Sotainvalideille ja rintamaveteraaneille annettavien lounasseteleiden arvo
Sotainvalideille ja rintamaveteraaneille annettavien lounassetelien arvo 1.1.2020 alkaen
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että sotainvalideille ja rintamaveteraaneille annettavien lounassetelien arvo on 10,70 euroa viimeistään 1.5.2020 alkaen. Jäljellä olevia, arvoltaan 10,50 euron (vuoden 2019) seteleitä voidaan antaa 30.4.2020 asti.
Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että jatkossa sotainvalideille ja rintamaveteraaneille annettavien lounassetelien arvo on vuosittain korkein valittavissa olevista lounasseteliarvoista ja uudet lounassetelit otetaan käyttöön aina muutosta seuraavan toukokuun alkuun mennessä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 18.12.2018 § 351, että sotainvalideille annettavien lounassetelien arvo on 10,50 euroa 1.1.2019 alkaen. Vuonna 2018 lounasseteleiden arvo oli 10,40 euroa.
Kilpailutuksessa aiemmin valittu lounasseteleiden toimittaja Edenred Finland Oy muuttaa vuosittain lounassetelien arvoa verohallinnon antamien lounasedun rajojen mukaisesti. Lounassetelitoimittaja ei enää toimita 10,50 euron arvoisia lounasseteleitä. Lähimmät lounassetelivaihtoehdot vuodelle 2020 ovat 10,20 euroa ja 10,70 euroa.
Lounassetelin arvon korotus on päätetty vuosittain sosiaali- ja terveyslautakunnassa lähimpänä entistä olevaan hintaluokkaan, mikä on ollut lounassetelitoimittajan korkein setelin arvo. Koska setelin arvon korotus tapahtuu suoraan setelitoimittajan lähimpänä olevaan korkeimpaan arvoon eikä siihen täten sisälly harkintaa, lounassetelin arvoa ei ole tarvetta erikseen enää päättää lautakunnassa. Mikäli lounassetelien arvon määrittämisessä tapahtuu perustavaa laatua olevia muutoksia entisestä, silloin arvon päättäminen tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi.
Lounassetelin korotuksella ei ole Helsingin kaupungille kustannusvaikutuksia, koska kulut peritään valtiolta.
Määrättyihin valtion korvaamiin avopalveluihin ovat oikeutettuja kaikki sotilasvammalain piiriin kuuluvat vahingoittuneet tai sairastuneet, joiden työkyvyttömyysaste on vähintään 20 prosenttia. Sotainvalidien lisäksi tähän joukkoon kuuluvat myös asevelvollisina tai rauhanturvaajina ennen vuotta 1991 vahingoittuneet tai sairastuneet. Korvattaviin avopalveluihin ovat oikeutettuja lisäksi 1.1.2017 alkaen henkilöt, jotka ovat vuosien 1939−1945 sotien johdosta vahingoittuneet tai sairastuneet ja joiden työkyvyttömyysaste on vähintään 10 prosenttia.
Valtio korvaa 1.11.2019 lukien myös rintamaveteraanitunnuksen omaaville rintamaveteraaneille määrättyjä kotona asumista tukevia palveluja.
Sotainvalideille ja rintamaveteraaneille kotona asumista tukevaan palveluun sisältyvinä tukipalveluina valtio korvaa esimerkiksi ateriapalveluja, jotka sisältävät yleensä yhdestä kahteen lämmintä ateriaa vuorokaudessa. Helsingissä tämä toteutetaan niin, että sotainvalideille ja rintamaveteraaneille annetaan maksutta yhdestä kahteen lounasseteliä viikon jokaiselle päivälle. Sotainvalideille ja rintamaveteraaneille annetaan lounasseteleitä sen mukaan, miten palvelutarpeen arviossa on sovittu.
Nämä palvelut ovat sotainvalideille ja rintamaveteraaneille maksuttomia, ja Valtiokonttori korvaa niistä aiheutuneet kulut kunnille täysimääräisesti.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Ikääntyneiden ravitsemustila ja ravinnonsaanti ovat kiinteästi yhteydessä terveydentilaan ja toimintakykyyn. Säännöllinen, riittävä ja terveellinen ravinto edistää ja ylläpitää sotainvalidin ja rintamaveteraanin hyvinvointia ja terveydentilaa.
This decision was published on 29.01.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970
Katariina Ilves, suunnittelija, puhelin: 09 310 62404