Vahingonkorvaus, takaisinsaantivaatimus, henkilövahinko, 2.3.2018, Protector Vakuutus

HEL 2019-012716
More recent handlings
§ 23

Takaisinsaantivaatimus, liukastuminen, Protector Vakuutus

Hallintopäällikkö

Päätös

Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hyväksyä hakijan takaisinsaantivaatimuksen seuraavasti.

Hakijalle korvataan yhteensä 4 545,07 euroa. Enemmät vaatimukset hylätään.

Päätöksen perustelut

Protector Vakuutus on 5.12.2019 hakenut takaisinsaantia maksamassaan liukastumisvahingossa 2018/439817. Vaatimus koskee 2.3.2018 kello 21.30 tapahtunutta liukastumista jäisellä kävelytiellä osoitteessa Vellamonkatu 30. Takaisinsaantivaatimuksessa on vaadittu kaupunkia korvaamaan yhteensä 13 547,34 euroa liukastumisen aiheuttamista kustannuksista. Vaatimuksen mukaan hakija on oikeutettu takaisinsaantiin työtapaturma- ja ammattitautilain 270 §:n perusteella.

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kunnossapitolaki sallii kunnan antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito talvella ovat laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava. Helsingin kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä liikenteellisen merkityksen mukaan.

Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikka sijaitsee kohdalla, jonka kunnossapidon rajat jakaantuvat viereisten kiinteistöjen ja Helsingin kaupungin välillä. Asemakaavaa tarkemmin tarkasteltaessa kunnossapito on kuulunut kaupungille vahinkopaikalla. Vahinkopaikalla suoritetut kunnossapidon toimenpiteet ennen vahingon tapahtumista eivät ole olleet kaupungin toimesta riittäviä, joten kaupunki katsoo tässä tapauksessa olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Protector Vakuutukselta on pyydetty erittely liukastumisen aiheuttamista kustannuksista. Erittely on toimitettu tositteiden ja tehtyjen korvauspäätösten muodossa siten, että yhteenlaskettu summa vaatimuksista on 18 986,19 euroa. Vaatimuksen erittely on sisältänyt maksettuja lääkärikäyntejä, fysikaalista hoitoa, lääkkeitä ja päivärahoja vahingonkärsijälle ja hänen työnantajalleen.

Erittelyn ja takaisinsaantivaatimuksen summan erotessa toisistaan, on korvattavan vahingon määrä laskettu takaisinsaantivaatimuksen liitteeksi toimitetuista tositteista ja päätöksistä.

Vakuutuslaitoksen takautumiskorvaus voi olla enintään sen suuruinen, mitä korvausvastuussa oleva olisi velvollinen korvaamaan vahingoittuneelle. Vahingonaiheuttaja ei siten vastaa sellaisista vahingoista, jotka olisi voitu välttää vahingonkärsijän asianmukaisilla rajoittamiskeinoilla.

Tapaturmavakuutuskeskuksen ohjeen mukaan työtapaturmavakuutusyhtiölle korvataan vain 40 % päivärahasta. Näin ollen kaupunki korvaa hakijan maksamista (9 625,99 euroa) päivärahoista 3 850,40 euroa.

Sairaanhoitokulut korvataan lähtökohtaisesti julkisen terveydenhuollon kustannustason mukaisesti. Yksityisen terveydenhoitopalvelun kustannukset korvataan, jos yksityisen palvelun käyttöön on vahingonkärsijän kannalta ollut erityinen peruste, kuten hoitoon pääsyn viivästymisen aiheuttama haitta vahingonkärsijän terveydentilaan, tai tarvittavaa palvelua ei ole saatavilla julkisella puolella. Käytäntö perustuu vahinkoa kärsineen vahingon rajoittamisvelvollisuuteen. Takaisinsaantivaatimuksessa ei ole esitetty erityistä perustetta yksityisten terveydenhoitopalveluiden käyttöön.

Hakijalle korvataan maksamiaan liukastumisvahingosta aiheutuneita erittelyiden mukaisia vammanhoitokuluja yhteensä 628,10 euroa (lääkärikäynnit, sairaanhoitokulut ja fysioterapia, vaatimuksen tositteiden mukaisesti yhteensä 9 293,63 euroa). Lääkkeistä korvataan tositteen mukaiset 66,57 euroa.

Korvaus suoritetaan hakijan laskussa ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 §, 5 luku 2 § ja 2a §

Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (773/2017) 8 §, 8a §, 11 §

Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) 270 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53

This decision was published on 02.11.2021

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506

kymp.korvausasiat@hel.fi

Decisionmaker

Mikko Ravantti
hallintopäällikkö