Vahingonkorvaus, esinevahinko, 14.12.2019, Koskela

HEL 2020-002088
More recent handlings
§ 90
This decisionmaker is no longer active

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneesta matkapuhelimesta

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen rikkoutuneen matkapuhelimen korjauskustannuksesta.

Päätöksen perustelut

Hakija (oppilaitoksen opettaja) on esittänyt Helsingin kaupungin kirjaamoon 18.2.2020 saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 218 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen rikkoutuneesta matkapuhelimesta. Hakijan matkapuhelin on rikkoutunut hakijan edustaman oppilaitoksen ja Helsingin kaupungin peruskoulun yhdessä toteuttamassa päätöstilaisuudessa kaupungin kulttuuritalon tiloissa joulukuussa 2019. Hakijan mukaan salin sermi alkoi laskeutua ja kaatoi kitarakoteloita sekä murskasi hakijan matkapuhelimen, jota hän joutui myös esityksen aikana käyttämään. Hakija on joutunut hankkimaan uuden matkapuhelimen ja korvausta haetaan uuden matkapuhelimen hankintaan tarkemmin eritellyn mukaisesti. Hakijan laaja kotivakuutus on korvannut hakemuksessa ilmoitetun euromääräisen summan vahingosta.

Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan juhlassa oppilaat liikkuivat ohjelman edetessä pimeässä salissa luokittain salin sivuilta keskikäytävää pitkin näyttämölle. Salin seinustalla lattialla oli salin teknologiaa, mm. verhojen sulkeutumista säätelevä tabletti, jota ensiluokkalainen kulkiessaan ohi kosketti. Koulun opettaja ehti nähdä lapsen koskettavan tablettia, mutta ei pystynyt estämään hipaisua. Verhot sulkeutuivat ja kaatoivat kitarakotelot orkesteria johtavan hakijan matkapuhelimen päälle. Matkapuhelin suojalaseineen rikkoontui. Ensiluokkalainen ei aiheuttanut vahinkoa tarkoituksellisesti, eikä opettaja voinut kyseistä vahinkoa ennakoida tai estää.

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan työnantajan vahingonkorvausvastuuta sovelletaan myös kuntaan. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys. Lähtökohtana on, että vahinkoa kärsineen tulee pystyä osoittamaan, että hänelle on syntynyt korvattavaksi vaatimansa vahinko työntekijän tai viranhaltijan tuottamuksellisen toiminnan seurauksena. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.

Asiassa saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että syntynyt vahinko olisi aiheutunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Siten kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa korvausvelvollinen vahingonkorvauslain nojalla.

This decision was published on 03.09.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Marko Enberg
hallintopäällikkö