Vahingonkorvaus, esinevahinko 5.3.2020, Furuvikintie 5, T4T Ventures Oy

HEL 2020-004536
More recent handlings
§ 16

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneen ikkunan korjauskustannuksesta

Ammatillisen koulutuksen päällikkö

Päätös

Ammatillisen koulutuksen päällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) 160 euroisen suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen rikkoutuneen ikkunan korjauskustannuksesta.

Päätöksen perustelut

Hakija on 3.4.2020 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa esittänyt 160 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen rikkoutuneen ikkunan korjauskustannuksesta, liitteenä tosite.

Opetuksen järjestäjältä (Stadin ammatti- ja aikuisopisto) saadun selvityksen mukaan oppilas oli opiskeluun kuuluvalla työssäoppimisjaksolla hakijan (Oy) koulutussopimustyöpaikassa ajanjaksolla 7.1.2020-14.2.2020. Opiskelija suoritti työpaikalla matkailualan asiakaspalvelun sekä matkailupalvelujen toteuttamisen opintojaksot. Opiskelija suoritti työtehtäviin kuuluvaa tilojen siistimistä asiakastilaisuuden jäljiltä, kun vahinko tapahtui. Asiakas oli kertonut, ettei ollut saanut suljettua yhtä ikkunoista. Kun opiskelija oli yrittänyt sulkea ikkunaa, ikkuna oli pudonnut saranoiltaan maahan ja särkynyt.

Opiskelijalta saadun selvityksen mukaan hän oli ollut siivoamassa koulutussopimustyöpaikan yläkertaa, kun asiakas tuli kertomaan, että ikkuna oli jäänyt huonosti eikä ollut saanut ikkunaa kiinni. Opiskelija oli mennyt katsomaan asiaa ja opiskelija yritti sulkea ikkunaa, mutta ikkuna lähtikin putoamaan alas ja rikkoontui. Jälkeenpäin opiskelija kertoo tulleensa siihen tulokseen, että ikkunan oli ollut pakko olla saranoiltaan pois alun perin, mutta opiskelija ei ollut tätä asiaa huomannut tai tiennyt.

Koulutussopimuksessa koulutuksen järjestäjä sopii kirjallisesti koulutussopimustyöpaikan edustajan kanssa opiskelijan osaamisen hankkimisesta työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Stadin ammatti- ja aikuisopisto koulutuksen järjestäjänä ja hakija ovat solmineet koulutussopimuksen, josta ilmenee sopimusosapuolten ja opiskelijan velvollisuudet ja vastuut. Sopimuksessa on todettu, että työpaikalla opiskelijan aiheuttaman vahingon korvaamisvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain mukaan ja opiskelijan korvausvastuu on toissijaista.

Vahingonkorvausoikeudellinen lähtökohta on, että korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 3 momentin mukaan, jos oppilaitoksen oppilas aiheuttaa virheellään tai laiminlyönnillään vahinkoa opetukseen liittyvässä työssä on niin ikään se, jonka lukuun työ suoritetaan, velvollinen korvaamaan vahingon. Vahingonkorvauslain 4 luvun 1 §:ssä on säädetty työntekijän korvausvastuusta vahingosta, jonka työntekijä työssään virheellään tai laiminlyönnillään aiheuttaa. Työntekijä on velvollinen korvaamaan määrän, joka harkitaan kohtuulliseksi ottamalla huomioon vahingon suuruus, teon laatu, vahingon aiheuttajan asema, vahingon kärsineen tarve sekä muut olosuhteet. Jos työntekijän viaksi jää vain lievä tuottamus, ei vahingonkorvausta ole tuomittava. Jos oppilaitoksen oppilas aiheuttaa opetukseen liittyvässä työssä vahingon, vastaa hän siitä vastaavien vahingonkorvauslain perusteiden mukaan kuin työntekijä.

Saadun selvityksen perusteella Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ei voida katsoa olevan vastuussa rikkoutuneen ikkunan korjauskustannuksesta. Opiskelija on hankkinut osaamista sopimusosapuolten sopimalla tavoin vahinkotapahtuman sattuessa koulutussopimustyöpaikassa työpaikan lukuun tehtävällä työllä työpaikan ohjauksen ja valvonnan alla. Opiskelija on asiakaspyynnön johdosta mennyt auttamaan ikkunan sulkimisessa, jonka toiminnan seurauksena vahinko on aiheutunut työnantajalle. Opiskelijan ei voida katsoa aiheuttaneen vahinkoa tuottamuksellisesti. Vahinkotapahtuma on ollut ennalta arvaamaton, kun ikkuna on irronnut saranoiltaan. Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön ja rakennuksen ylläpidosta, hoidosta ja huollosta.

This decision was published on 23.09.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Ask for more info

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Decisionmaker

Annukka Sorjonen
ammatillisen koulutuksen päällikkön sijainen