Puistosuunnitelma, Vallila, Vallilan puisto, VIO 6101/1

HEL 2020-008284
More recent handlings
Case 13. / 566 §

Vallilanpuisto, puistosuunnitelma, Vallila

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Vallilanpuiston puistosuunnitelmapiirustuksen nro VIO 6101/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Lähtökohdat ja tavoitteet

Vallilanpuisto sijaitsee Vallilan (22.) kaupunginosassa. Myös osa-alueen nimi on Vallila.

Vallilanpuisto on osoitettu puistoalueeksi asemakaavoissa numero 1865 (vahvistettu 30.1.1940) ja numero 12508 (tullut voimaan 14.8.2019, asemakaavamerkintä VP). Uudempi asemakaava mahdollistaa täydennysrakentamisen Karstulantiehen ja Sammatintiehen liittyvillä tonteilla sekä maanalaisen pysäköinnin rakentamisen Vallilanpuiston hiekkakentän alle.

Puisto rajautuu luoteessa Karstulantiehen, koillisessa Kangasalantiehen, kaakossa Hattulantiehen ja oppilaitoksen tonttiin sekä lounaassa Rautalammintiehen.

Vallilanpuiston eteläosa on aikakaudelleen tyypillinen puisto, jossa on pienipiirteisiä elementtejä ja rakenteita. Puiston pohjoisosassa on kivituhkapintainen kenttä. Puistoon laadittiin kasvillisuusinventointiraportti ja -kartta vuonna 2020. Alueelle ei ole osoitettu arvokkaita luontokohteita Helsingin luontotietojärjestelmässä. Puisto on maastoltaan tasaista ja lähes puolet puistosta eli kenttä on ollut vuokrattuna työmaaparakeille useamman vuoden ajan.

Puistossa on huonokuntoisia rakenteita, kuten pergoloita, silta sekä vesiallas, joka ei pidä vettä. Kulun ohjaus on tehty historialliseen puistoon sopimattomasti. Puiston kalusteet ovat kuluneita ja niitä on käyttäjiin nähden liian vähän, sillä Vallilanpuiston lähialueille on sijoittunut paljon uutta täydennysrakentamista.

Puiston maanalaisen pysäköinnin ja siihen liittyvien maanpäällisten rakenteiden rakentamisen yhteydessä on tullut tarve kunnostaa koko puistoalue.

Suunnitelman sisältö

Vallilanpuistoa kehitetään ottaen huomioon sen historialliset arvot. Puiston puusto säilyy kasvillisuuden runkona. Kasvillisuuden olosuhteita parannetaan ja istutuksia täydennetään muun muassa maanpeitekasvillisuudella. Lisää puita istutetaan myös puistoalueelle.

Puiston rakenteet uusitaan. Puiston huonokuntoiset pergolat poistetaan, vesiallas uusitaan ja se varustetaan puhdistuslaitteistolla.

Puiston jyrkempiä käytäväosuuksia loivennetaan ja esteettömyyttä parannetaan kaiteilla. Aukion ja vesialtaan ympäristön kiveykset sekä portaat uusitaan luon-nonkivipintaisena. Päällysteissä käytetään ensisijaisesti kierrätyskiviä. Myös puiston kalusteet uusitaan.

Valaistusta parannetaan uusimalla valaisimet energiatehokkailla valaisimilla.

Hulevesiä ohjataan kasvillisuuden käyttöön. Lisäksi hulevesiviemärit uusitaan. Kentän kuivatus on uusittu maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen yhteydessä.

Puisto on suunniteltu kunnostettavaksi vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa nykyinen vesiallas säilytetään ja se toimii perenna-altaana. Myöhemmin vesiallas uusitaan kokonaan ja varustetaan vedenpuhdistuslaitteistolla, jolloin puistossa on jälleen toimiva vesiaihe.

Puiston suunnitteluratkaisut on esitetty puistosuunnitelmapiirustuksessa nro VIO 6101/1 (liite 2) ja nro VIO 6101/2 (liite 3). Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6101 (liite 1).

Vuorovaikutus

Vallilanpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos oli sähköisesti esillä Helsingin kaupungin verkkosivuille osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat 19.8.−1.9.2023 välisenä aikana.

Tiedote puistosuunnitelmaluonnoksen esilläolosta lähetettiin puistoon rajautuvien kiinteistöjen omistajille sekä asukasyhdistykselle. Maksullinen lehti-ilmoitus julkaistiin Puoli Kaupunkia -lehdessä elokuussa 2020. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 1.9.2020 mennessä.

Saadut palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 4.

Palautteet liittyivät suurelta osin kasvillisuuteen, jota toivottiin säilytettävän ja kehitettävän. Vuorovaikutuksen yhteydessä puiston on toivottu mahdollistavan ja vahvistavan ihmisen luontoyhteyttä. Vesialtaan kunnostusta pidettiin tärkeänä.

Kustannukset ja aikataulu

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 11 300 m².

Puiston rakentamisen kustannukset ovat 1 320 000 euroa (alv. 0 %) eli noin 117 euroa/m².

Rautalammintien tukimuurin kustannukset ovat 255 000 euroa (alv. 0 %).

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 24 000 euroa, 1,43 euroa/m² (alv. 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin A2/R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue), A3/R4 (suoja- ja vaihettumisviheralue) ja B3/A3 (maisemaniitty). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion Vallilanpuiston osalta kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus ja Rautalammintien tukimuurin osalta kohdasta 8 03 01 02 Kadut ja liikenneväylät.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §. Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Close

This decision was published on 17.11.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Ask for more info

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi