Hankeyhteistyö psykiatrian alan toimintojen yhdistämiseksi, Helsingin Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Helsingin Kaupunki
Sosiaali- ja terveyslautakunnan vastaus HUSin hallituksen esitykseen psykiatrian alan toimintojen yhdistämistä koskevan valmisteluhankkeen käynnistämisestä
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle jäsen Karita Toijosen ehdotuksesta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa seuraavan vastauksen HUSin hallituksen 18.5.2020 tekemään esitykseen psykiatrian alan toimintojen yhdistämistä koskevan valmisteluhankkeen käynnistämisestä:
"Helsingin kaupungin strategisena tavoitteena on kansallisen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman mukainen sosiaali- ja terveyspalvelujen erityis- ja peruspalvelujen integraatio sekä asiakkaan tarpeiden mukainen palvelukokonaisuus. Helsingissä kaupungin itse tuottama psykiatrinen erikoissairaanhoito on kiinteä osa tätä palvelukokonaisuutta.
Kaupungin psykiatrinen erikoissairaanhoito tuottaa perustasolle matalan kynnyksen maksuttoman mielenterveyspalvelun (Mieppi), terveysasemien ja lapsiperheiden palvelujen mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajat, palveluseteli-lyhytterapiat, psykofyysisen fysioterapian sekä psykiatrisen konsultaation.
Psykiatrinen erikoissairaanhoito on integroitu sosiaali- ja terveystoimialan terveys- ja hyvinvointikeskuksiin ja niissä erityisesti paljon palvelua tarvitsevien tuen prosessiin. Tavoitteena on laadukkaan psykiatrisen hoidon yhteydessä tarjota asiakkaalle kattavat ja räätälöidyt päihdehuollon, perusterveydenhuollon, suun terveydenhuollon, fysioterapian ja sosiaalityön palvelut moniammatillisesti. Asiakkaalle nimetään palvelukokonaisuutta hänen kanssaan koordinoiva yhteyshenkilö. Psykiatrisen hoidon painopiste on avopalveluissa, joita kehitetään ja vahvistetaan aktiivisesti siten, että sairaalahoidon tarve vähenee.
Helsingissä psykiatrinen erikoissairaanhoito ja sosiaalihuollon mielenterveysasumispalvelut ovat samassa organisaatiossa. Tällä varmistetaan psykiatrisen hoidon ja asumispalvelujen saumaton palveluketju ja toteutetaan Helsingin tavoitteita asunnottomuuden vähentämisessä.
Kaikkien psykiatrian alan toimintojen yhdistäminen HUS-psykiatriaan nähdään nykytilanteessa edellä kuvattujen kaupungin tavoitteiden kannalta riskinä. Psykiatrisen erityisen tuen tarpeessa olevan asiakasryhmän kuin myös varhaisen vaiheen mielenterveystyön sijoittuminen terveys- ja hyvinvointikeskuksen kokonaisvaltaisen palvelun piiriin edistää Helsingin kaupunkistrategian terveys- ja hyvinvointierojen kaventamisen tavoitetta.
Laakson yhteissairaalan valmistumisen yhteydessä on kuitenkin tarkoituksenmukaista yhdistää Helsingin kaupungin ja HUSin psykiatrinen sairaalahoito yhteen organisaatioon. Sairaalatoimintojen hallinnollinen yhdistäminen on syytä tehdä riittävän ajoissa ennen sairaalan valmistumista, joka tämänhetkisten tietojen perusteella toteutuu vuonna 2026.
Sairaalatoimintojen hallinnollista yhdistämistä ei ole vielä tarkoituksenmukaista aloittaa, vaan kehittämisresurssit on nyt syytä kohdistaa psykiatrian avo- ja sairaalahoidon sekä asumispalvelujen yhteistyön kehittämiseen terveys- ja hyvinvointikeskuksen palvelukokonaisuuden piirissä. Kehitystyössä valmistaudutaan sujuviin hoitoketjuihin tulevan Laakson yhteissairaalan psykiatrisen sairaalahoidon kanssa.
Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta katsoo, että kansallisen sote-uudistuksen ollessa vielä kesken ei ole syytä käynnistää mittavia uusia organisatorisia muutossuunnitelmia. Suunnittelu on parempi aloittaa vasta sitten kun tiedetään, millainen uusi sote-malli on Helsingin kaupungin ja Uudenmaan osalta.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Mielenterveyden tukeminen ja psykiatristen sairauksien hoito sekä näihin liittyvä kuntoutus on laaja porrastettu kokonaisuus, joka käsittää erilaiset ennalta ehkäisevät ja matalan kynnyksen palvelut sekä eri tasoiset avo- ja sairaalapalvelut. Palvelukokonaisuuden yksilöllinen suunnittelu yhdessä henkilön ja hänen läheistensä kanssa sekä toteuttaminen hyvin integroituna kokonaisuutena on edellytys palvelujen myönteisille vaikutuksille terveyteen ja hyvinvointiin. Mielenterveyspalvelujen lisäksi voidaan tarvita useita muitakin palveluja, kuten päihdehoitoa ja asumispalveluja. Kokonaisuuden hallintaa voi edesauttaa se, että palvelut järjestetään yhden organisaation tuottamina."
Kokouksessaan 18.5.2020 § 70 HUSin hallitus päätti esittää Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että
1. HUS ja Helsinki toteuttavat loppuvuoden 2020 aikana valmisteluhankkeen, jossa laaditaan esitys HUSin ja Helsingin valmistelun aikana määritettävien psykiatrian alan toimintojen yhdistämisestä siten, että
a. valmistelu käsittää sekä yhdistymistä koskevan esityksen laatimisen kummankin osapuolen toimivaltaisille viranomaisille että yhdistämisen toteutussuunnitelman ja
b. tavoiteaikatauluna on, että päätös toimintojen yhdistämisestä voidaan tehdä vuoden 2021 alussa ja toimeenpanna vuoden 2022 alussa ja
c. hankkeen valmistelussa tulee kuulla sekä palvelujen käyttäjiä että kummankin osapuolen henkilöstöä ja hyödyntää soveltuvin osin kokemuksia vastaavista muualla maassa toteutetuista hankkeista sekä
2. HUS ja Helsinki nimeävät kumpikin yhden vastuuhenkilön vastaamaan edellä kuvatun hankkeen toteuttamisesta; hankkeen valmistelussa voidaan hyödyntää organisaatioiden osaamista ja tarvittaessa ostopalveluja.
Koko HUSin hallituksen päätös on tämän esityslistan liitteenä 1.
This decision was published on 25.11.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 52481
Mikko Tamminen, psykiatria- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655