Hankesuunnitelma, toiminnalliset muutokset, Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus

HEL 2019-013283
More recent handlings
Case 4. / 32 §

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus, Myllypuron terveysaseman toiminnallinen muutos, hankesuunnitelman hyväksyminen

Buildings and Public Areas Sub-committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti hyväksyä Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksen Myllypuron terveysaseman toiminnallisen muutoksen 4.3.2020 päivätyn hankesuunnitelman siten, että hankkeen enimmäislaajuus on 2 349 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta on arvonlisäverottomana 2 050 000 euroa 1/2020 kustannustasossa ehdolla, että sosiaali- ja terveystoimiala antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskus on sosiaali- ja terveystoimialan palveluverkkosuunnitelmassa vuoteen 2030 esitetyn toimintamallin mukainen terveys- ja hyvinvointikeskus, joka tarjoaa idän alueella sosiaali- ja terveyspalveluja koottuna keskitetysti samaan toimintapisteeseen.

Hankkeessa tehdään nykyisellä Myllypuron terveysasemalla sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja hyvinvointikeskus-toimintamallin edellyttämät toiminnalliset muutostyöt. Muokatut tilat mahdollistavat uuden konseptin mukaisen työskentelyn ja tilankäyttöperiaatteen noudattamisen.

Tarveselvitys ja hankesuunnitelma, joka koskee Myllypuron terveys-aseman toiminnallisia muutostöitä, on laadittu rakennukset ja yleiset alueet – palvelukokonaisuuden ja sosiaali- ja terveystoimen tilapalvelujen yhteistyönä.

Close

Terveys- ja hyvinvointikeskus

Sosiaali- ja terveystoimialan palveluverkkosuunnitelman mukaan Helsinkiin suunnitellaan kuusi terveys- ja hyvinvointikeskusta (THK). Myllypuron THK on idän alueelle sijoittuva toinen terveys- ja hyvinvointi-keskus Vuosaaren THK:n lisäksi.

Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskuksessa tuotetaan jatkossa terveysasemapalveluja, psykiatria- ja päihdepalveluja, nuorten ja aikuisten sosiaalipalveluja, aikuisten kuntoutuspalveluja (fysio- ja toimintaterapia), suun terveydenhuollon palveluja, ikääntyneiden palvelu-ohjausta, vammaispalveluja sekä tukipalveluja (esim. laboratoriopalveluja). Palvelut ovat pääasiassa aikuisväestölle suunnattuja. Osa palveluista tuotetaan myös lapsille, nuorille ja ikääntyneille.

Myllypuron terveysasema

Myllypuron terveysasema sijaitsee Myllypuron kaupunginosassa liikenteellisesti hyvin saavutettavissa metroaseman välittömässä läheisyydessä osoitteessa Jauhokuja 4. Myllypuron terveysaseman rakennus on valmistunut 2011 ja sen on suunnitellut arkkitehti Kari Palaste, arkkitehtitoimisto VPL Arkkitehdit Oy. Betonirunkoisessa rakennuksessa on neljä kerrosta ja kellarikerros, jossa sijaitsee pysäköintihalli. Rakennus järjestelmineen on suunniteltu ja toteutettu muuntojoustavaksi. Rakennuksen nykyinen laajuus on 12 234 brm² ja 6 030 htm² eikä siihen tule muutoksia hankkeessa.

Toiminnallisen muutoksen hankesuunnitelma

Nykyisten tilojen järjestelyjä ja toimintojen sijoittelua muutetaan terveys- ja hyvinvointikeskuksen tilakonseptin mukaisesti. Tilankäytön periaatteet perustuvat yhteiskäyttöisiin vastaanottohuoneisiin, moni-käyttöisiin ryhmätiloihin ja yhteisiin taustatyöskentelytiloihin sekä hiljaisen työn ja puhelintyön huoneisiin. Paikallisia tilamuutoksia, laajuudeltaan yhteensä 2 349 brm², tehdään rakennuksen kaikissa kerroksissa. Nykyinen tilarakenne säilyy pääosin ennallaan.

Uutta palvelukonseptia noudattaen 1., 2. ja 3.kerroksiin täydennetään ja muokataan asiakkaiden aulapalvelu- ja palvelutarpeen arvioinnin tiloja. Puhelinpalvelujen takaisinsoittotilat toteutetaan 1.kerroksen nykyisiin kokoustiloihin. Uusia kokous- ja ryhmätiloja toteutetaan 4.kerrokseen muualle siirtyvien kotihoidon tilojen paikalle. Kaikkiin kerroksiin sijoitetaan taustatyötiloja kirjallista työskentelyä ja ns. hiljatiloja keskittymistä vaativaa työtä varten. Nykyisten vastaanottohuoneiden varustusta muutetaan sosiaalityön asiakastyön tarpeiden mukaiseksi.

Taloteknisiin järjestelmiin tehdään tilajärjestelyjen ja lisääntyvän käyttäjämäärän edellyttämät muutokset. Av- ja tilaturvallisuusjärjestelmät päivitetään muutosten mukaisesti.

Strategiaohjelman toteuttaminen hankkeessa

Hanke toteuttaa Helsingin kaupunkistrategian 2017 - 2021 kohdan 3 ”Uudistuvat palvelut” seuraavia tavoitteita:

- ”Palvelujen uudistamista jatketaan ja huolehditaan saavutettavuudesta, monialaisesta osaamisesta, yhden luukun periaatteen vahvistamisesta ja erilaisten asukasta lähellä olevien työmuotojen kehittämisestä.”

- ”Helsinki rakentaa sote-palveluja, jotka helsinkiläiset haluavat valita. Riippumatta sote-uudistuksen etenemisestä Helsinki kehittää palveluita ja niiden saatavuutta.”

Hankkeen kustannukset

Hankkeen kustannusarvion mukaan hankkeen rakentamiskustannukset kustannustasossa 1/2020 RI 104,5; THI 198,5 ovat arvonlisäverottomana yhteensä 2 050 000 euroa (873 euroa/brm²).

Tilakustannus

Hankkeen arvioitu tilakustannus eli tilahankkeiden käsittelyohjeiden (Khs 14.12.2015) mukaan määritelty määräaikainen lisävuokra on arviolta noin 3,28 euroa/htm²/kk, noin 19 795 euroa/kk ja noin  237 539 euroa/v 3 % korolla ja 10 vuoden poistoajalla.

Toiminnallisten muutostöiden valmistumisen jälkeen kohteen arvioitu yhteenlaskettu tilakustannus sisältäen määräaikaisen lisävuokran
10 vuodelle ja nykyisen vuokran on noin 23,53 euroa/htm²/kk, noin 
141 903 euroa/kk ja noin 1 702 840 euroa/v.

Rahoitus

Hankkeen toteutuksen edellyttämä 2,05 miljoonan euron rahoitustarve otetaan huomioon uudessa rakentamisohjelmaehdotuksessa.

Väistötilat

Hankkeelle ei tarvita erillisiä ole väistötiloja. Muutostyöt tehdään vaiheittain ja toiminta väistää rakennuksen sisällä.

Aikataulu ja toteutus

Hankkeen alustava suunnittelu- ja toteutusaikataulu on seuraava:

- toteutussuunnittelu 1/2020 - 2/2020

- rakentamisen valmistelu 2/2020 - 3/2020

- rakentaminen 3/2020 - 8/2020.

Close

This decision was published on 25.03.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

vs. tekninen johtaja
Sari Hilden

Ask for more info

Merja Ikonen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22010

merja.ikonen@hel.fi

Attachments

2. LIITTEET 1-4 Myllypuron THK
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.