Nimeäminen, Sörnäisten rantatien Hakaniementorin puoleisen pään nimen muuttaminen

HEL 2020-010923
More recent handlings
Case 18. / 208 §

Oikaisuvaatimus 2 asemakaavapäällikön päätöksestä 4.3.2021 § 4 koskien kadun osan nimen muuttamista

Urban Environment Committee

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä asemakaavapäällikön päätöksestä 4.3.2021 § 4 tehdyn  oikaisuvaatimuksen esitystekstin mukaisin perustein.

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Asemakaavapäällikkö päätti muuttaa Kallion (11.) kaupunginosassa Siltasaaren osa-alueella sijaitsevan, päätöksen liitteen 2 mukaisen Sörnäisten rantatien osan nimeksi Miina Sillanpään katu – Miina Sillanpääs gata.

Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

********** on oikaisuvaatimuksessaan vaatinut Helsingin kaupunkia säilyttämään muutoksenhaun kohteena olevan kadun osan nimen entisellään. ********** perustelee vaatimustaan nimenmuutoksen kohteena olevan kadun osan, nykyisen Sörnäisten rantatie –nimen historiallisuudella. Kadun alkupään nimistö ei myöskään ole sidoksissa Miina Sillanpäähän. Miina Sillanpään katu on nimenä puutteellinen, sillä se ei kuvaa katua eikä siinä ole opastavia elementtejä. Tokoin-rannassa olevan Miina Sillanpään muistomerkin pitäisi riittää kunnioittamaan Miina Sillanpään tekemää työtä.

Päätöksen perustelut

Hakaniemenrannan asemakaava ja asemakaavan muutos nro 12575 on tullut osittain voimaan 11.9.2020 kaupunginhallituksen päätöksellä 31.8.2020 § 502. Helsingin hallinto-oikeus on 18.2.2021 päätöksellään hylännyt ko. asemakaavan eteläosaa ja vesialueita koskevan valituksen. Tässä asemakaavan muutoksessa osa Sörnäisten rantatiestä, osoitenumeroiden 9, 11 ja 13 kohdalla, on muutettu Miina Sillanpään kaduksi (Miina Sillanpääs gata). Sörnäisten rantatien osoitenumeroiden 1–7 ja 2–10 kohdalla (Hakaniementorilta Näkinkujalle) on ollut vielä voi-massa aiempi Sörnäisten rantatien nimi, sillä tämä alue ei ollut mukana edellä mainitussa asemakaavan muutoksessa.

Asemakaavapäällikön päätöksen 4.3.2021 § 4 perusteluissa todetaan, että kadunnimen muutos on ollut tarkoituksenmukaista ulottaa Hakaniementorin ja Näkinkujan väliselle osuudelle, jotta kadulla on jatkossa yhdenmukainen nimi ja osoitenumerointi voi säilyä loogisena. Hakaniemenrannan uuden asemakaavan mukaisen rakentamisen ja uusien liikennejärjestelyiden myötä nyt nimenmuutoksen kohteena oleva katu-osuus tulee olemaan entistä irrallisempi eikä se enää mielly luontevaksi Sörnäisten rantatien osaksi. Mikäli kadunnimen muutosta ei toteutettaisi päätöksessä kuvatulla tavalla, olisi todennäköistä, että Sörnäisten ranta-tien osoitteissa tulisi jatkossa enemmän sekaannuksia, ja kokonaisuus olisi hyvin epäselvä väliin jäävän, jo voimaan tulleen Miina Sillanpään kadun osuuden vuoksi. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi hälytysajoneuvojen ja taksien edellytyksiä löytää oikeaan osoitteeseen.

Asemakaavapäällikön päätöksessä on lisäksi todettu, että historiallinen Sörnäisten rantatie –nimi jää yhä pääosin voimaan Sörnäisissä, yli kilo-metrin matkan Näkinsillalta Junatien eritasoliittymään asti vanhan Sörnäisten satamaradan linjauksen mukaisesti. Nimi ei näin ollen häviä kaupunginosan nimistöstä, ja se kuvastaa selkeämmin rannan viertä kulkevaa kadun osuutta.

Hakaniemen nimistössä on, kuten oikaisuvaatimuksen tekijäkin toteaa, runsaasti Näkki-alkuista nimistöä, ja samanalkuisia nimiä voidaan katsoa olevan jopa poikkeuksellisen paljon tavalliseen kaupunkinimistöön nähden. Mikäli tähän kokonaisuuteen lisättäisiin vielä uusia Näkki-alkuisia nimiä, voisi se aiheuttaa sekaannusta, ja samanalkuisten nimien määrä tulisikin pitää rajallisena. Kaupunkiympäristössä nimetään katuja varsin vaihtelevasti, ja tämä lisää myös elävyyttä katukuvaan. Katujen nimet eivät myöskään yleensä ole kyseistä aluetta konkreettisesti kuvaavia tai opastavia. Kadunnimen opastavuus syntyy siitä, kun nimi tulee tutuksi liikkujille.

Miina Sillanpää asui Siltasaaressa osoitteessa Pitkänsillanranta 7-9 vuosina 1927-1952. Sillanpään työ- ja henkilöhistoria liittyy kiinteästi Kallion ja Sörnäisten kaupunginosiin. Nimikkokadun sijainti juuri Kallion kaupunginosassa Siltasaaren osa-alueen Hakaniemessä vahvistaa entisestään alueen historiallista merkitystä ja syvyyttä. Sörnäisten kaupunginosan ranta-alueella nyt kartalla näkyvä, mutta lopulliseen muotoonsa rakentamaton Miina Sillanpään aukio – Miina Sillanpääs plats (2007) tulee poistumaan Sörnäistenrannan tulevassa asemakaavan muutoksessa, joka käynnistyy lähivuosina. Tämän vuoksi Miina Sillanpään muistaminen uudessa yhteydessä on tarkoituksenmukaista.

Edellä esitettyjen seikkojen nojalla kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuus- tai tarkoituksenmukaisuusperusteita, joiden johdosta asemakaavapäällikön päätöstä olisi muutettava tai joiden johdosta päätös olisi kumottava.

Sovelletut oikeusohjeet

Kuntalaki 134, 137, 138, 139, 141 §

Hallintosääntö 16 luku 1 §:n 2 momentti 12 kohta

Kaupunkiympäristölautakunta 15.5.2016 § 246

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Close

Muutoksenhakuoikeus

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimuksen tehnyt on kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset

Kuntalain (410/2015) 134 §:n 1 momentin mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Kuntalain 137 §:n 1 momentin mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen tehnyt on kunnan jäsen.

Kuntalain 134 §:n 2 momentin mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty tiedoksi sähköpostitse 4.3.2021. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Oikaisuvaatimus on saapunut 16.3.2021 eli säädetyssä määräajassa ja se on tehty oikealle taholle.

Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Close

Kaupunkiympäristön toimiala Maankäyttö ja kaupunkirakenne -palvelukokonaisuus Asemakaavoitus Asemakaavapäällikkö 04.03.2021 § 4

Päätös

Asemakaavapäällikkö päätti muuttaa Kallion (11.) kaupunginosassa Siltasaaren osa-alueella sijaitsevan, liitteestä 2 ilmenevän Sörnäisten rantatien osan nimeksi Miina Sillanpään katu – Miina Sillanpääs gata.

Päätöksen perustelut

Hakaniemenrannan asemakaava ja asemakaavan muutos nro 12575 on tullut osittain voimaan 11.9.2020 kaupunginhallituksen päätöksellä 31.8.2020 § 502. Helsingin hallinto-oikeus on 18.2.2021 päätöksellään hylännyt ko. asemakaavan eteläosaa ja vesialueita koskevan valituksen. Tässä asemakaavan muutoksessa osa Sörnäisten rantatiestä, osoitenumeroiden 9, 11 ja 13 kohdalla, on muutettu Miina Sillanpään kaduksi (Miina Sillanpääs gata). Sörnäisten rantatien osoitenumeroiden 1–7 ja 2–10 kohdalla (Hakaniementorilta Näkinkujalle) on ollut vielä voimassa aiempi Sörnäisten rantatien nimi, sillä tämä alue ei ollut mukana edellä mainitussa asemakaavan muutoksessa. Siellä on voimassa asemakaava nro 11313 vuodelta 2005. Jo voimaan tullut Miina Sillanpään kadun osuus on nähtävissä kaupungin virallisilla kartoilla, esimerkiksi https://kartta.hel.fi.

Kadunnimen muutos on tarkoituksenmukaista ulottaa Hakaniementorin ja Näkinkujan väliselle osuudelle, jotta kadulla on jatkossa yhdenmukainen nimi ja osoitenumerointi voi säilyä loogisena. Hakaniemenrannan uuden asemakaavan mukaisen rakentamisen ja uusien liikennejärjestelyiden myötä nyt nimenmuutoksen kohteena oleva katuosuus tulee olemaan entistä irrallisempi eikä se enää mielly luontevaksi Sörnäisten rantatien osaksi. Mikäli kadunnimen muutosta ei toteutettaisi päätöksessä kuvatulla tavalla, olisi todennäköistä, että Sörnäisten rantatien osoitteissa tulisi jatkossa enemmän sekaannuksia, ja kokonaisuus olisi hyvin epäselvä väliin jäävän, jo voimaan tulleen Miina Sillanpään kadun osuuden vuoksi.

Sörnäisten rantatien nimi on ollut käytössä alueella vuodesta 1893, alkuun pelkästään ruotsinkielisenä (Sörnäs strandväg). Vuonna 1909 suomenkieliseksi nimeksi vahvistettiin Sörnäsin rantatie ja vuonna 1928 nykyinen suomenkielinen nimiasu Sörnäisten rantatie. Historiallinen Sörnäisten rantatien nimi jää edelleen voimaan Sörnäisissä rantaa pitkin kulkevalta pääosaltaan, yli kilometrin matkan Näkinsillalta Junatien eritasoliittymälle asti, vanhaa Sörnäisten satamaradan linjausta noudattaen.

Hankkeen taustat

Hakaniemenrannan ja Merihaan ympäristön suunnittelu käynnistyi silloisessa Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa vuonna 2014. Nimistötoimikunta käsitteli alueen nimistöä useassa kokouksessaan, ja 12.10.2016 se esitti Sörnäisten rantatien alkupään nimen muuttamista Miina Sillanpään kaduksi (Miina Sillanpääs gata). Miina Sillanpää (vuoteen 1884 asti Wilhelmina Riktig, 1866–1952) oli sosiaaliministeri, kansanedustaja ja talousneuvos, ja Suomen ensimmäinen ministeriksi nimitetty nainen. Hän toimi kansanedustajana vuosikymmenten ajan ja osallistui aktiivisesti myös Helsingin kunnallispolitiikkaan. Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivän kunniaksi on liputettu ensimmäisen kerran 1.10.2016.

Miina Sillanpään muistamista Helsingin nimistössä koskeva valtuustoaloite oli tehty 28.9.2016, ja aloite oli kaupunginhallituksen käsittelyssä 18.4.2017 (§ 395). Kaupunginhallitus piti Miina Sillanpään muiston säilyttämistä erityisen tärkeänä Pitkänsillan pohjoispuolisessa nimistössä ja katsoi, että tämä tulee toteutumaan tulevassa Hakaniemenrannan asemakaavan muutoksessa, jota varten kadunnimen muutosesitys oli silloin jo tehty. Kaupunkiympäristölautakunta (17.1.2017 § 10) ja kaupunginmuseon johtokunta (29.11.2016 § 75) olivat kaupunginhallituksen lausuntopyyntöön antamissaan vastauksissa yhtyneet nimistötoimikunnan (16.11.2016 § 93) kantaan, jossa esitettiin Miina Sillanpään nimikkokatua Sörnäisten rantatien alkuosan paikalle.

Ensimmäinen vaihe Sörnäisten rantatien alkupään nimenmuutoksesta toteutui syyskuussa 2020 Hakaniemenrannan asemakaavan muutoksen tultua osittain voimaan, jolloin kadunnimi muuttui osoitteiden Sörnäisten rantatie 9, 11 ja 13 kohdalla. Asemakaavaan liittyvä vuorovaikutus toteutettiin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Suunniteltu nimenmuutos oli esillä syksyn 2016 jälkeen valmistuneissa asemakaavan vuorovaikutuksen kartta-aineistoissa. Asemakaavan nro 12575 ulkopuolinen Hakaniementorin puoleisen pään nimenmuutos jätettiin odottamaan Hakaniemenrannan asemakaavan voimaantuloa, jotta osoitteenmuutokset ja kadunnimikilpien vaihtaminen voitaisiin toteuttaa yhdellä kertaa koko katuosuudella. Vasta kun asemakaava tuli voimaan Sörnäisten rantatie 9:n, 11:n ja 13:n osalta ja muutti kadun nimen syyskuussa 2020, oli perusteltua käynnistää kadun Hakaniementorin puoleisia kortteleita koskevaan nimenmuutokseen johtava prosessi.

Miina Sillanpää asui osoitteessa Pitkänsillanranta 7–9 vuodesta 1927 elämänsä loppuun saakka. Hänen oma elämänpiirinsä ja merkittävä osa työ- ja henkilöhistoriaansa liittyy kiinteästi Kallion ja Sörnäisten kaupunginosiin, ja hän oli alueella tunnettu henkilö. Nimikkokadun sijainti juuri Kallion kaupunginosassa Siltasaaren osa-alueen Hakaniemessä vahvistaa entisestään alueen historiallista merkitystä ja syvyyttä, ja tuo esille paikan tärkeyden monimuotoisena koti- ja toimintaympäristönä. Sörnäisten kaupunginosan ranta-alueella nyt kartalla näkyvä, mutta lopulliseen muotoonsa rakentamaton Miina Sillanpään aukio – Miina Sillanpääs plats (2007) tulee poistumaan Sörnäistenrannan tulevassa asemakaavan muutoksessa, joka käynnistyy lähivuosina.

Miina Sillanpään koko nimi on valittu kadunnimen osaksi, koska Herttoniemessä sijaitsee Frans Emil Sillanpään puisto – Frans Emil Sillanpääs park (1988), ja saman sukunimen sisältävät kaavanimet yksilöityvät ja paikantuvat paremmin etunimen kanssa. Helsingin nimistössä naisten mukaan annetuista muistonimistä 44 prosenttia ja miesten mukaan annetuista muistonimistä 33 prosenttia sisältää sekä etu- että sukunimen. Helsingin nimistönsuunnittelussa noudatettavien periaatteiden mukaan tapauskohtaisesti voidaan harkita, käytetäänkö muistonimessä henkilön etu- vai sukunimeä vai molempia. Kohteen nimeämistä henkilön muistoksi voidaan harkita, mikäli henkilö on kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävän elämäntyön tehnyt suomalainen, tai henkilö on syntynyt tai asunut osan elämästään tai tehnyt elämäntyönsä Helsingissä, tai henkilö liittyy positiivisella tavalla nimettävään paikkaan tai edustaa sen historiallista kerrostuneisuutta. Helsingin muistonimiperiaatteet noudattavat YK:n ja suomen kielen lautakunnan suosituksia.

Vuorovaikutus

Sörnäisten rantatien pohjoispuolen osoitenumeroissa 1–13 ja eteläpuolen osoitenumeroissa 2–10 sijaitseville asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille postitettiin nimenmuutoshankkeesta kertovat kirjeet 19.11.2020. Nimenmuutoksen vireillä olosta tiedotettiin 20.11.2020 kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla. Mielipiteitä jätettiin määräaikaan mennessä seitsemän, ja määräajan jälkeen saapui kaksi kirjettä.

Mielipiteissä esitettiin kritiikkiä muun muassa paikallishistoriallisesti merkittävän kadunnimen poistumisesta Kallion kaupunginosan alueelta ja uuden kadunnimen sopimisesta paikkaan. Lisäksi mielipiteissä epäiltiin Miina Sillanpään henkilöhistorian liittymistä nimettävään katuun sekä esitettiin huoli osoitteenmuutosten toteuttamisesta koronaviruspandemian aikana. Myös muutoksen käytännön vaikutuksista ja kadunnimikilpien vaihtamisen aikataulusta esitettiin huomioita. Edellä päätöksen perusteluissa on vastattu mielipiteissä esitettyihin teemoihin.

Miina Sillanpään Säätiö sr, Miina Sillanpään Seura ry, Ensi- ja turvakotien liitto ry sekä Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry kannattavat lämpimästi kadunnimen muutosta yhteisessä kannanotossaan.

Päätöksen vaikutukset

Kadunnimen muutoksella on vaikutus nimenmuutoksen kohteena olevan katuosuuden varrella sijaitsevien kiinteistöjen asukkaiden ja yritysten osoitteisiin. Tällä hetkellä kadunnimen muutos ei edellytä asukkailta tai kadun varrella sijaitsevilta yrityksiltä toimenpiteitä. Kiinteistöjen haltijoita tiedotetaan päätöksen toimeenpanon etenemisestä.

Kadunnimen muutoksen tultua voimaan osoitepäätökset valmistellaan kaupunkimittauspalveluissa keväällä 2021. Osoitepäätökset lähetetään kiinteistöjen omistajille ja usealle eri viranomaiselle, minkä lisäksi osoitteet muutetaan kaupungin omiin järjestelmiin ja karttoihin. Kadunnimikilvet tullaan vaihtamaan sen jälkeen, kun osoitepäätökset on tehty koko kadun osalta.

Lisätietoja osoitenumeroinnista ja osoitepäätöksistä: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/tontit/maanmittauspalvelut/osoitenumerointi/

Sovelletut oikeusohjeet

MRL 55 §

Kuntalaki 29 § ja 91 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 12

Kaupunkiympäristölautakunta 15.5.2018 § 246

Lisätiedot

Johanna Lehtonen, nimistönsuunnittelija, puhelin: 310 37386

johanna.lehtonen@hel.fi
Close

This decision was published on 10.05.2021

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Close

Presenter information

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Ask for more info

Roosa Kellokoski, lakimies, puhelin: 09 310 45114

roosa.kellokoski@hel.fi

Attachments

1. Oikaisuvaatimus 16.3.2021
The attachment will not be published on the internet.

The decision documents refer to appendices that are not available online. The City of Helsinki does not publish any appendices that contain confidential information or information that could compromise the protection of privacy or a private trader's business or trade secret when published. The published documents also exclude appendices that cannot be made available in an electronic format due to technical reasons. (Act on the Openness of Government Activities 621/1999, Information Society Code 917/2014, Data Protection Act 1050/2018, Act on the Status and Rights of Social Welfare Clients 812/2000, Act on the Status and Rights of Patients 785/1992, Act on Public Procurement and Concession Contracts 1397/2016). You can also request decision documents from the City of Helsinki Registrar's Office.