa euroa.
Teinintien pysyvien rakennusten vuokra tulee kaupunkiympäristön toimialan antaman arvion mukaan olemaan yhteensä 2 360 476 euroa vuodessa. Vuokra nousee nykyisestä laajennushankkeen myötä noin 1 128 833 euroa vuodessa. Kaupunkiympäristön toimialan arvioima kokonaisvuokra sekä koulun että päiväkodin tiloista tulee olemaan 26,39 euroa/htm². Korotusta nykyisen koulun vuokraan verrattuna on 4,71 euroa/htm².
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin varataan 385 000 euroa, alv 0 %. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Muuttokustannusarvio on noin 52 000 euroa.
Siivouskustannusarvio sisältäen ylläpito- ja perussiivouksen sekä varauksen vaihtomatoille on 187 870 euroa vuodessa, josta laajennuksen osuus 96 285 euroa vuodessa. Arvio muista vuosittaisista toiminnankustannuksista ilman henkilöstökuluja on 1 490 000 euroa. Päiväkodin ja ala-asteen toiminta samassa rakennuksessa on toimintakustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.
Väistötiloja tarvitaan hankkeen rakentamisen ajaksi
Rakennuksen C-osa on poistettu käytöstä, minkä vuoksi Teinintien tontilla on nykyään kaksi väistötilapaviljonkia. Nämä sijaitsevat osittain laajennuksen suunnitellulla paikalla, minkä vuoksi tarvitaan nykyiset paviljongit korvaavat väistötilat laajennuksen rakentamisen ajaksi. Rakentamisen vaiheistussuunnitelmaa tarkennetaan hankesuunnitteluvaiheessa. Olevan rakennuksen muutostöiden ajoittumisen tarkennuttua mahdollinen muu väistötilatarve selvitetään. Väistötiloja mitoitettaessa huomioidaan myös alueen väestönkasvu rakennuksen valmistumiseen saakka. Päätös lisätiloista koulun tontille on ollut kasvatus- ja koulutuslautakunnan hyväksyttävänä 3.12.2019.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys ja hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen- ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Koulu ja päiväkoti ovat laatineet pedagogisen suunnitelman koulun toiminnan tavoitteista laajennuksen ja päiväkodin valmistuttua. Koulun ja päiväkodin käyttäjät ovat osallistuneet suunnitteluun käyttäjäkokouksissa. Erityisesti liikuntasaliratkaisuun koulu on ottanut aktiivisesti kantaa.
Käyttäjiä on osallistettu hankkeeseen jo varhaisessa vaiheessa. Opettajia, vanhempia ja koulun johtokunnan jäseniä on osallistunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan järjestämiin tilaisuuksiin, joissa hanketta on lähestytty työpajojen ja ryhmätöiden muodossa sekä tavoitteista keskustellen.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala korostaa, että hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen kuulla opettajien ja opiskelijoiden näkemyksiä tilojen kehittämisessä. Osallistavalla suunnittelulla ohjataan käyttäjiä osallistumaan aktiivisesti oman työnsä ja toimintaympäristönsä sekä asukkaita oman ympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.
Hanketta on esitelty kaupunginmuseon edustajalle erityisesti ikkunamuutosten osalta, joita liikuntasalin muuttaminen opetuskäyttöön mahdollisesti edellyttää. Museon edustajalla ei ollut huomauttamista alustavan suunnitelman mukaisista muutoksista.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahankkeesta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
This decision was published on 28.01.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Ulla Manninen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 22493