Talousarvioaloite, Fredrikintori kunnostettava

HEL 2020-003266
More recent handlings
Case 32. / 501 §

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Otto Meren ym. talousarvioaloitteesta koskien Fredrikintorin kunnostamista

Urban Environment Committee

Lausunto

Kaupunkiympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Fredrikintori on helsinkiläisittäin ainutlaatuinen, toiselta laidaltaan umpikulmainen tori, jota rajaa yhtenäinen rakennuskanta 1900-luvun alkupuolelta. Kohde liittyy olennaisena osana Helsingin kantakaupungin arvokkaaseen rakennettuun ympäristöön. Itse torin jäsentely on muuttunut useaan kertaan. Viimeksi tori on uusittu vuoden 1986 suunnitelman mukaan, jolloin diagonaaliset ajoradat yhdistettiin ja toria kiertävät vaahterat istutettiin. Pohjoisreunan paju ja keskiosan vaahtera ovat vanhempaa perua. Torin valaistustapa on mahdollisesti uusittu samaan aikaan torin kunnostuksen yhteydessä.

Torin kunnostusta kaipaava nykytila on kaupungilla tiedossa. Ongelmia torin ympäristössä ja torin yleisilmettä heikentäviä tekijöitä ovat muun muassa sähkökaappien sijoittuminen, luvaton pysäköinti, mainoskylttien, mainospylvään ja -telineiden sijoittelu. Puurivien kuolleita puita ei ole korvattu uusilla. Runkosuojien malli ja heikko kunto heikentävät myös torin yleisilmettä.

Torin kokonaisvaltainen peruskorjaus on investointien 10-vuotisohjelmassa suunniteltu tehtäväksi 2020-luvun puolivälissä. Ennen suunnitteluun ja kunnostukseen ryhtymistä kohteesta on tarpeellista tehdä muun muassa ympäristöhistoriallinen selvitys sekä puuston kuntokartoitus. 90 000 euron kustannusarvio ei kata kunnostuksen vaatimia kustannuksia, vaan kyseessä on joidenkin pienten parannustoimenpiteiden hinta, joka on laskettu osallistuvan budjetoinnin ehdotukselle.

Osallistuvan budjetoinnin uusi kierros käynnistyy loppuvuodesta 2020, jolloin hanketta on mahdollista ehdottaa uudelleen.

Fredrikintorin peruskorjauksen toteutuminen ja aikataulu riippuvat tulevasta investointitasosta. Toteutusaikataulu tarkentuu tulevien vuosien investointitason mukaan vuosittain tehtävässä hankkeiden ohjelmoinnissa. Hanke ei sisälly toimialan ensi vuoden talousarvioehdotukseen.

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Close

Talousarvioaloite

Valtuutettu Otto Meri ja 8 muuta valtuutettua ovat tehneet 11.03.2020 seuraavan talousarvioaloitteen:

Fredrikintori on keskeinen osa Punavuorta ja Helsingin design-aluetta. Torilla on järjestetty erilaisia tilaisuuksia, kuten Helsinki-päivä, RööperiFest ja Antiikkitori. Torilla on ollut kukkien myyntiä ja kahvilatoimintaa. Toria olisi ehostettava, jotta se voisi paremmin toimia asukkaitten ja ohikulkijoiden ilona ja virkistyksenä.

Kaupunkiympäristötoimiala on tehnyt laskelman Fredrikintorin kunnostamisen kustannuksista. Kaupunkiympäristön toimiala on arvioinut, että kunnostaminen maksaisi n. 90 000 euroa. Näin ollen me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että vuoden 2021 talousarvioon sisällytetään varat Fredrikintorin kunnostamiseksi.

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 18.8.2020 mennessä.

Kaupunginkanslia on antanut lausunnolle lisäaikaa 15.9 asti.

Close

This decision was published on 21.09.2020

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Ask for more info

Anu Lamminpää, maisema-arkkitehti: 09 310 37258

anu.lamminpaa@hel.fi