Pysyväisohje PYSY141, Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon ja Apotti-järjestelmän kieli

HEL 2020-009273
More recent handlings
§ 11
This decisionmaker is no longer active

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän (APOTTI) kieli (PYSY141)

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja antoi liitteen 1 mukaisen pysyväisohjeen Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän (APOTTI) kieli PYSY141, 1.2.2021. Ohje on voimassa 1.2.2021 alkaen.

Samalla toimialajohtaja kumosi pysyväisohjeen Terveydenhuoltopalvelujen kieli P27, 27.9.2011 samasta ajankohdasta lukien.

Päätöksen perustelut

Pysyväisohjeella Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen, hallinnon sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmän (APOTTI) kieli korvataan pysyväisohje Terveydenhuoltopalvelujen kieli P27, 27.9.2011. Pysyväisohjetta on muutettu siten, että uudessa pysyväisohjeessa huomioidaan palvelunkäyttäjän oikeus saada terveydenhuollon palvelujen lisäksi sosiaalihuollon ja hallinnon palveluja Suomen kansalliskielillä, suomeksi tai ruotsiksi. Pysyväisohjeessa otetaan huomioon myös Apotti-järjestelmän kieli.

Ruotsinkielisiä on palveltava ruotsiksi sekä suullisesti että kirjallisesti. Palvelun tulee toteutua oma-aloitteisesti niin, ettei ruotsinkielisen tarvitse erikseen pyytää palvelua ruotsin kielellä. Tarvittaessa toimiala huolehtii kääntämisestä ja tulkkauksesta.

Pysyväisohjeessa on huomioitu myös muut kielet, joiden osalta asiakas tai potilas, joka ei osaa käyttää suomea tai ruotsia, on oikeus tulkitsemiseen (tulkkaukseen). Palvelunkäyttäjä on oikeutettu tulkitsemiseen, jos hän ei hallitse palvelun kieltä taikka palvelunkäyttäjä ei aisti- tai puhevian tai muun syyn vuoksi voi tulla ymmärretyksi.

Hallintosäännön 5 luvun 9 §:n 1 momentin mukaan sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa. Johtamistoimivaltansa perusteella toimialajohtaja antaa ja hyväksyy pysyväisohjeita, jotka ohjaavat palveluiden toteuttamista sosiaali- ja terveystoimialalla.

This decision was published on 05.02.2021

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Close

Ask for more info

Harri J. Lehtonen, lakimies, puhelin: 09 310 42668

harri.j.lehtonen@hel.fi

Decisionmaker

Juha Jolkkonen
sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja

Attachments

1. PYSY141, 1.2.2021

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information, information that could compromise the protection of privacy or documents that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Processing of Personal Data in Social and Health Care 703/2023,  Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.