Vahingonkorvaus, kiinteistövahinko, 22.2.2020, Koskela
Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama kiinteistövaurio
Päätös
Kaupunkiympäristön toimialan hallintopäällikkö päätti hyväksyä hakijan
vahingonkorvausvaatimuksen.
Hakijalle korvataan vahingosta 600,35 euroa.
Päätöksen perustelut
Hakija on 3.3.2020 esittänyt kaupungille 6 000,00 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan kaupungin metsäalueelta on kaatunut puu hakijan paviljongin päälle 22.2.2020 klo 15.00 osoitteessa Nastolantie. Kiinteistön hallinta on jaettu hallinnanjakosopimuksella, jonka mukaan paviljonki sijaitsee yhteisalueella. Hakija on 7.7.2022 täsmentänyt vaatimuksen 600,35 euron suuruiseksi.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnan hallinnassa olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.
Vahinkopaikalla sijaitseva metsä on hoitoluokkaan C2 kuuluva ulkoilu- ja virkistysmetsä. Ulkoilu- ja virkistysmetsien ylläpidossa painotetaan puuston kasvun ja metsäekosysteemin elinvoimaisuuden lisäksi metsän virkistys-, monikäyttö-, maisema- ja luonnon monimuotoisuusarvoja. Niissä voi olla myös erilaisia ulkoilu- ja retkeilykäyttöä palvelevia rakenteita sekä hoidettuja polku- ja latuverkostoja. Kyseisen hoitoluokan metsissä ei suoriteta jatkuvaa seurantaa tai tarkkailua, vaan niitä hoidetaan 10 vuoden luonnonhoitosuunnitelman mukaisesti. Vaaralliseksi havaitut puut tulee poistaa viipymättä.
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen
kunnossapidosta vastaavalta. Selvityksen mukaan luonnonhoitosuunnitelman toteutus alueella on viivästynyt, minkä vuoksi alueelle on jäänyt
huonokuntoisia puita.
Ilmatieteen laitoksen Kumpulan mittausasemalla tehtyjen mittauksen
mukaan vahinkohetkellä on esiintynyt kovaa tuulta. Tuulen nopeus on
vahinkopäivänä ollut enimmillään 23,6 m/s, joka tarkoittaa myrskytuulta. Kun tuulen nopeus on 21-24 m/s, tuuli voi katkoa puita.
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kadun kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Kaupunki katsoo tässä tapauksessa laiminlyönnin olleen mahdollista, koska kaupunki ei pysty luonnonhoitosuunnitelman toteutuksen viivästymisen vuoksi osoittamaan seuranneensa puuston kuntoa vaaditulla tavalla.
Edellä esitettyjen seikkojen perusteella kaupunki katsoo olevansa
asiassa korvausvelvollinen.
Hakijalle korvataan tositteiden mukaiset kulut 380,35 euroa ja hakijan oman työn osuudesta korvataan kohtuulliseksi katsotut 220,00 euroa (10 euroa x 22 h). Korvaus suoritetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1-4 §, 6 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 30.12.2020 § 53
This decision was published on 07.09.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930