Hankinta, lääkäripalvelut yksityisessä tehostetussa palveluasumisessa asuville, sosiaali- ja terveystoimiala
Yksityisen palveluasumisen lääkäripalvelujen hankinta
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti
A hyväksyä yksityisen palveluasumisen lääkäripalvelujen hankinnan keskeiset periaatteet ja oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimialan tekemään tarvittaessa tarjouspyyntöasiakirjoihin välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.
B oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan
- tekemään hankinnasta päätöksen
- päättämään optiokauden käyttöönotosta
- allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset
- päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.
Käsittely
Ylilääkäri Jonne Sirola oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Ennen asian käsittelyä todettiin esteellisyydet, ja esteelliset jäsenet poistuivat kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi ja varajäsenet osallistuivat asian käsittelyyn seuraavasti:
Jäsen Kati Juva ilmoitti esteellisyyden syyksi hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukaisen palvelussuhdejääviyden ja hänen varajäsenensä Hannu Tuominen osallistui asian käsittelyyn.
Kokoukseen muutoin osallistunut varajäsen Sandra Hagman ilmoitti esteellisyyden syyksi hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukaisen palvelussuhdejääviyden ja varsinainen jäsen Reko Ravela osallistui asian käsittelyyn.
Jäsen Cecilia Ehrnrooth ilmoitti esteellisyytensä syyksi hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukaisen palvelussuhdejääviyden. Varajäsen ei osallistunut asian käsittelyyn.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ylilääkäri Jonne Sirola on kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Hankinnan taustaa
Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen kotihoidon lääkärit -yksikkö vastaa perusterveydenhuoltoon liittyvien lääkäripalveluiden järjestämisestä useimmissa yksityisissä tehostettua palveluasumista tarjoavissa palveluasumisyksiköissä Helsingissä. Lokakuussa 2020 näitä yksiköitä oli 73 kappaletta ja niissä asui tuolloin noin 1700 asukasta.
Yksityisessä tehostetussa palveluasumisessa ympärivuorokautisen hoivan tarve liittyy tavallisimmin asukkaiden muistisairauksiin ja valtaosa asukkaista on ikääntyneitä. Osa yksiköistä tarjoaa hoitoa alle 65-vuotiaille, ja osa on suuntautunut psykogeriatristen potilaiden hoitoon. Palveluasumisyksiköiden ryhmäkodeissa on tavallisesti noin 12–16 potilasta/asukasta, ja yhdessä palveluasumisyksikössä voi olla useita ryhmäkoteja.
Yksityiseen tehostettuun palveluasumiseen liittyvä Helsingin kaupungin tuottama lääkärintyö on arvioitu tarkoituksenmukaiseksi järjestää ostopalveluna. Hankinnan kohteena oleva ostopalvelu koskee lääkäripalvelua asukkaille niissä liitteessä määritellyissä tehostetun palveluasumisen yksiköissä, joihin Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala on ohjannut myönteisen hoitotasoratkaisun saaneita asiakkaitaan ympärivuorokautiseen hoitoon tai jotka on hyväksytty palvelusetelituottajiksi.
Tuotettavat palvelut ja niiden sisältö
Lääkäripalveluun kuuluu hankinnan kohteena olevissa yksiköissä terveyskeskuslääkäreiden vastuulla yleisesti olevien velvoitteiden täyttäminen. Lääkäripalvelun sisältö on sama kuin Helsingin kaupungin omassa tuotannossa. Lääkäripalvelut on kuvattu tarkemmin tarjouspyyntöasiakirjoissa.
Palveluntuottaja nimeää potilaiden hoidosta vastaavan omalääkärin ryhmäkotikohtaisesti. Palveluntuottaja järjestää lähikierrot vastuullaan olevissa ryhmäkodeissa. Lisäksi palveluntuottaja vastaa asukkaiden lääkehoidon arvioinnista.
Palveluntuottaja järjestää omalääkärin tekemät määräaikaisarviot sekä ryhmäkotiin saapuville uusille asukkaille tuloarviot.
Hankintamenettely
Yksityisen palveluasumisen lääkäripalveluiden hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu. Tarjouskilpailu järjestetään hankintalain (1397/2016) mukaisesti avoimella menettelyllä.
Sopimuskauden aikana mahdollisesti perustettavien uusien yksiköiden lääkäripalvelut ohjataan palveluntuottajille samassa etusijajärjestyksessä kuin tarjouspyynnössä määritellyt palveluasumisyksiköt. Uusien yksiköiden tarjoamisessa huomioidaan yksikkökoko ja asukasmäärä.
Lääkäripalvelusta muodostetaan puitejärjestely. Lääkäripalvelujen tuottajaksi valitaan kaksi palveluntuottajaa. Palveluntuottajat asetetaan puitejärjestelyssä kokonaistaloudellisen edullisuuden mukaiseen etusijajärjestykseen.
Esitys tarjouspyyntöasiakirjoiksi on liitteinä 1–5 (palvelukuvaus, tehostetun palveluasumisen yksiköt, sopimusluonnos, kielitaidon osoittaminen ja tarjouspyyntö).
Hankintalain (1397/2016) 60 §:n ja 138 §:n mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internet-osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Link leads to external service), tarjouspyyntöasiakirjoja ei julkaista internetissä.
Palvelun laatu ja tarjousten valintaperuste
Tarjouspyyntöasiakirjoissa määritellään hankittava palvelu sekä tarjoajalle ja palveluille asetettavat vähimmäisvaatimukset. Palveluiden vähimmäislaatu on esitetty palvelutalokohtaisessa palvelukuvauksessa.
Tilaaja valvoo sopimusehtojen noudattamista. Tarjoajien tulee täyttää kaikki tarjouspyynnössä ja sen liitteissä esitetyt vähimmäisvaatimukset.
Tavanomaisten rahoituksellista ja taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi, tarjoajalle asetetaan tarjouspyynnössä kuvatut tekniseen suorituskykyyn ja ammatilliseen pätevyyteen liittyviä vaatimuksia. Vaatimusten tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.
Tarjousten vertailuperusteena käytetään kokonaistaloudellista edullisuutta, jossa hinnan painoarvo on 80 ja laadun 20.
Palvelulle asetetut vähimmäisvaatimukset ovat ehdottomia, ja niillä taataan vaadittu laatutaso palvelulle.
Hankinnasta solmittava sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja
Palvelu kilpailutetaan kolmen (3) vuoden perussopimuskaudelle. Suunniteltu sopimuskausi on 01.05.2021–30.04.2024. Sopimus syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen.
Perussopimuskauden jälkeen on mahdollista tilaajan niin päättäessä jatkaa sopimusta enintään yhden (1) vuoden mittaisella optiokaudella.
Optiokauden käyttöönotosta tilaaja päättää ja ilmoittaa erikseen 6 kuukautta ennen varsinaisen sopimuskauden päättymistä. Optiokaudella sovelletaan hankintasopimusta entisin ehdoin, sen mukaisesti kuin ehdot ovat voimassa varsinaisen sopimuskauden päättyessä.
Tarjousasiakirjoissa esitetyt arvioidut hankintamäärät perustuvat aiempien vuosien ostoihin, eivätkä ne sido Helsingin kaupunkia.
Hankintavaltuuksista päättäminen
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 4.2.2020 § 19 päättänyt sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden hankintavaltuuksista siten, sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan osalta vahvistettu hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.
Hankinnasta solmittavien sopimusten allekirjoittaja
Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n 2 momentin mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja. Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtajalla.
Sosiaali- ja terveyslautakunta 03.11.2020 § 206
Päätös
Esittelijä päätti poistaa asian esityslistalta.
Käsittely
Ylilääkäri Jonne Sirola oli kutsuttuna asiantuntijana läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali- ja terveyslautakunnan nuorisoedustaja Jimi Joutsio ei osallistunut tämän asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta ennen asian käsittelyn aloittamista.
Jäsen Kati Juva ilmoitti esteellisyydestään ennen asian käsittelyä ja poistui kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden syynä on hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukainen palvelussuhdejääviys. Jäsen Kati Juvan varajäsen Hannu Tuominen osallistui asian käsittelyyn.
Jäsen Seija Muurinen ilmoitti esteellisyydestään ennen asian käsittelyä ja poistui kokouksesta asian koko käsittelyn ajaksi. Esteellisyyden syynä on hallintolain 28.1 §:n 5 kohdan mukainen yhteisöjääviys.
Jäsen Cecilia Ehrnrooth havaitsi esteellisyytensä kesken asian keskustelun ja poistui kokouksesta välittömästi. Esteellisyyden syynä on hallintolain 28.1 §:n 4 kohdan mukainen palvelussuhdejääviys.
Kesken asian käsittelyn todetun esteellisyyden johdosta esittelijä peruutti ehdotuksensa hallintosäännön 29 luvun 8 §:n 5 momentin mukaisesti ennen kuin toimielin tehnyt päätöksen asiassa. Asia poistettiin esityslistalta.
Esittelijä
Lisätiedot
Marita Lehtinen, hankinta-asiantuntija, puhelin: 050 380 9958
Jonne Sirola, ylilääkäri, puhelin: 09 310 76430
This decision was published on 25.11.2020
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 212, 213, 214 (A.), 216 (A), 218, 219, 220 (A.), 221 (A), 223, 224, 225, 226, 227, 228 ja 230 §:t.
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 214 (B.), 215, 216 (B), 217, 220 (B.) ja 221 (B) §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Jonne Sirola, ylilääkäri, puhelin: 09 310 76430