Vapautushakemus jätevesiviemäriin liittämisestä, Insinööritoimisto Matti Hallasaari Oy

HEL 2020-000465
More recent handlings
§ 68

Päätös vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta, Kauppatorin matkustajapaviljonki

Yksikön päällikkö

Päätös

Hakija

HKL Infra ja Kalusto

Hakemuksen vireilletulo

Hakemus koskee kiinteistön 091-003-9902-0101, Keisarinluodon laituri, Kauppatorin matkustajapaviljongin vapauttamista velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriverkostoon. Kiinteistö sijaitsee vesihuoltolaitoksen (HSY) toiminta-alueella. Vesihuoltolain 11 §:n mukainen vapautushakemus on saapunut 13.1.2020. Vapauttamista vesihuoltolaitoksen viemäristä haetaan toistaiseksi.

Kiinteistölle on myönnetty vapautus hulevesiverkostoon liittymisestä 6.4.2020, 60 §.

Toimivaltainen viranomainen

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on päätöksellään 16.1.2020 § 4 siirtänyt yksikön päällikölle toimivallan myöntää hakemuksesta vapautuksen vesihuoltolain 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisestä vesihuoltolaitoksen verkostoon.

Kiinteistön vesihuolto

Kiinteistöllä on vesijohto. Matkustajapaviljongissa on yksi vesikäymälä ja käsienpesuallas. Vesikäymälän ja harmaat jätevedet johdetaan umpisäiliöön, jonka tilavuus on 3 m³(PE-HD, valmistusvuosi 2020). Vesihuoltolaitoksen jätevesiviemärin etäisyys rakennuksesta on 65 m. Kiinteistön sosiaalitilaa käyttävät kiinteistön työntekijät.

Hakijan perustelut vapauttamiselle

Kauppatorin matkustajapaviljonki restauroidaan ja samalla uusitaan rakennuksen tonttivesijohto ja viemäröinti. Hankkeelle on myönnetty rakennuslupa 3-2319-19-D 19.9.2019. Nykyinen rakennuksen sekaviemäriliitos on tehty viemärin ylivirtausputkeen, johon liitosta ei voida HSY:n liitoskohtalausunnon mukaan uusia. HSY:n osoittama uusi viemäriliitospaikka sijaitsee kauppatorin vieressä Pohjoisesplanadilla toisella puolella. Liitos vaatisi erillisen pumppaamon ja paineviemärin rakentamisen. Liitoskohta sijaitsee erittäin vilkkaasti liikennöidyllä alueella ja viereinen katu on Helsingin kaupungin ja Suomen valtion keskeisiä kulkuväyliä. Viemäriliitoksen toteuttaminen osoitettuun paikkaan aiheuttaisi kohtuutonta haittaa kauppatorin ja läheisten rakennusten sekä teiden käyttäjille. Jätevesien (käymälä ja harmaat vedet) viemäröinti on suunniteltu tehtäväksi restauroinnin yhteydessä umpisäiliöön, jolloin jätevesistä ei aiheudu ympäristölle kuormitusta. Umpisäiliöön asennetaan pinnankorkeuden hälytysjärjestelmä, joka hälytystilanteessa sulkee automaattisesti rakennuksen käyttöveden. Hälytys viedään HKL:n kiinteistöjen yhteiseen rakennusautomaatiojärjestelmään. Ratkaisujen kustannusero on merkittävä. Kustannusarvio umpisäiliölle on noin 10 000 €. Pumppaamon ja paineviemärin asentaminen HSY:n liitospaikkaan olisi arviolta kustannuksiltaan noin 90 000 €.

Asianosaisten kuuleminen

Hakemuksen johdosta on kuultu vesihuoltolaitosta, joka alueella on Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY). Vesihuoltolaitoksen lausunto on saapunut Helsingin kaupungin kirjaamoon 6.2.2020. HSY toteaa lausunnossaan: Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä on rakentanut alueelle viemäriverkoston. Tarkoituksenmukaista on, että jätevesien käsittely hoidetaan kokonaisuuden kannalta kestävällä tavalla alueen kiinteistöjen osalta. Liittämisvelvollisuudesta vapauttaminen heikentää vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. Kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen poikkeuksellisen hankalan sijainnin vuoksi HSY puoltaa määräaikaista vapautusta liittymisvelvollisuudesta jäteveteen, mikäli jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Kiinteistö tulee liittää viemäriverkostoon Esplanadin ja/tai Kauppatorin saneerauksen yhteydessä, jolloin liittymisen kaivutyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ulkopuolisille.

Hakemuksen johdosta on kuultu myös kunnan terveydensuojeluviranomaista, joka ilmoitti 29.1.2020, ettei sillä ole lausuttavaa asiasta.

Hakemuksen johdosta on kuultu maanomistajaa. Helsingin kaupungin Maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden 17.2.2020 antaman lausunnon mukaan alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1895 ja valmisteilla on uusi Kauppatorin asemakaava ja asemakaavan muutos (nro 2016-011236). Alueella on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimista varten. Alueelle ei saa tehdä rakenteita, jotka vaikeuttavat tai estävät suunnitellun kaavaratkaisun toteuttamista. Lausunnon mukaan hakijan on mahdollista liittyä laiturin reunaan sijoitettaviksi suunnitelluilta septitankeilta Pohjoisesplanadille rakennettavaan paineviemäriin omalla kiinteistökohtaisella pumppaamolla tai toteutusratkaisusta riippuen rakentamalla sen rinnalle samaan kaivantoon oma paineviemäri Pohjoisesplanadin purkukaivoon saakka, kun septitankkien paineviemäri purkukaivoineen rakennetaan. Septitankkien paineviemäri tulee Helsingin kaupungin omistukseen ja se tullaan rakentamaan, kun asemakaavan muutos on saanut lainvoiman, tarvittavat suunnitelmat on laadittu, mahdolliset luvat saatu ja investointipäätös on tehty. Tähän kuluu oletettavasti kahdesta viiteen vuotta. Ennen tätä hakija voi sijoittaa väliaikaisen umpisäiliön terminaalin viereen seuraavilla ehdoilla: Säiliörakenteessa ei saa olla mitään maanpinnan yläpuolisia rakenteita. Säiliörakenne ei saa estää millään tavoin ajoneuvoliikennettä tai muuta kulkua alueella. Huoltoajo säiliölle tulee tapahtua asemakaavaluonnoksessa esitettyä (ja myöhemmissä kaavavaiheissa tarkentuvaa) huoltoreittiä pitkin. Säiliön tyhjennys on ajoitettava aikaan, jolloin tori ei ole avoinna eikä siellä ole tapahtumia. Tyhjennyksen tarkoista ehdoista on sovittava Helsingin kaupungin toritoiminnasta vastaavan Helsingin Tukkutorin kanssa. Säiliön suunnittelussa tulee lisäksi ottaa huomioon merivesitulvan mahdollisuus ja sijaintipaikan matala korkeusasema.

Hakijan vastine lausuntoihin on saapunut ympäristöpalveluille 4.3.2020. HKL toteaa vastineessaan, että liittäminen jätevesiverkostoon muodostuisi kohtuuttomaksi jätevesilain 11 §:n 2. momentin 1 -kohdassa tarkoitetulla tavalla, kun otetaan huomioon, että vedenkäyttö matkustajapaviljongissa on kausiluontoista ja vähäistä keskittyen kesäkauteen, jolloin käyttäjiä on vain 1-2 henkilöä osan aikaa vuorokaudesta. Jätevesiverkostoon liittämisestä aiheutuisi HKL:lle huomattavasti suuremmat kustannukset kuin umpisäiliön asentamisesta. Kustannusarvio umpisäiliölle on noin 10 000 euroa, kun pumppaamon rakentaminen ja paineviemärin vetäminen HSY:n osoittamaan liitospaikkaan maksaisi arviolta noin 90 000 euroa. Kustannukset muodostuisivat kohtuuttomiksi, erityisesti huomioiden kiinteistön vähäinen käyttö. Kauppatorin alueella kaivutöihin sisältyvää riskiä olemassa olevien tietoliikenne- ja sähkökaapeleiden sekä käyttövesi- ja viemärilinjojen tahattomasta katkaisusta on pidettävä erityisen suurena, koska alueen maanalaisten verkostojen johtokarttojen paikkaansa pitävyys on epävarmaa vuosikymmenten aikana tehtyjen lukuisten muutosten vuoksi. Lähialueen rakennusten tietoliikenneyhteyksien katkaisua on pidettävä erityisen vakavana riskinä. Matkustajapaviljongin sijainti liittymisvelvollisuuden kannalta on poikkeuksellisen hankala, minkä myös HSY on lausunnossaan todennut. HSY on todennut, että kiinteistön vapauttaminen heikentää vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. HKL toteaa, että heikentämisessä ei ole kyse sellaisesta vesihuollon taloudellisen ja asianmukaisen hoitamisen vaarantamisesta, jota lain 11 § 2 momentin 2 kohdassa tarkoitetaan, ottaen erityisesti huomioon lausunnossa em. esitetyt seikat. Kaivutöiden riski voidaan minimoida, jos verkostoon liittyminen tehdään Kauppatorin saneerauksen yhteydessä ja käytetään samoja kaivantoja muiden alueella tehtävien töiden kanssa.

HKL:lla ei ole huomautettavaa HSY:n ja Maankäyttö- ja kaupunkirakenteen (MAKA) lausunnoissaan esittämiin täsmennyksiin ehdoista, joilla vapautus voisi olla mahdollinen. HKL tukee HSY:n ja MAKA:n lausunnoissaan esille tuomia näkökulmia Kauppatorin alueen töiden yhdistämisestä, jotta töiden alueelle aiheuttamat toiminnalliset ja kaupunkikuvalliset haitat saadaan minimoitua ja että toteutettavat ratkaisut ovat kaupungin kannalta kustannustehokkaita ja tarkoituksenmukaisia. HKL vahvistaa ympäristöpalveluille sitoutuvansa siihen, että matkustajapaviljonki liitetään viemäriverkostoon Esplanadin ja/tai kauppatorin alueen saneerauksen yhteydessä kaupunkiympäristön ja HSY:n kanssa yhteistyössä suunniteltavalla teknisellä ratkaisulla. Väliaikainen umpisäiliö sijoitetaan niin, että säiliörakenteessa ei ole maanpinnan yläpuolisia rakenteita, eikä umpisäiliö estä ajoneuvoliikennettä tai muuta kulkua alueella. Huoltoajo säiliölle tapahtuu alueen asemakaavaluonnoksessa esitettyä ja tarkentuvaa huoltoreittiä pitkin. Säilön tyhjennys ajoitetaan aikaan, jolloin tori ei ole avoinna eikä siellä ole tapahtumia ja tyhjennyksien tarkoista ehdoista sovitaan Helsingin Tukkutorin kanssa. Myöskään vieressä olevia asemakaavalla suojeltavia kiskoja ei vaurioiteta. Säiliön suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon merivesitulvan mahdollisuus ja sijaintipaikan matala korkeusasema. Tämä on huomioitu säiliön ankkuroinnilla betonilaattaan. Säiliö on rakenteeltaan tiivis ja soveltuu pohjavesialueelle. Säiliön päälle tehdään suojalaatta.

HSY:tä on kuultu HKL:n vastineesta. HSY toteaa ympäristöpalveluille 23.3.2020 annetussa vastineessaan, että kiinteistö tulee liittää viemäriverkostoon Esplanadin ja/tai Kauppatorin saneerauksen yhteydessä, jolloin liittymisen kaivutyöt aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ulkopuolisille ja synergiaedun vuoksi liittymiskustannukset tulevat töiden osalta edullisemmaksi. Liittyminen kunnalliseen viemäriverkostoon on ympäristön kannalta autoiluun perustuvaa viemäröintiä kestävämpi ratkaisu.

HSY ei pyynnöstä huolimatta ole ottanut kantaa mahdolliseen määräaikaiseen vapauttamiseen, eli milloin liittyminen jätevesiverkostoon olisi mahdollista.

Tarkastus

Kiinteistöllä on tehty tarkastus 28.2.2020, josta ympäristöseuranta- ja -valvontayksikkö on tehnyt tarkastuspöytäkirjan 9.3.2020. Tarkastuksella todettiin, että säiliön asennus oli jo lähes tehty. Tarkastuksella käytiin läpi hakemuksessa esitettyjä seikkoja sekä menettelyä yhdessä hakijan edustajien ja rakennushankkeen toimijoiden kanssa.

Muut toimitetut asiakirjat

Ympäristöpalvelut pyysi 6.3.2020 HSY:ltä lisäselvennystä siihen, sijaitseeko ko. kiinteistö vesihuoltolaitoksen näkemyksen mukaan toiminta-alueella ja millä tavalla kyseisen kiinteistön liittymisvelvollisuudesta vapauttaminen heikentää vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. HSY:n lisäselvennyksen 6.3.2020 mukaan kaikki liittämättömät kiinteistöt ja kiinteistön osat heikentävät taloudellista hoitamista saamatta jäävien maksujen osalta. Taloutta ei kuitenkaan kaada, jos ko. kiinteistö saa vapautuksen.

Ratkaisu

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön päällikkö vapauttaa Kauppatorin matkustajapaviljongin velvollisuudesta liittyä vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi siihen saakka, kunnes vapautuksen perusteena olevat olosuhteet muuttuvat olennaisesti tai sen aiheuttamat haitat ympäristölle tai naapurustolle muuttuvat siten, etteivät vesihuoltolain 10 tai 11 §:n mukaiset edellytykset enää täyty. Toiminnan olennaisesti muuttuessa kiinteistön tulee liittyä vesihuoltolaitoksen verkostoon tai voidaan hakea uutta vapautusta. Toiminnan olennaisena muuttumisena voidaan pitää esimerkiksi Esplanadin ja Kauppatorin alueen saneerausta, tällöin maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelun mukaan vesihuoltolaitoksen verkostoon liittyminen helpottuu. Hakija on myös ilmoittanut hyväksyvänsä sen, että kiinteistö voidaan liittää verkostoon saneerauksen yhteydessä.

Päätöksen perustelut

Vesihuoltolain (muut. 681/2014) 10 §:n mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin.

Lain 11 §:n mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi myöntää hakemuksesta toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen vapautuksen 10 §:ssä tarkoitetusta kiinteistön liittämisvelvollisuudesta 11 §:ssä säädetyin perustein. Ennen vapautuksen myöntämistä vesihuoltolaitokselle ja kiinteistön omistajalle tai haltijalle on varattava tilaisuus tulla kuulluiksi. Lisäksi kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen on pyydettävä vapauttamisesta kunnan terveydensuojeluviranomaisen lausunto.

Vapautus on myönnettävä, jos
1) liittäminen verkostoon muodostuisi kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomaksi, kun otetaan huomioon kiinteistön vesihuoltolaitteiston rakentamisesta aiheutuneet kustannukset, liittämisestä aiheutuvat kustannukset, vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve tai muu vastaava erityinen syy; ja
2) vapauttaminen ei vaaranna vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Edellytyksenä jätevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta vapauttamiselle on 2 momentissa säädetyn lisäksi, että kiinteistön jätevesien johtaminen ja käsittely voidaan järjestää ympäristönsuojelulaissa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

Hakijan antamien selvitysten ja muiden asiaan liittyvien tietojen perusteella kiinteistön liittäminen vesihuoltolaitoksen verkostoon muodostuisi ennen Kauppatorin ja Esplanadin saneeraustöiden alkamista kohtuuttomaksi, kun arvioidaan liittämiskustannukset sekä vesihuoltolaitoksen palvelujen vähäinen tarve. Kaivutöiden on arvioitu olevan kalliita ja hankalia toteuttaa, sillä liitoskohta sijaitsee erittäin vilkkaasti liikennöidyllä alueella. Viemäriliitos osoitettuun paikkaan aiheuttaisi haittaa Kauppatorin ja läheisten rakennusten sekä teiden käyttäjille. Kiinteistöä käytetään vain kesäkaudella ja tällöinkin vain osan aikaa vuorokaudesta. Yksittäisen kiinteistön vapauttamisen ei myöskään voida katsoa vaarantavan vesihuollon taloudellista ja asianmukaista hoitamista vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella.

Sovelletut säännökset

Vesihuoltolaki (119/2001, muut. 681/2014), 10, 11 ja 32 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Hakemus liitteineen, tarkastuskertomus, vesihuoltolaitoksen lausunto, terveydensuojeluviranomaisen lausunto, maankäyttö- ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuuden lausunto, HKL:n vastine lausuntoihin sekä HSY:n lisäselvennys ja vastine HKL:n vastineeseen.

This decision was published on 24.04.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka etua tai oikeutta asia saattaa koskea (asianosainen)
  • kunta
  • valvontaviranomainen
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse ilman saantitodistusta, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta(valituksen kohteena oleva päätös);
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  • vaatimusten perustelut.
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava se postiosoite ja
mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13 
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Ask for more info

Saija Rautakorpi, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 32037

saija.rautakorpi@hel.fi

Decisionmaker

Päivi Kippo-Edlund
yksikön päällikkö