Oikaisuvaatimus, hoitopaikkapäätös 28.4.2020 nro 202000047

HEL 2020-006939
More recent handlings
Case 21. / 159 §

Oikaisuvaatimus päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmän valintapäätöksestä

Education Committee

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen päiväkodinjohtajan 28.04.2020 (nro 202000047) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Päätös, johon vaaditaan oikaisua

Varhaiskasvatuspaikan myöntämistä koskeva päiväkodinjohtajan päätös 28.4.2020 (nro 202000047, liite 1).

Oikaisuvaatimus

Huoltajat ovat tehneet oikaisuvaatimuksen lapselle myönnetystä varhaiskasvatuspaikasta (liite 1). Huoltajat vaativat, että lapselle myönnetään varhaiskasvatuspaikka päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmästä, koska kielikylvyn valintakriteerit asettavat lapset eriarvoiseen asemaan ja päätös on siten lainvastainen. Tarkemmat perusteet ilmenevät oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Perustelut

Lapselle haettiin varhaiskasvatuspaikkaa päiväkoti Ruskeasuon kielikylpyryhmästä. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päättämät (13.2.2018 § 24) varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylvyn valinnan periaatteet varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ovat seuraavat:

  • Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista.
  • Kielikylpyryhmään valitaan lapset siten, että lapsi voi jatkaa kielikylpyluokalla perusopetuksessa (kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston lisäys 6.11.2018 § 50).
  • Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.
  • Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

Kielikylvyn pedagogiset periaatteet ja siten valinnassa tärkeät edellytykset ovat:

  • ruotsin kieli on lapselle uusi kieli
  • yksi perheen kotona puhutuista kielistä on suomi
  • huoltajat ovat valmiita sitoutumaan kielikylpypolkuun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Varhaiskasvatuksessa ei tarkisteta lasten soveltuvuutta kielikylpyyn. Kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.

Oikaisuvaatimuksessa tuotiin esille perustuslakiin viitaten, että vanhempien kielikylpyyn sitoutuminen ei ole hyväksyttävä peruste olla kohtelematta lapsia valinnassa lain edellyttämästi tasa-arvoisesti yksilöinä. Edellä mainittujen pedagogisten periaatteiden osalta on syytä selventää, että näillä tarkoitetaan valinnan edellytyksiä, joiden on täytyttävä voidakseen hakea kielikylpypaikkaa. Periaatteiden perusteella lapsia ei laiteta järjestykseen valintojen osalta eivätkä ne siten ole valinnassa käytettäviä kriteerejä. Sen selvittämiseksi, että huoltajat ovat sitoutuneet kielikylpypolkuun, käydään keskusteluja huoltajien kanssa ennen hakuprosessia. Keskusteluissa painotetaan kielikylpypolun jatkumista varhaiskasvatuksesta peruskoulun loppuun saakka ja vaativan siten sitoutumista. Käytännössä sitoutuminen osoitetaan sillä, että vanhemmat keskustelujen jälkeen hakevat lapselle kielikylpypaikkaa. Tämä ei siis ole asia, jolla vertaillaan hakijoita, eikä se vaikuta kielikylvyn valintoihin.

Asiassa saadun selvityksen mukaan valinnassa on noudatettu lautakunnan hyväksymiä periaatteita. Sekä päiväkoti Pihlajan että päiväkoti Ruskeasuon kielikylvystä on opinpolun jatkumo Meilahden peruskouluun. Päiväkodit ovat sitoutuneet järjestämään yhdessä 25 esiopetuspaikkaa vuosittain. He muodostavat yhden kielikylpyluokan. Tämä velvoite vaikuttaa suoraan myös 5-vuotiaiden ryhmän muodostukseen molemmissa päiväkodeissa. Valintaperusteiden mukaan on ensisijaisesti huolehdittu siitä, että kielikylpyyn valitut lapset saavat jatkaa kielikylpyopetuksessa oman kielikylpypolun mukaisessa kielikylpykoulussa. Tästä syystä kielikylpyryhmiin ei voida ottaa kielikylpyluokan ryhmäkokoa enempää lapsia.

Selvityksen mukaan vuonna 2015 syntyneitä lapsia valittiin varhaiskasvatusyksikkö Muksulaakso-Ruskeasuolle ja varhaiskasvatusyksikkö Pihlajaan yhteensä 25; Ruskeasuolle 13 ja Pihlajaan 12. Vy Muksulaakso-Ruskeasuolle on jo keväällä 2019 valittu kaksi (2) 2015 syntynyttä lasta kielikylpyryhmään. Näin ollen paikkoja 2015 syntyneille oli 11. Hakijoista neljä (4) valittiin ryhmään sisarusperiaatteen mukaan. Seitsemän (7) jäljelle jäänyttä paikkaa arvottiin.

Päätökset on tehty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 § 24 päättämien ja sen suomenkielisen jaoston 6.11.2018 § 50 täydentämien kielikylpyyn valinnan periaatteiden mukaisesti. Sisaruusperiaatteen noudattaminen valinnassa perustuu lautakunnan päätökseen.

Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Close

This decision was published on 22.06.2020

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianomaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusasiakirjat voidaan toimittaa myös Helsingin kaupungin kirjaamoon.

Kirjaamon asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Kasvatus- ja koulutuslautakunta
 
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata kirjaamosta.

Close

Presenter information

varhaiskasvatusjohtaja
Satu Järvenkallas

Ask for more info

Henrik Hirviniemi, lakimies, puhelin: 09 310 26086

henrik.hirviniemi@hel.fi

Attachments

1. Oikaisuvaatimus ja päätös

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.