Yhteistyösopimus, Health Incubator Helsinki -hautomotoiminta terveysalalla, Helsingin yliopisto
Yhteistyösopimus Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston välillä liittyen Health Incubator Helsinki -hautomotoimintaan
Päätös
Kansliapäällikkö päätti hyväksyä Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston välisen yhteistyösopimuksen Meilahdessa sijaitsevaa Health Incubator Helsinki -nimellä tehtävää terveysalan hautomotoimintaa (inkubaattoritoimintaa) koskien.
Samalla kansliapäällikkö päätti oikeuttaa elinkeinojohtajan allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen.
Päätöksen perustelut
Tausta
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 11.11.2019 § 41 merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen hautomopalveluiden kehittämistä Helsingissä ja suositti, että kaupunginkanslian elinkeino-osasto käynnistää toimenpiteet hautomopalveluiden ekosysteemin vahvistamiseksi sekä ensimmäisten hautomoiden synnyttämiseksi terveys- sekä puhtaat ja kestävät kaupunkiratkaisut- aloille.
Hautomotoiminnan käynnistäminen ja yhteistyösopimus
Helsingin kaupungin elinkeino-osasto ja Helsingin yliopisto ovat alustavasti sopineet yhteisen inkubaattorin perustamisesta Meilahden sairaala-alueen kampukselle Terkko-rakennukseen. Terveysalan inkubaattori edellyttää pitkäjänteistä sitoutumista, jotta se voi tukea myös tutkimuslähtöisten ja pitkäkestoista kehittämistä vaativien innovaatioiden kaupallistamista. Tämän vuoksi laaditaan Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston välinen yhteistyösopimus viiden vuoden ajaksi.
Perustettava inkubaattori tukee Health Capital Helsinki -hankkeen toisen vaiheen toimintaa ja tavoitteita. Lisäksi sen avulla tehdään tiivistä yhteistyötä jo olemassa olevien, alkuvaiheen yrittäjyyttä tukevien toimijoiden ja toimintojen kanssa.
Tavoitteena on käynnistää inkubaattorin toiminta vaiheittain. Ensimmäinen vaihe käynnistyy maaliskuussa 2020 Terkko- rakennuksessa. Inkubaation volyymiksi tavoitellaan alustavasti 30 yritystä vuodessa ja inkubaation maksimikestoksi 36 kuukautta. Tavoitteena on synnyttää inkubaattorin ympärille laajempi, alkuvaiheen yritysten ja inkubaatio-alumnien verkosto, joka voi osallistua tapahtumiin ja toimintaan inkubaatiojakson jälkeen ja joka toimii kansallisella tasolla ja pyrkii houkuttelemaan Helsinkiin myös kansainvälisiä tiimejä ja startuppeja.
Sopimuksen tavoitteet ja yhteistyö
Sopimuksen inkubaatiotoiminnan tavoitteena on vauhdittaa uusien kasvuyritysten syntymistä. Toiminta:
Inkubaatiotoiminta on voittoa tavoittelematonta, eikä ota omistusosuuksia yrityksistä ja tekee yhteistyötä kansainvälisten ja kotimaisten sijoittajien kanssa.
Helsingin kaupunki sitoutuu sopimuksessa vastaamaan inkubaatiotoiminnan käynnistämisestä, operoinnista, yrityksille tarjottavista palveluista ja toiminnan sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä. Helsingin yliopisto sitoutuu tarjoamaan Terkko-rakennuksessa toimistohuoneet ja yhteistyötilaa (co-working space) inkubaatioasiakkaiden käyttöön sekä tarjoamaan heille mahdollisuuden hyödyntää neuvottelu-, kokous- ja tapahtumatiloja samassa rakennuksessa. Lisäksi yliopisto sitoutuu selvittämään yliopiston asiantuntijoiden toimimisen inkubaatioasiakkaiden asiantuntijoina (sekä vakinaiset asiantuntijat että laajempi asiantuntijaverkosto). Helsingin yliopisto sitoutuu selvittämään tiimien ja varhaisen vaiheen yritysten mahdollisuuden hyödyntää Helsingin yliopiston laboratorio- ja tutkimusinfrastruktuuria erikseen sovittavalla tavalla ja laajuudessa.
Yhteistyötä varten asetetaan ohjausryhmä, jonka tehtävänä on seurata, ohjata, valvoa ja kehittää yhteistyön toteutumista.
Resurssit
Helsingin kaupungin elinkeino-osaston uudet yritykset (NewCo Helsinki) -yksiköllä on operatiivinen vastuu toiminnasta, ja se allokoi kaksi yritysneuvojaa tukemaan perustettavaa inkubaattoritoimintaa: yksi henkilö kokopäiväisesti ja toinen osa-aikaisesti. Health Capital Helsinki -organisaatio allokoi yhden osapäiväisen yritysneuvojan sekä viestintähenkilön.
Hanke
Health Incubator Helsinki -hankkeen kesto on viisi vuotta, minkä odotetaan riittävän toiminnan vakiinnuttamiseksi sopijapuolten pitkän aikavälin vision mukaisesti. Hankkeen myötä syntyy pysyvää alan yrityshautomotoimintaa pääkaupunkiseudulle. Helsingin kaupungin kustannukset viideltä vuodelta ovat noin 900 000 euroa.
This decision was published on 12.02.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Tommo Koivusalo, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 36492