Osakassopimus, Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen, Yrkesinstitutet Prakticum
Godkännande av aktieägaravtalet för Yrkesinstitutet Prakticum (Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab)
Beslut
Stadsstyrelsens koncernsektion godkände aktieägaravtalet för Yrkesinstitutet Prakticum, som drivs av Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab, enligt utkastet som finns som bilaga. Beslutet är villkorligt tills varje aktieägare för sin del har godkänt aktieägaravtalet.
Koncernsektionen berättigade samtidigt stadskansliets ekonomi- och planeringsavdelning att underteckna aktieägaravtalet samt att vid behov göra mindre ändringar i avtalet.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Prakticums innehav
Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab är ett aktiebolag som driver det svenskspråkiga yrkesinstitutet Prakticum. Bolagets ägare består av Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Borgå och Lovisa städer, Kyrkslätts, Sibbo och Lappträsk kommuner samt Samfundet Folkhälsan i Svenska Finland r.f. och Sydkustens landskapsförbund r.f. Helsingfors stad äger för tillfället ca 16 procent av bolagets aktier.
Överförandet av Inveons utbildningsverksamhet till Prakticum
Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab och Samkommunen för Yrkesutbildning i Östra Nyland upprättade 11.1.2019 ett överlåtelseavtal om överförandet av Inveons utbildningsverksamhet till Prakticum. Inveon var en samkommun som verkade i Östra Nyland och erbjöd svenskspråkig utbildning på andra stadiet i Borgå, Sibbo, Lovisa, Lappträsk och Mörskom. Fusionen av läroanstalterna trädde i kraft vid ingången av 2020.
I enlighet med överlåtelseavtalets villkor beslutade bolagsstämman för Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab 11.6.2019 om riktad emission för kommunerna som ingår i Inveon. Av de 400 nya emitterade aktierna tecknades ändå bara 210. Villkoren för riktad emission som beslutits om i bolagsstämman fullbordades således inte och den riktade emissionen förföll. Mörskom meddelade att staden inte kommer att teckna Prakticums aktier.
Ägarandelar diskuterades aktieägare emellan under hösten 2019 och våren 2020. Bolagsstämman fattade ett nytt beslut om riktad emission 24.6.2020 så att ägarandelarna skulle förbli jämna mellan den privata och offentliga sektorns ägare. Bolagsstämman emitterade 380 nya aktier som tecknades enligt följande:
- 215 aktier till Borgå stad
- 145 aktier till Lovisa stad
- 10 aktier till Lappträsk kommun
- 10 aktier till Samfundet Folkhälsan i svenska Finland rf
Efter den riktade emissionen är totalantalet aktier i bolaget 2 380.
Enligt överlåtelseavtalet görs det efter den riktade emissionen aktieaffärer enligt behov mellan Prakticums gamla ägare för att behålla ägarandelarna jämna mellan den privata och offentliga sektorns ägare. Det är meningen att Helsingfors stad i enlighet med överlåtelseavtalet ska sälja 76 aktier till Folkhälsan.
Försäljningen av aktierna föreläggs stadsstyrelsen efter att varje aktieägare godkänt aktieägaravtalet som det besluts om nu.
Prakticums nya aktieägaravtal
I och med att Inveons utbildningsverksamhet överförs till Prakticum är det nödvändigt att godkänna ett aktieägaravtal som kompletterar och preciserar bolagsordningen. Innehavets jämna fördelning mellan privata och offentliga ägare är till exempel ett ärende som inte avtalats om skriftligen.
Förhandlingar gällande aktieägaravtalet har förts de nya och gamla aktieägarna emellan under hösten 2020. Utkastet till aktieägaravtalet som finns som bilaga blev färdigt i december 2020. Dess villkor är till de centrala delarna följande:
- Aktiekapitalet kan höjas, men endast så att fördelningen mellan privata och offentliga ägarparter hålls jämn. En höjning av aktiekapitalet förutsätter att representationen i styrelsen kontrolleras så att den motsvarar ägarbasen.
- Till bolagets styrelse väljs tio medlemmar. Fördelningen av styrelseplatser fastställs i aktieägaravtalet så att Helsingfors även i fortsättningen har en plats. Styrelsens ordförandepost hör till Folkhälsan, som är den största ägaren i bolaget.
- Förbudet mot dividendutdelning som ingår i bolagsordningen kan inte ändras utan alla parters enhälliga beslut
- För att samordna regionens svenskspråkiga utbildningsstrategier kallar bolaget representanter för alla parter till ett koordineringsmöte minst en gång per termin.
Beredning av ärendet och befogenhet gällande aktieägaravtalet och försäljning av aktier
Enligt 8 kap. 3 § i förvaltningsstadgan beslutar stadsstyrelsens koncernsektion om godkännandet av aktieägaravtalet. Förvärv eller överlåtelse av aktier hör enligt 8 kap. 1 § i förvaltningsstadgan till stadsstyrelsens befogenheter.
Ärendet är berett i samarbete mellan stadskansliets rättstjänst och koncernstyrning samt fostrans- och utbildningssektorn.
This decision was published on 29.01.2021
Anvisningar om hur man begär omprövning
Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.
Rätt att begära omprövning
Omprövning får begäras
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras
Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.
Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.
Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.
Omprövningsmyndighet
Omprövning begärs hos Helsingfors stadsstyrelse.
Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Faxnummer: | (09) 655 783 |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | (09) 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Formen för och innehållet i begäran om omprövning
Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I begäran om omprövning ska uppges
- det beslut som begäran om omprövning gäller
- hurdan omprövning som begärs
- på vilka grunder omprövning begärs
- vem som begär omprövning
- på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
- kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor
Presenter information
Ask for more info
Maria Nyfors, stadssekreterare, telefon: 09 310 21731