Kieliohjelman muutos, Maatullin ala-asteen koulu, 1.8.2021 alkaen
Maatullin ala-asteen koulun kieliohjelmamuutos 1.8.2021 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä, että Maatullin ala-asteen koulu luopuu kielirikasteisesta suomi-venäjä -opetuksesta 1.8.2021 alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Perusopetuksen opetussuunnitelman mukaan koulun on mahdollista tarjota suppeampaa kaksikielistä eli kielirikasteita opetusta. Tällöin opetuksesta annetaan korkeintaan 25 prosenttia muulla kuin suomen kielellä. Laadukkaan kaksikielisen opetuksen edellytyksenä on, että molempia opetuskieliä käytetään päivittäin opetuksessa. Ala-asteen koulussa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että luokanopettajan tulee voida opettaa molemmilla koulun opetuskielillä. Kielirikasteista opetusta annetaan Helsingissä 12 koulussa. Näistä 11 opetuskielinä ovat suomi ja englanti.
Maatullin ala-asteen koulussa kielirikasteista suomi-venäjä -opetus vuosiluokilla 1–2 aloitettiin kokeiluna vuonna 2016 osana lukuvuoden kestänyttä hanketta. Tuolloin Helsingin kielten tuntijaon mukaan A1-kielen opiskelu aloitettiin 3. luokalta. ja Maatullin ala-asteen koulun kielirikasteisen opetuksen tavoitteena oli rohkaista oppilaita valitsemaan venäjä A1-kieleksi.
Maatullin ala-asteen koulun johtokunta on esittänyt opetussuunnitelmamuutosta 1.8.2021 alkaen siten, että koulu luopuu kielirikasteisen suomi-venäjä -opetuksen järjestämisestä vuosiluokilla 1–2. Kielirikasteisen opetuksen sijaan Maatullin ala-asteen koulussa tarjotaan alkuopetuksen oppilaille kerhotoimintaa, jossa tutustutaan koulun eri A2-kieliin. Muutoksen ansiosta koulun kaikilla oppilailla on mahdollisuus tutustua monipuolisemmin eri kieliin. Kielimaistiaiset ja kielikerhot lisäävät A2-kielten valintoja ja rohkaisevat oppilaita valitsemaan kieliä monipuolisesti. Maatullin ala-asteen koulun kieliohjelmamuutos tukee monipuolisten kielivalintojen tekemistä. Lisäksi useammalla oppilaalla on muutoksen myötä mahdollisuus tutustua kieliin alkuopetuksen aikana.
This decision was published on 11.11.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 23444