Hinnoitteluperiaatteet, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, tuotteet ja palvelut vuonna 2021

HEL 2020-009165
More recent handlings
Case 4. / 123 §

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnoitteluperiaatteet vuodelle 2021

Culture and Leisure Committee

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti toimialan hinnoitteluperiaatteista liitteen mukaisesti ja päätti samalla:

  • valtuuttaa toimialajohtajan tekemään päätöksen toimialan hinnoista, hinnoitteluväleistä, maksuista, vuokrista ja korvauksista vuodelle 2021 sekä päivittämään hinnaston tarvittaessa.
  • valtuuttaa palvelujen päälliköt päättämään vuoden 2021 aikana tehtävistä vähäisistä ja yksittäisistä muutoksista hintoihin, maksuihin, vuokriin ja korvauksiin sekä lisäämään tai poistamaan hinnastosta yksittäisen hinnan.
  • valtuuttaa palvelujen päälliköt päättämään toimialan itse järjestämien tapahtumien tapahtumahinnoista ja kiertueiden tms. esiintymisten hinnoista.
  • valtuuttaa kaupunginmuseon museokaupan ja HAM-kaupan myyntihenkilöstön päättämään museokauppatuotteiden hinnoista.
  • valtuuttaa toimialajohtajan päättämään palvelukokonaisuuden palveluissa maksuttomuuteen tai alennuksiin oikeutetuista asiakasryhmistä sekä palvelukokonaisuuskohtaisista henkilöstön etuuksista.
  • valtuuttaa palvelujen päälliköt, liikuntapalvelukokonaisuuden kumppanuusyksikön päällikön, Savoy-teatterin johtajan ja kaupunginmuseon museokaupan, HAM-kaupan myyntihenkilöstön, kulttuuritalojen johtajat ja Tiivistämön toiminnanjohtajan soveltamaan hinnastossa määrättyä hintaa silloin, kun muutos liittyy hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen (esimerkiksi kampanjat, tapahtumat) tai dynaamiseen hinnoitteluun, joka lisää palveluiden käyttöastetta. Tällä päätöksellä kumotaan aiempi asiasta tehty päätös kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 16.6.2020, § 105.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli johtava laskenta-asiantuntija Johanna Simpanen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta.

Tässä päätöksessä lautakunta päättää kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan osalta perusteet ja rajat, joiden mukaan toimialan viranhaltijat ja työntekijät päättävät vuoden 2021 hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista.

Vuoden 2020 periaatteisiin verrattuna esitetään seuraavat muutokset:

  • Lautakunta valtuuttaa toimialajohtajan päivittämään hinnastokokonaisuutta tarvittaessa.  
  • Lisätty palveluiden päälliköille oikeus sekä lisätä että poistaa hinnastosta yksittäinen hinta.
  • Lisätty toimialajohtajalle oikeus päättää jatkossa palvelukokonaisuuden palveluissa maksuttomuuteen tai alennukseen oikeutetuista asiakasryhmistä sekä palvelukokonaisuuskohtaisista henkilöstöetuuksista.
  • Tällä päätöksellä kumotaan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätös 16.6.2020, § 105. Jatkossa kulttuuritalojen johtajilla on oikeus hinnoittelun tarkoituksenmukaiseen kohtuullistamiseen toistaiseksi.
  • Hinnoittelurakenteisiin on lisätty käyttötarkoitus. Käyttötarkoitus on merkittävä hinnoittelurakenne esim. tilavuokrissa, joissa vuokra määräytyy käyttötarkoituksen mukaan. Käyttötarkoitusta on sovellettu hinnoittelurakenteena jo aiemmin, mutta se on jäänyt puuttumaan hinnoittelurakenneluettelosta.
  • Lisätty määrittely toimialan oman toiminnan sisäisistä veloituksista.
  • Lisätty linjaus henkilöstöetuuksista.
  • Lisätty toimialan yhteisiin alennusryhmiin lotat ja sotaveteraanit, invalidit ja vammaiset avustajan kanssa, tiedotusvälineiden edustajat (pressikortilla), sekä kaupunginvaltuuston, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan, jaostojen (kulttuuri- ja kirjasto, liikunta, nuoriso) jäsenet ja varajäsenet. Nämä asiakasryhmät olivat jo aiemmin useamman palvelukokonaisuuden omissa alennusryhmissä, minkä vuoksi ne on tarkoituksenmukaista nostaa yhteisiin alennusryhmiin.
  • Lisätty hinnoitteluprosessin eteneminen toimialalla (vuosikello), toimialan hinnoittelun perusperiaatteet.
  • Asiakaskäyntien kohtaan on lisätty alennuksiin ja maksuttomuuteen oikeutetut ryhmät.
  • Muutettu maksullisten sisäänpääsymaksujen hinnoittelua seuraavasti: Liikuntapalvelukokonaisuuden sisäänpääsymaksuissa on tähän saakka ollut kolme hintakategoriaa: perushinta ja kaksi alennuskategoriaa Lapset ja Muut. Lasten pääsylippujen subventioprosentti tällä hetkellä on välillä 55–57 % ja asiakasryhmän Muut välillä 40–45 %.
  • Toimintaympäristötarkasteluun perustuen alennusryhmät Lapset ja Muut yhdistetään siten, että lasten hinta nostetaan Muut-ryhmän tasolle. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi lasten uimahallilipun hinta nousee 2,50 eurosta 3 euroon aikuisten lipun hinnan ollessa 5,50 euroa. Lasten ja nuorten sekä Muut-ryhmän alennetun hinnan subventioprosentti on jatkossa noin 50 % uimahallien, maauimaloiden ja kuntosalien pääsymaksuissa kuitenkin niin, että hintaa voidaan pyöristää tarkoituksenmukaisella tavalla. Näin käytäntö on yhtenäinen konserniyhtiö Urheiluhallit Oy:n ja muiden kaupunkien liikuntapalveluiden kanssa. Urheiluhallin uimahallien subventio on sama, kuntosalimaksuissa ei siellä alennusryhmiä sovelleta. Toimialan muissa maksullisissa palveluissa noudatetaan yleisesti samaa käytäntöä.
  • Lisätty ulkotekojääratojen maksuttomuus. Liikuntapalveluiden ulkotekojääradat ovat jatkossa maksuttomat kaikille asiakasryhmille. Maksuttomuudella halutaan kannustaa ihmisiä ulkona liikkumiseen sekä mahdollistetaan kaikkien liikkuminen varallisuustasosta riippumatta. Koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa erityisesti lasten ja nuorten ulkona liikkumista halutaan näin tukea. Myös muissa kaupungeissa ulkotekojääradat ovat maksuttomat.
  • Laskettu ja lisätty tietoja nykyisistä subventio-osuuksista. Tarkoitus on lisätä subventio-osuuksien läpinäkyvyyttä.
  • Tilavarauksissa lisätty venepaikkahinnoittelun uudet periaatteet. Venepaikkajärjestelmän uudistuessa venepaikkojen hinnoittelurakennetta on yksinkertaistettu ja selkeytetty. Uusi hinnoittelurakenne on asiakasystävällisempi ja se vähentää työntekijöiden manuaalisen työn määrää olennaisesti.
  • Tuotemyynnissä lisätty, että siinä tuotekategoriassa ei sovelleta alennusryhmiä.

Tehtyjen hinnoitteluperiaatemuutosten taloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan noin +115 000 euroa (venepaikat +145 000 euroa, sisäänpääsyjen Lapset ja Muut -hintaryhmien yhdistäminen +55 000 euroa ja tekojääratojen maksuttomuus −85 000 euroa) edellyttäen, että koronan aiheuttama tilanne palautuu vuonna 2021 normaaliksi.

Close

This decision was published on 15.09.2020

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Close

Presenter information

hallintojohtaja
Kirsti Laine-Hendolin

Ask for more info

Johanna Simpanen, johtava laskenta-asiantuntija, puhelin: 09 310 87754

johanna.simpanen@hel.fi