Aluesuunnitelma, Oulunkylä ja Maunula
Oulunkylän ja Maunulan aluesuunnitelma 2020 – 2029
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 1 olevan Oulunkylän ja Maunulan aluesuunnitelman vuosille 2020-2029 ohjeellisena noudatettavaksi.
Lisäksi lautakunta päätti, että
- myöhemmässä vaiheessa tehtävien luonnonhoidon toimenpiteiden tulee antaa tilaa metsien luonnolliselle vanhenemiselle ja lahopuun määrän lisääntymiselle ja sekä valtapuuston että pienpuuston harvennusten määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä
- myöhemmässä vaiheessa tehtävien tarkempien luonnonhoidon suunnitelmien tulee olla riittävän selkeitä ja tarkkoja toimenpiteiden osalta, jotta niiden kommentointi olisi mahdollisimman toimivaa ja suunnitelmien esitystavan tulee olla teknisesti riittävän helposti luettavaa vuorovaikutukseen osallistuville
- Veräjänmäen rantametsän luonnonsuojelualueen laajuus päätetään omassa prosessissaan eikä aluesuunnitelmassa kuvassa 28 oleva rajaus ole ainoa mahdollinen vaan se voi olla laajempikin
- Pirkkolan koirapuiston osalta tulisi ensin kartoittaa onko pohjoiselle alueelle sellaisia mahdollisia paikkoja koirapuistolle, joiden sijainti ei olisi Keskuspuistossa ja joiden toteutus voitaisiin siten priorisoida.
Käsittely
Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Lisäksi lautakunta päättää, että
- myöhemmässä vaiheessa tehtävien luonnonhoidon toimenpiteiden tulee antaa tilaa metsien luonnolliselle vanhenemiselle ja lahopuun määrän lisääntymiselle ja sekä valtapuuston että pienpuuston harvennusten määrä kannattaa pitää mahdollisimman pienenä
- myöhemmässä vaiheessa tehtävien tarkempien luonnonhoidon suunnitelmien tulee olla riittävän selkeitä ja tarkkoja toimenpiteiden osalta, jotta niiden kommentointi olisi mahdollisimman toimivaa ja suunnitelmien esitystavan tulee olla teknisesti riittävän helposti luettavaa vuorovaikutukseen osallistuville
- Veräjänmäen rantametsän luonnonsuojelualueen laajuus päätetään omassa prosessissaan eikä aluesuunnitelmassa kuvassa 28 oleva rajaus ole ainoa mahdollinen vaan se voi olla laajempikin
- Pirkkolan koirapuiston osalta tulisi ensin kartoittaa onko pohjoiselle alueelle sellaisia mahdollisia paikkoja koirapuistolle, joiden sijainti ei olisi Keskuspuistossa ja joiden toteutus voitaisiin siten priorisoida.
Kannattaja: Risto Rautava
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen vastaehdotuksen.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Oulunkylän ja Maunulan aluesuunnitelman vuosille 2020-2029 ohjeellisena noudatettavaksi.
Oulunkylän ja Maunulan aluesuunnitelmassa esitetään yleisten katu- ja viheralueiden ylläpidon, peruskorjauksen ja yleisillä viheralueilla sijaitsevien palveluiden tavoitetaso sekä toimenpidetarpeet. Päämääränä on yleisten alueiden turvallisuuden, kestävyyden, toimivuuden, esteettömyyden ja viihtyvyyden parantaminen. Toimenpidetarve-esityksissä ja hankkeiden valinnassa on otettu huomioon asukkailta ja asukasjärjestöiltä tullut palaute ja kehittämisehdotukset, kunnossapidon vaatimukset sekä alueen ominaispiirteet ja arvot.
Suunnittelualue
Aluesuunnitelman suunnittelualueeseen kuuluvat asemakaavan mukaiset kadut ja aukiot sisältäen katuvihreän sekä rakennetut ja luonnonmukaiset viheralueet Oulunkylän ja Maunulan alueella. Suunnittelualue rajautuu lännessä Keskuspuistoon ja idässä Vantaanjokeen. Pohjoisessa suunnittelualuetta rajaa Pakilan, etelässä Pasilan, Käpylän ja Koskelan kaupunginosat. Suunnittelualuetta halkovat Tuusulanväylä sekä lounaasta koilliseen kulkeva päärata. Suunnittelualueella on kaavoitettuja viheralueita 225 hehtaaria, joista rakennettuja puistoalueita on 27 hehtaaria ja metsä- ja niittyalueita sekä muita luonnonalueita 188 hehtaaria. Oulunkylässä ja Maunulassa oli vuonna 2018 noin 23 700 asukasta.
Vuorovaikutus
Aluesuunnitelman aloitusvaiheessa kesällä 2018 toteutettiin asukaskysely karttapohjaisena verkkokyselynä. Verkkokyselyyn osallistui 846 vastaajaa jättäen kartalle yhteensä 6 680 merkintää, jotka otettiin suunnittelun lähtökohdaksi asukasmielipiteenä.
Aluesuunnitelman alustavassa luonnosvaiheessa järjestettiin kaksi työpajamuotoista asukastilaisuutta: Oulunkylän yhteiskoululla 20.11.2018 ja Maunula-talolla 22.11.2018. Työpajoissa esiteltiin asukaskyselyn tuloksia, keskusteltiin viher- ja katualueiden korjaus- ja hoitotarpeista ja kerättiin kehitysehdotuksia. Lisäksi asukkailla oli mahdollista antaa palautetta aluesuunnitelman alustavista hanke-ehdotuksista. Asukastilaisuuksista saatu palaute vahvisti kesällä 2018 tehdyn asukaskyselyn tuloksia. Palautteet painottuivat erityisesti uusiin ja kehitettäviin kävely- ja pyöräily-yhteyksiin, viheralueiden virkistyskäyttöön, sade- ja sulamisvesien ohjaamiseen, yleisillä alueilla koettuun turvallisuuden tunteeseen ja havaittuihin vaaranpaikkoihin, tarvittaviin metsien hoitotoimenpiteisiin sekä säilytettäviin luontoarvoihin.
Suunnitelmaluonnos oli esillä kaupungin ”Kerro kantasi” -verkkokyselyssä 22.10.-19.11.2019. Asukkaat antoivat verkkopalvelussa yhteensä 92 kommenttia. Kommenteista noin 40 % liittyi liikenteeseen, katualueisiin ja reitteihin. Noin 20 % kommenteista käsitteli luontoa sekä luonnon- ja maisemanhoitoa. Noin 17 % kommenteista käsitteli maankäyttöä, jonka käsittely ei kuulu aluesuunnitelmaan vaan kaavoitukseen. Noin 9 % kommenteista liittyi yleisten alueiden kalusteisiin, varusteisiin ja rakenteisiin. Edellä mainittujen lisäksi saatiin sähköpostilla palautetta yksittäisiltä asukkailta, Oulunkylä-Seuralta ja pääkaupunkiseudulla toimivilta luontojärjestöiltä.
Suunnitelmaluonnoksesta saatu palaute ohjasi verkostojen kehittämistavoitteita. Jalankulku-, pyöräily- ja virkistysreitistöille toivottiin hankkeita parantamaan katujen ja reittien turvallisuutta ja kuntoa. Metsä- ja puustoisen verkoston tavoitteita ja viheryhteyksiin liittyviä päämääriä toivottiin täydennettävän luonnon monimuotoisuusarvojen säilymisen ja lisäämisen osalta, mikä tehtiin aluekortteihin. Niittyverkostoa toivottiin täydennettävän suunnitelmassa mainittujen niittyalueiden lisäksi myös tavoitteella muuttaa nurmikoita niityiksi. Vuorovaikutuksessa saatu palaute ohjasi toimenpidetarpeiden määrittelyä viheralueilla. Metsien hoitoa sekä toivottiin enemmän, että sitä haluttiin vähentää. Luontojärjestöiltä saadun palautteen mukaan tuotiin suunnitelmaselostuksessa selkeämmin esiin luonnon monimuotoisuuden lisäämistavoitteita kuten muu muassa metsäalueiden jättämistä hoitotarpeiden ulkopuolelle ja lahopuun jättämistä metsiin. Myös haitallisten vieraslajien torjuntatavoite lehtoihin ja muihin reheviin metsiin lisättiin. Tämän lisäksi luontojärjestöjen toivoma mahdollisuus osallistua jatkossa tehtävään luonnon- ja maisemanhoidon toteutustason suunnitteluun kirjattiin selkeästi sekä suunnitelmaselostukseen että vuorovaikutusraporttiin. Tässä aluesuunnitelman jälkeen tehtävässä kuviokohtaisessa suunnittelussa voidaan esimerkiksi tarkastella tarkemmin viheralueiden hoitoluokitusta.
Edellä mainittujen aluesuunnitelmaan tehtyjen muutosten jälkeen se oli vielä esillä asukkaille ja sidosryhmille kaupungin verkkosivuilla 8.-23.10.2020 välisenä aikana. Aluesuunnitelmasta saatiin yhteensä 9 kirjallista kommenttia. Pääkaupunkiseudun luontojärjestöt (Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys Tringa ry) lähettivät yhteisen kommenttipaperin, Oulunkylä-seura ry kannanottonsa, sekä lisäksi saatiin 7 asukaspalautetta. Luontojärjestöjen kommentit käsittelivät samoja aiheita kuin heidän suunnitelman luonnosvaiheessa lähettämänsä. Oulunkylä-Seura ry:n ja asukkaiden kommentit koskivat pääasiassa maankäytön suunnittelua.
Suunnittelun aikaista vuorovaikutusta, saadun palautteen vastineita ja palautteiden huomioon ottamista aluesuunnitelmassa on kuvattu laajemmin suunnitelman liiteaineistossa olevassa vuorovaikutusraportissa.
Yleisten alueiden kehittämissuunnitelma
Yleisten alueiden kehittämistavoitteet toteuttavat Helsingin kaupunkistrategiaa 2017-2021 ja Helsingin yleiskaavaa 2016 sekä tukevat Oulunkylän ja Maunulan ominaispiirteiden säilymistä ja vahvistumista.
Yleisten alueiden palveluiden strategisena tavoitteena on kattava, tasapuolinen, hyväkuntoinen ja kustannustehokas palveluverkosto. Jalankulku-, pyöräily- ja virkistysreitistöjen strategisena tavoitteena ovat sujuvat, turvalliset, hyväkuntoiset ja hyvin opastetut yhteydet. Merkittävimpänä kehittämishankkeena on Männikkötien liikennejärjestelyn muuttaminen, joka parantaa jalankulun ja pyöräilyn liikenteen turvallisuutta. Oulunkylän rengasreittiä ja yhteyttä rengasreitiltä Keskuspuistoon sekä yhteyttä Koskelan metsästä kohti Taivaskallionpuistoa kehitetään. Kaikilla suunnittelualueen laajemmilla viheralueilla on tavoitteena kehittää opastusta ja viitoitusta kulkemisen sujuvoittamiseksi. Viheralueiden palveluiden verkostoa täydennetään lisäksi uudella leikkipaikalla, kahdella ulkokuntoilupisteellä sekä koira-aitauksella.
Luonnon- ja maisemanhoidon tavoitteena on Helsingin kaupunkistrategian mukaisesti, että ”Helsinki vaalii arvokasta luontoaan ja toimii kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Viher- ja sinialueiden ekologinen laatu, saavutettavuus ja terveysvaikutukset turvataan. Metsissä ja metsäisillä alueilla suunnitelmallinen monimuotoisuuden lisääminen on hoidon keskeisin tavoite.” Luonnon- ja maisemanhoidossa tämä tarkoittaa sitä, että luonnon monimuotoisuutta lisätään suunnitelmallisesti mm. jättämällä lahopuuta metsiin sopiviin kohtiin. Luontoarvoja turvataan alueelle perustettavilla kahdella uudella luonnonsuojelualueella eli Veräjämäen lehtoalueella sekä Oulunkylän rantapuiston jalopuulehdolla. Lisäksi on syytä mainita alueella olevat liito-oravan ydinalueet, jotka otetaan huomioon alueen luonnon- ja maisemanhoidossa.
Metsä- ja puustoisen verkoston strategisina tavoitteina on säilyttää karttaan merkityt ydinmetsät, metsät, metsiköt ja niiden väliset yhteydet sekä kehittää niiden ekologista tilaa, monimuotoisuutta ja virkistysarvoa. Merkittävimmät ydinmetsät ovat Keskuspuisto, Patolan ja Pikkukosken sekä Koskelan metsät. Merkittävimmät metsä- ja puustoisen verkoston yhteydet ovat Keskus- ja Helsinkipuistossa kulkevat runkoyhteydet sekä niiden välinen alueellinen yhteys, jota suunnitelmassa vahvistetaan. Niittyverkoston strategisina tavoitteina on säilyttää ja kehittää niittyjen ja niiden tukialueiden arvokasta lajistoa sekä vähentää vieraslajien määrää.
Siniverkoston strategisina tavoitteina on kehittää Vantaanjoen, Haagan- ja Maunulanpuron virkistysarvoa, säilyttää niiden monimuotoinen lajisto, parantaa niiden ekologista tilaa kehittämällä hulevesien hallintaa ja samalla ennaltaehkäistä ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden seurausten, ennen kaikkea tulvien, vaikutuksia alueella.
Toimenpidetarpeet
Oulunkylän ja Maunulan yleisten alueiden toimenpidetarpeet määriteltiin verkostotarkastelujen pohjalta ja asiantuntijatyönä tehtyjen tarvekartoitusten perusteella ottaen huomioon suunnitelman laadinnan aikana saatu asukas- ja sidosryhmäpalaute. Aluesuunnitelman luonnon- ja maisemanhoidon tavoitteet ovat kaupunkistrategian mukaiset ja ne sekä toimenpidetarpeet käytiin läpi kaupunkiympäristön ympäristöpalvelun luontoasiantuntijoiden kanssa. Merkittävimmistä työn ohjausryhmässä arvotetuista toimenpidetarpeista laadittiin hanke-esitykset, jotka voidaan toteuttaa aluesuunnitelman kymmenvuotiskauden aikana.
Oulunkylän ja Maunulan metsäalueilla on keskeisenä tavoitteena lisätä luonnon monimuotoisuutta, ja se tulee lisääntymään jättämällä metsäalueita hoidon ulkopuolelle sekä aluesuunnitelmassa esitettävän luonnon- ja maisemanhoidon myötä. Hoidon ulkopuolelle jätettäviä alueita ovat muun muassa Patolan metsän keskiosat sekä Veräjämäen metsä, joiden ylläpidettävät ulkoilureitit sijoittuvat alueiden reunoille. Suunnittelualueen metsät ovat runsaspuustoisia ja arvokkaita hiilivarastoja ja -nieluja ilmastomuutoksen torjunnassa, minkä turvaaminen myös tulevaisuudessa tarkoittaa metsäisten ja puustoisten alueiden ylläpitämistä kasvullisina, peitteisinä, puustollisesti monilajisina sekä eri-ikäisinä. Tämä on sama tavoite kuin Hiilineutraali Helsinki 2035-ohjelmassa.
Oulunkylän ja Maunulan alueella kohdistetaan luonnon- ja maisemanhoidon toimenpiteitä ainoastaan niille viheralueille, joiden käyttö tai sijainti osana muuta kaupunkirakennetta sitä edellyttää. Näitä alueita ovat ulkoilureittien lähiympäristöt ja muut ulkoiluun runsaasti käytetyt alueet sekä asuinalueiden ja muiden tonttien sekä katujen reunat. Toimenpidetarpeita esitetään ulkoilu- ja asuinalueiden turvallisuuden ylläpitämiseksi. Aluesuunnitelmassa esitettävät toimenpidetarpeet tarkentuvat kuviotasoiseksi luonnon- ja maisemanhoitosuunnitelmaksi seuraavassa suunnitteluvaiheessa, joka tullaan tekemään vuorovaikutteisesti asukkaiden, asukas- ja luontojärjestöjen kanssa.
Hanke esitykset
Oulunkylän ja Maunulan aluesuunnitelmassa on esitetty seuraavan kymmenen vuoden aikana toteutettavaksi kuusi hanketta priorisointijärjestyksessä:
1. Männikkötien katusuunnitelma ja Saunabaarin aukio on hanke, jossa tavoitteena on parantaa liikennejärjestelyjen sujuvuutta ja jalankulkijoiden turvallisuutta Männikkötiellä välillä Metsäpurontie - Koivikkotie. Lisäksi Saunabaarin aukion viihtyisyyttä parannetaan alkuperäistä suunnitelmaa kunnioittaen.
2. Oulunkylän rengasreitti ja yhteys Keskuspuistoon on hanke, jossa tavoitteena on muodostaa esitetyistä reiteistä esteettömyyden perustason reitit, jotka muodostavat kaupunkirakenteen sisäistä viher- ja virkistysverkostoa ja yhdistävät Oulunkylän ja Maunulan viher- ja virkistysalueita.
3. Myrskyläntien pysäköintipaikan muuttaminen puistoksi on hanke, jossa katualue muutetaan asemakaavan mukaiseksi puistoalueeksi. Läpiajoliikenne ja pysäköinti loppuvat, jolloin ulkoilureitti ja metsä- ja puustoisen verkoston yhteys jatkuvat Myrskyläntien ylitse.
4. Oulunkylän ja Maunulan ulkoilureittien opastussuunnitelma on hanke, jossa alueen laajoilla metsäisillä alueilla olevalle ulkoilureitistölle rakennetaan selkeä opastus ja viitoitus.
5. Uusi koira-aitaus Pirkkolan liikuntapuistoon on hanke, jossa asemakaavan osoittamalle alueelle rakennetaan erilliset aitaukset pienille ja suurille koirille.
6. Kaarlo Haltian puiston kunnostus on hanke, jossa puisto peruskorjataan yleiskaavan mahdollistama täydennysrakentaminen huomioiden.
Rahoitustarve
Oulunkylän ja Maunulan aluesuunnitelmassa esitettyjen hankkeiden rahoitustarve on noin 2,3 miljoonaa euroa (alv. 0%). Metsäisten alueiden hoitotoimenpiteet ja niiden kustannustarve määritellään seuraavalla suunnittelutasolla. Aluesuunnitelmassa esitettävistä peruskunnostushankkeista on laadittu hankeohjelmat ja kustannusarviot hankeosalaskennan tarkkuudella.
Seuraavat suunnitteluvaiheet
Tässä suunnitelmassa määritellään nykytila-analyysin ja vuorovaikutuksen pohjalta Oulunkylän ja Maunulan yleisten alueiden kehittämis- ja kunnostamistarpeet seuraavalle kymmenvuotiskaudelle. Suunnitelma on katu- ja viheralueiden omaisuudenhallinnan työkalu, joka mahdollistaa alueiden kehittämisen tasapuolisesti. Tämän jälkeen on vuorossa kunnostushankekohteiden tarkempi suunnittelu katu- ja puistosuunnitelmien ja hoidon osalta luonnon- ja maisemanhoidonsuunnitelmien muodossa. Nämä suunnitelmat tullaan laatimaan vuorovaikutteisesti asukkaiden, yhdistysten, järjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa.
Tiedoksianto
Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30/ henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.
Kaupunkiympäristölautakunta 09.02.2021 § 59
06.10.2020 Poistettiin
This decision was published on 08.03.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Presenter information
Ask for more info
Tiina Saukkonen, suunnitteluvastaava, puhelin: 09 310 38508
Heikki Takainen, suunnitteluinsinööri, puhelin: 09 310 38448