Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämiseen vuosille 2020-2022

HEL 2020-001133
More recent handlings
§ 20

Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen hakeminen jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankkeisiin 2020-2022

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti hakea Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankkeisiin.

Hankekokonaisuuden talousarvio on 3 989 559 euroa. Erityisavustusta haetaan yhteensä 3 186 103 euroa kolmeen eri hankkeeseen. Kaikkien hankkeiden hankeaika on 1.8.2020─31.12.2022. Omarahoitusosuus on yhteensä 803 456 euroa (10─30 %). Hankehakemus, hakemuksen liitteet ja hakuohje liitteenä.

Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta kehittävälle ja pilotoivalle hankkeelle haetaan OKM:n erityisavustusta 1 397 028 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus 155 225 euroa (10 %). Hankkeen osatoteuttajina ovat Suomen Diakoniaopisto, Invalidiliitto sr/ Ammattiopisto Live, Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry / Helsingin aikuisopisto ja Aktiivi-instituutti sekä Helsingin evankelisen opiston säätiö sr. Osatoteuttajien osuus hankkeelle haettavasta rahoituksesta on 354 160 euroa. Maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaa tukevalle hankkeelle haetaan erityisavustusta 1 415 750 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 606 750 euroa (30 %). Maahanmuuttajavanhempien suomen / ruotsin kielen taitoa ja perustaitoja parantavalle hankkeelle (KOTIVA 2) haetaan 373 325 euroa. Hankkeen omarahoitusosuus on 41 481 euroa (10 %).

Lisäksi lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti valtuuttaa hankepäällikkö Katja Utti-Lankisen toimimaan jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankehakemuksen sähköisessä hallintojärjestelmässä asiointiroolissa.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti haettavaksi noin 23 miljoonan euron erillismäärärahan jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankkeisiin. Hakuaika on 21.1.2020 ─ 3.3.2020. Erityisavustus on tarkoitettu jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hankkeisiin, joilla tuetaan työllisyysasteen nostamista ja vastataan osaajapulaan nopeavaikutteisilla toimenpiteillä sekä hankkeisiin, joilla tuetaan maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaa ja parannetaan maahanmuuttajavanhempien kielitaitoa ja perustaitoja.

Erillismääräraha on suunnattu nopeavaikutteisiin toimenpiteisiin, joilla

1. Kehitetään ja pilotoidaan ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta

2. Toteutetaan lyhytkestoisia koulutuksia korkeakouluissa

3. Parannetaan työllistyvyyttä nopeavaikutteisilla koulutuksilla vapaan sivistystyön oppilaitoksissa

4. Tuetaan maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaa

5. Parannetaan maahanmuuttajavanhempien suomen/ruotsin kielen taitoa ja perustaitoja

Helsingin kaupunki hakee erillismäärärahaa 1., 4. ja 5. toimenpidettä koskeviin hankkeisiin.

Hankkeet edistävät Helsingin kaupungin työllisyyden kuntakokeilun kohderyhmän työllisyystavoitteita sekä työllistymistä edistävien toimintamallien kehittämistä. Helsingin kaupunki tekee hankekokonaisuudessa tiiviisti yhteistyötä alueen muiden koulutuksen järjestäjien, kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Hankkeet tukevat Helsingin kaupunkistrategiaa 2017–2021 ennaltaehkäisemällä syrjäytymistä, edistämällä kotoutumista sekä sujuvoittamalla siirtymistä koulutukseen ja työelämään.

Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta kehittävä ja pilotoiva hanke

Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta kehittävässä ja pilotoivassa hankkeessa kehitetään palvelumanuaali kuntakokeilun palveluohjaukseen ja järjestetään tähän liittyvä neuvontapalvelu. Hankkeessa koordinoidaan työnhakuun kytkeytyvät koulutuspalvelut siten, että ne ovat ohjaustilanteessa asiakkaille helposti tarjottavissa ja saatavilla itsenäisesti. Hankkeessa yhteensovitetaan oppilaitosten palvelutarjonta Uudenmaan TE-toimiston sekä Helsingin kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa. Myöhemmin palvelut koordinoidaan osaksi Työmarkkinatorin palvelutarjontaa työllisyyslähtöisesti. Hankkeen yhteydessä tehostetaan koulutusten neuvontaa osana Helsingin työllisyyskokeilun neuvontapisteitä.

Pääkaupunkiseudun ammatilliset oppilaitokset ja vapaan sivistystyön toimijat ovat sopineet yhteistyön tiivistämisestä osaamis- ja koulutuspalveluiden tuottamiseksi työttömien kohderyhmälle työllisyyskokeilujen aikana.
Hankkeen osatoteuttajia ovat Suomen Diakoniaopisto, Invalidiliitto sr/ Ammattiopisto Live, Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry / Helsingin aikuisopisto ja Aktiivi-instituutti sekä Helsingin evankelisen opiston säätiö sr. Yhteistyökumppaneita ilman hankkeelle aiheutuvia kustannuksia ovat Helsingin kuntakokeilun kokeiluorganisaatio, pääkaupunkiseudun kuntakokeiluverkosto, Uudenmaan ELY-keskus, Uudenmaan TE-toimisto, Hengitysliitto / Ammattiopisto Luovi, Careeria Oy, Business College Helsinki, Taitotalo, korkeakoulut, etenkin Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä ruotsinkielisen koulutuksen järjestäjät. Helsingin kuntakokeilun yhteisen koulutuspainotteisen neuvonta- ja ohjauspalvelun kehittämiseen ja toteuttamiseen osallistuvien koulutuksen järjestäjien verkostoa laajennetaan hankkeen aikana.

Lisäksi hankkeessa luodaan valmennuspalvelu, nk. seinättömien työpajojen verkosto sekä yritysten rekrytointia tukeva palvelu edistämään työttömien helsinkiläisten osaamisen kehittymistä sekä työllistymistä tai koulutukseen siirtymistä. Hanke pyrkii tavoittamaan etenkin pitkäaikaistyöttömät sekä alle 30-vuotiaat. Valmennuspalvelussa  kartoitetaan asiakkaan koulutukseen / työelämään liittyvät tavoitteet ja osaaminen, mahdolliset oppimisen esteet sekä selvitetään, mitä osaamista asiakkaan on hankittava työllistymisen edistämiseksi. Koulutus-ja työllistymispolkuja rakennettaessa huomioidaan asiakkaiden tavoitteet ja osaamistarpeet sekä alat, joilla on pula työvoimasta. Seinättömät työpajat mahdollistavat tuetun ja työelämälähtöisen osaamisen kehittämisen sekä edistävät osaavan työvoiman saatavuutta. Rekrytointipalvelu tukee yritystä työttömän palkkaamiseen liittyvissä käytännön asioissa.

Maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaa tukeva hanke

Maahanmuuttajien osaamiskeskustoimintaa tukevassa hankkeessa kehitetään työttömien maahanmuuttajien ohjausta ja tukea. Hankkeen tavoitteena on liittää osaamiskeskuksen asiakkaiden osaamiskartoitus osaksi kuntakokeilun alkukartoitusta sekä tarjota syrjäytymisvaarassa oleville asiakkaalle monipuolista, riittävää ja onnistuneesti eteenpäin ohjaavaa koulutusta sekä moniammatillista tukea. Lisäksi tavoitteena luoda Stadin osaamiskeskukselle toimivat yhteistyörakenteet aloittavien korkeakoulutettujen maahanmuuttajien osaamiskeskuksen ja ruotsinkielisen osaamiskeskuksen kanssa. Hankkeesta vastaa ja sen toteuttaa Stadin osaamiskeskus.

KOTIVA 2 -hanke

Maahanmuuttajavanhempien suomen / ruotsin kielen taitoa ja perustaitoja parantava hanke eli KOTIVA 2 – Kotivanhempien koulutuksen kehittämishanke kehittää edelleen kotivanhempien suomen kielen koulutuksia. Koulutukset tukevat maahanmuuttajataustaisten kaupunkilaisten vanhemmuutta ja osallisuutta, edistävät perheiden hyvinvointia ja ehkäisevät syrjäytymistä. Hankkeessa hyödynnetään ja jatkokehitetään KOTIVA-koulutuksen toimintamalleja. Hankkeesta vastaa ja sen toteuttaa Helsingin työväenopisto.

Hankkeiden tuloksena työttömien palveluohjaus tehostuu, palvelutarjonta ja työllistymistä edistävä osaaminen paranee sekä työllistyminen tai koulutukseen siirtyminen nopeutuu. Pääkaupunkiseudun koulutuksen järjestäjien, kuntien ja muiden toimijoiden tiivistyvä yhteistyö työllisyyskokeilussa selkiyttää asiakasprosesseja ja koulutustarjontaa sekä tehostaa koulutuksiin ohjautumista. Osaavan työvoiman saatavuus paranee etenkin työvoimapula-aloilla.

This decision was published on 09.03.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Ask for more info

Mari Mulari, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 83274

mari.mulari@hel.fi

Decisionmaker

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Attachments

1. OKM:n hakuohje: Erityisavustus jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämiseen
2. Hakemus, OKM erillisraha jatkuvan oppimisen kehittämiseen
3. Liite hakemukseen, Helsingin kaupungin tarkennukset koskien erillisavustusta jatkuvan oppimisen kehittämiseen
4. Osatoteuttajien hankekuvaukset

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.