Vuokraus, toimistohanke, tontti 20798/1, Länsisatama, NCC Property Development Oy
Tontin vuokraaminen toimistohankkeen rakennusluvan hakemista varten Kiinteistö Oy Ruoholahden We Land:lle (Länsisatama, tontti 20798/1)
Päätös
Yritystontit -tiimin päällikkö päättää:
- vuokrata Kiinteistö Oy Ruoholahden We Land:lle (y-tunnus 3109499-4) toimistohankkeen rakennusluvan hakemista varten Helsingin 20. kaupunginosassa (Länsisatama) sijaitsevan tontin 20798/1 (pinta-ala 3 165 m², rakennusoikeus 23 000 k-m²), 1.6.-30.11.2020, kauintaan kuitenkin siihen saakka, kunnes hankkeen pitkäaikainen vuokraus mahdollisesti alkaa,
- kokonaisvuokra on 136 791 euroa, sen eräpäivä on 17.8.2020 ja sitä ei osittain palauteta, jos vuokralaiselle myönnetään rakennuslupa ennen vuokra-ajan päättymistä,
- vuokra-alueelle saa hakea rakennusluvan noin 23 000 k-m²:n toimistorakennukselle,
- vuokralaisella ei ole oikeutta käyttää vuokra-aikana vuokra-aluetta rakentamisen aloittamiseen, ellei kirjallisesti toisin sovita,
- Vuokranantaja ilmoittaa, että vuokra-alueen maaperä ja osittain pohjavesi on pilaantunut. Vuokra-alueen maaperä ja tarvittaessa pohjavesi puhdistetaan rakentamisen yhteydessä Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden 19.5.2020 antaman pilaantuneen maan puhdistuspäätöksen 89§ mukaisesti.
Vuokralaisen tulee esittää puhdistuksen suunnittelua varten vuokranantajalle suunnitelma vuokra-alueen maarakennustöistä heti, kun kaivettavat alueet ovat tiedossa.
Vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle (Maaomaisuuden kehittäminen ja tontit-palvelu, Johanna Hytönen, puhelin 09-310 36414) maarakentamisen aloitusajankohta viimeistään kaksi viikkoa ennen töiden aloittamista. Vuokralaisen on otettava huomioon puhdistamisesta mahdollisesti aiheutuva töiden hidastuminen.
Vuokralainen vastaa puhdistamiseen liittyvistä maarakennustoimenpiteistä, kuten kaivusta ja kuljetuksesta, ympäristöviranomaisen päätöksen ja vuokranantajan ohjeiden mukaisesti. Vuokranantaja vastaa puhdistamisen suunnittelusta, tutkimuksista, valvonnasta ja mahdollisesta jälkitarkkailusta.
Vuokranantaja korvaa vuokralaiselle maaperän ja pohjaveden puhdistamisesta aiheutuneet tavanomaisiin maarakennuskustannuksiin nähden ylimääräiset kustannukset. Selvyyden vuoksi todetaan, että alemman ohjearvon alittavista haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Ylimääräisiä kustannuksia määriteltäessä vertailukustannuksina pidetään pilaantumattomien maiden osalta niiden kuljettamista 20 kilometrin etäisyydelle kohteesta. Ylimääräisinä kustannuksina ei pidetä maaperän tai pohjaveden puhdistamisesta aiheutuvaa töiden hidastumista.
Korvattavista toimenpiteistä ja kustannuksista on sovittava tarkemmin ennen maarakennustöiden aloittamista. Vuokranantaja maksaa kustannukset vuokralaisen esittämän ja vuokranantajan hyväksymän laskun mukaisesti. Edellä mainitut kustannukset voidaan korvata vain, jos korvausperusteista ja korvattavista toimenpiteistä on sovittu ennen niiden toteuttamista.
Vuokranantaja ei vastaa maaperän tai mahdollisesta pohjaveden puhdistamisesta aiheutuvasta viivästymisestä. Vuokranantaja ei myöskään vastaa vahingoista, haitoista eikä kustannuksista, joita vuokralaisen hankkeelle tai kolmannelle osapuolelle saattaa viivästyksestä aiheutua.
Edellä mainittu vuokranantajan korvausvelvollisuus pilaantuneesta maaperästä ja mahdollisesta pohjaveden puhdistamisesta on voimassa siihen asti, kun kaikki vuokra-alueelle rakennettavat rakennukset ovat asemakaavan nro 12597 ja tämän vuokrasopimuksen käyttötarkoituksen mukaisesti ensimmäisen kerran viranomaisen toimesta hyväksytty käyttöönotettavaksi, kuitenkin enintään viisi vuotta vuokrasuhteen alkamisesta lukien. Tämän jälkeen vuokralainen vastaa pilaantumisesta ja siitä aiheutuvista kustannuksista.
Edellä mainittu vuokranantajan korvausvelvollisuus ei koske vuokralaisen tai vuokralaisen lukuun toimineen toiminnasta ennen vuokrasuhteen alkamista aiheutunutta pilaantumista. Edellä mainittu ei myöskään koske vuokra-aikana aiheutunutta pilaantumista riippumatta sen aiheuttajasta.
Aiempi käyttö
Vuokra-alueella on sijainnut rakennuksia, jotka on purettu. Vuokra-alueen maaperässä on rakennusjätettä ja vanhoja perustuksia.
Vuokralainen on velvollinen kustannuksellaan poistamaan uudisrakentamisen edellyttämässä laajuudessa vuokra-alueella tai sen maaperässä mahdollisesti olevat rakennus- ja muut jätteet sekä vanhat rakenteet, kuten johdot, putket, pylväät, asfaltoinnin, perustukset tai muut vastaavat.
Mikäli niiden poistamisesta arvioidaan aiheutuvan rakentamishankkeen kokonaisuus huomioon ottaen erityisen merkittäviä kustannuksia, kustannusten jakamisesta vuokranantajan ja vuokralaisen välillä voidaan neuvotella maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelun kanssa edellyttäen, että asiasta on sovittu ennen toimenpiteeseen ryhtymistä. Muutoin vuokralainen vastaa kaikista mainituista kustannuksista.
Vuokranantaja ei vastaa viivästymisestä, viivästyksestä johtuvista vahingoista eikä kustannuksista, joita vuokralaisen hankkeelle tai kolmannelle osapuolelle saattaa aiheutua vuokra-alueella tai sen maaperässä olevien rakenteiden, jätteiden tai muiden vastaavien poistamisesta.
- Hankkeen vaatimien katu- ja johtosiirto ym. -töiden aiheuttamien kustannusten jakautumisesta osapuolten kesken sovitaan erikseen pitkäaikaisessa maanvuokrasopimuksessa,
- Vuokranantaja ei vastaa vuokralaiselle mahdollisesti aiheutuvista vahingoista, kustannuksista eikä vastaavista, jos vuokra-aluetta ei voida myöhemmin pitkäaikaisesti vuokrata hankkeelle, vuokraus viivästyy tai sen vuokrausehdoista ei päästä sopimukseen.
vuokraustunnus L1120-130
Päätöksen perustelut
Hakija ja hanke
NCC pyytää, että sen perustamalle yhtiölle Kiinteistö Oy Ruoholahden We Land vuokrataan päätösesityksen mukainen vuokra-alue lyhytaikaisesti rakennusluvan hakemista varten.
Hakijan tarkoituksena on rakentaa po. vuokra-alueelle asemakaavan muutoksen nro 12597 mukainen, noin 23 000 k-m²:n rakennusoikeuden suuruinen toimistorakennus.
Hakija haluaa hakea hankkeelle rakennusluvan lyhytaikaisen vuokrauksen aikana. Pitkäaikainen vuokraus osto-optiolla on tarkoitus tehdä heti rakennusluvan myöntämisen jälkeen.
Kaava- ja kiinteistötiedot
Asemakaavan muutos nro 12597 on tullut voimaan 6.5.2020. Tontti nro 20798/1 on osoitettu toimitilarakennusten korttelialueeksi (KTY). Asemakaava on päätöksen liitteessä 1.
Tontin pinta-ala on 3 165 m² ja rakennusoikeus 23 000 k-m². Tontti on lohkottu ja merkitty kiinteistörekisteriin.
Varaustilanne
Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto on varannut vuokra-alueen 7.5.2018 hakijalle toimistohankkeen suunnittelua varten 31.12.2020 saakka.
Tontin vuokraaminen hakijalle
Hakijalle esitetään vuokra-alueen lyhytaikaista vuokraamista rakennusluvan hakemista varten päätösehdotuksen mukaisesti. Hanke on laadittu kumppanuuskaavoituksena asemakaavapalvelun kanssa.
Vuokra-aika ja vuokra
Vuokra-aika on kuusi kuukautta siten kuin päätösesityksestä ilmenee.
Kaupunkiympäristölautakunta on 9.6.2020 hyväksynyt esityksen vuokraus- ja myyntiperiaatteista sekä päättänyt 30 vuoden maanvuokrasopimuksesta.
Tontin vuokra määrätään pitäen perusteena virallisen elinkustannusindeksin lokakuu 1951=100 pistelukua vastaavaa 36,62 euron kerrosneliömetrihintaa toimistorakennusoikeuden osalta ja 27,47 euron kerrosneliömetrihintaa liikerakennusoikeuden osalta. Tämän hetken indeksin (19,66) mukaan nykyhinnat ovat noin 720 ja 540 euroa kerrosneliömetriltä.
Lisäksi vuokraus perustuu kaupunginvaltuuston päättämään viiden prosentin vuotuiseen tuottoon ja kaupunkiympäristötoimialan vakiintuneeseen käytäntöön, jonka mukaan vuokra-alue voidaan vuokrata kuudeksi kuukaudeksi kahden kuukauden vuokraa vastaavalla vuokralla edellyttäen, että vuokralaisella ei ole vuokra-aikana oikeutta käyttää vuokraa-aluetta eikä aloittaa sillä rakennustöitä erikseen sovittavia maaperätutkimuksia lukuun ottamatta.
Päätösesityksen mukaiseksi kokonaisvuokraksi näin ollen muodostuu 136 791 euroa (22 200 k-m² x 36,62 euroa/k-m² x 800 k-m² x 27,47 €/k-m²) x 0,05 x ind. 19,66 / 12 kk x 2 kk).
Vuokrausperiaatteiden ja tontinluovutuslinjausten noudattaminen
Esitettävä vuokraus on edellä sanottujen kaupunkiympäristölautakunnan kyseiselle vuokra-alueelle päättämien vuokrausperiaatteiden mukainen.
Esitettävä vuokraus on kaupunginhallituksen 1.4.2019, 5 § päättämien tontin luovutusta koskevien linjausten mukaisesti.
Vuokrauksen ehdot
Vuokraukseen esitettävät ehdot ovat pääosin kaupunkiympäristötoimialan maaomaisuuden kehittäminen ja tontit -palvelukokonaisuuden tavanomaisen käytännön mukaisia.
Toimivalta
Kaupunkiympäristölautakunta on 29.5.2018, § 280 siirtänyt hallintosäännön mukaisen toimivaltansa (16 luvun 1 §:n 2 momentin 1 -kohta) antaa vuokralle toimialan hallinnassa olevia kiinteistöjä yritystarkoituksiin yli 30 vuoden määräaikaisin maanvuokrasopimuksin yritystontit -tiimin päällikölle, kun kiinteistölle on vahvistettu yleiset vuokrausperiaatteet ja varauspäätös on tehty. Lautakunta on hyväksynyt 9.6.2020 esityksen vuokrausperiaatteista.
This decision was published on 17.06.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Ask for more info
Ilkka Aaltonen, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 36441