Avustuksen myöntäminen, sosiaali- ja terveyslautakunta, järjestöavustukset vuodelle 2021, kansanterveysjärjestöjen tukeminen
Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustukset järjestöille vuodelle 2021 kansanterveysjärjestöjen tukemiseen
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti
- esittelytekstistä ilmenevin perustein myöntää järjestöjen 7 hakemukselle avustusta vuoden 2021 toimintaan yhteensä 158 000 euroa liitteenä 1 olevan taulukon mukaisesti.
- osoittaa toimialajohtajan päätettäväksi enintään 35 300 euroa niille kansanterveysjärjestöjen tukemista koskeville hakemuksille, jotka ovat suuruudeltaan enintään 10 000 euroa ja jotka eivät sisälly edellä mainittuun taulukkoon.
Samalla sosiaali- ja terveyslautakunta päätti avustusten ehdoista seuraavaa
- Rahoitus tulee käyttää vuoden 2021 aikana avustuksen käyttötarkoitukseksi nimettyyn toimintaan helsinkiläisiin kohdistuvana.
- Avustusta ei saa käyttää toimintaan, jota kaupunki hankkii avustuksen saajalta ostopalveluna. Mikäli avustettava toiminta muuttuu vuoden aikana kilpailutuksen tai muun järjestelyn seurauksena järjestön kaupungille tuottamaksi ostopalvelutoiminnaksi, tulee järjestön ilmoittaa asiasta sosiaali- ja terveystoimialalle, jotta avustuksen maksatus voidaan keskeyttää ja tarvittaessa sopia avustuksen takaisinmaksusta.
- Avustuksen käytöstä tulee antaa sosiaali- ja terveyslautakunnalle selvitys vapaamuotoisella kirjallisella selvityksellä vuoden 2022 kesäkuun loppuun mennessä tai vuotta 2023 koskevan avustushakemuksen yhteydessä. Mukaan tulee liittää yhdistyksen vuoden 2021 toimintakertomus, vahvistettu tuloslaskelma ja tase, tilin- tai toiminnantarkastuskertomus, allekirjoitettu vuosikokouksen pöytäkirja, josta löytyy pykälä vastuuvapauden myöntämisestä.
- Järjestöjen tulee toiminnassaan ja taloudenpidossaan noudattaa kaupunginhallituksen 28.10.2019 § 723 hyväksymiä, tämän päätöksen liitteenä 4 olevia Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita.
- Avustusten saajien on pidettävä kirjanpito kirjanpitolain (1336/1997) ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla ja järjestettävä kirjanpitonsa siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata.
- Sosiaali- ja terveystoimialan mahdolliset saatavat korkoineen vähennetään avustuksesta ennen sen maksamista avustettavalle järjestölle.
- Avustukset voidaan periä takaisin, mikäli ilmenee seikkoja, ettei edellytyksiä avustuksen myöntämiselle ole ollut.
- Osa päätöksistä tehdään poikkeuksellisesti ehdollisina, sillä kaikki hakijat eivät ole toimittaneet pakollisena liitteenä vaadittua allekirjoitettua vuosikokouksen pöytäkirjaa. Aikaa on annettu 31.12.2020 asti.
- Koronapandemiatilanteen vuoksi edellytetään, että järjestöjen toimintaan sisällytetään aina myös ohjaus ja neuvonta koronatartuntojen torjuntatoimista sekä voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista.
Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kehottaa talouden tuki -yksikköä huolehtimaan avustusten maksatuksesta niin, että avustusten ensimmäinen ja toinen erä maksetaan samassa yhteydessä helmikuussa, kolmas erä maksetaan kesäkuussa ja neljäs erä syyskuussa.
Käsittely
Sosiaali- ja terveyslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttuja asiantuntijoita, eivätkä nämä siitä syystä osallistuneet tämän asian käsittelyyn.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti asiasta esittelijän ehdotuksen mukaisesti.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Talouspäällikkö Armi Vadén ja erityissuunnittelija Miikka Keränen ovat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 18 luvun 1 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat lautakunnan käytettävissä olevien avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta.
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 3.9.2013 § 288 vahvistaa tämän päätöksen liitteenä 3 olevat perusteet noudatettaviksi jaettaessa järjestöille avustuksia sosiaali- ja terveystoimen määrärahoista. Nämä perusteet täydentävät Helsingin kaupungin avustusten myöntämisessä noudatettavia yleisohjeita kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723, jotka ovat asian liitteenä 4.
Vuoden 2021 avustusten haku ja hakijoiden neuvonta
Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2021 avustusten hakuaika oli
1.‒30.9.2020. Hakukuulutus julkaistiin 30.8.2020 sosiaali- ja terveystoimialan internet-sivuilla suomeksi ja ruotsiksi sekä 1.9.2020 Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa. Ilmoituksissa kerrottiin nettiosoite, josta löytyivät yksityiskohtaiset avustusten jakoperusteet ja hakuohjeet.
Kuulutuksessa kerrottiin, että avustushakemusten jättäminen tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti Helsingin kaupungin asiointipalvelusivustolla (https://asiointi.hel.fi(Link leads to external service)). Toissijaisesti avustusta sai hakea paperisella lomakkeella, jonka voi tulostaa internetistä tai noutaa kaupungin kirjaamosta. Hakemuksen mukana järjestöä pyydettiin toimittamaan seuraavat liitteet: alustava toimintasuunnitelma 2021, alustava talousarvio 2021, vahvistettu tuloslaskelma 2019, vahvistettu tase 2019, toimintakertomus 2019, jäljennös tilintarkastuskertomuksesta tai toiminnantarkastuskertomuksesta 2019 sekä vuonna 2020 pidetyn vuosikokouksen pöytäkirja, josta käy ilmi vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2019. Lisäksi tuli toimittaa kopio yhdistyksen tiliotteesta tai muu todistus tilinomistajasta sekä yhteisön säännöt, mikäli nämä tiedot olivat muuttuneet. Hakemusten ja liitteiden tuli olla sähköisessä asiointipalvelussa tai kaupungin kirjaamossa viimeistään 30.9.2020 kello 16.00.
Hakuaikana hakijoilta tuli yhteydenottoja sosiaali- ja terveystoimen talouden tuki -yksikköön puhelimitse ja sähköpostitse. Kaikkiin yhteydenottoihin vastattiin ja hakijoita tavattiin, mikäli he sitä toivoivat.
Sähköinen haku
Kaupungin asiointipalvelussa (asiointi.hel.fi) tehtiin hakuaikana normaaleja huoltotoimenpiteitä, jonka aikana sähköisessä asioinnissa oli katkoja. Katkojen ei todettu aiheuttaneen hakijoille ongelmia sähköisen hakemuksen täyttämisessä tai lähettämisessä hakuajan puitteissa.
Saapuneet hakemukset ja niiden tekninen käsittely
Sosiaali- ja terveyslautakunnalle osoitettuja avustushakemuksia vuodelle 2021 saapui sähköiseen järjestelmään 175 kappaletta, paperilla kirjaamoon 20 kappaletta ja poikkeuksellisesti yksi suojatulla sähköpostilla kirjaamon kautta eli yhteensä 196. Yksi hakija perui hakemuksensa 2.12.2020. Muilta hallintokunnilta tiedusteltiin, oliko niiden avoinna oleviin hakuihin saapunut erehdyksessä sosiaali- ja terveystoimea koskevia hakemuksia. Näin löytyi kaupunginkansliasta kaksi hakemusta ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta yksi hakemus. Nämä hakemukset olivat mukana sähköisessä avustusjärjestelmässä ja siten mukana edellä mainitussa hakemusten yhteismäärässä 195. Yksi sosiaali- ja terveystoimelle osoitettu hakemus siirrettiin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalle. Sosiaali- ja terveystoimelle jäi siten 194 hakemusta käsiteltäväksi.
Hakijajoukossa tapahtuu vuosittain vaihtelua. Hakemuksia saapui 21 vähemmän kuin vuosi sitten. Vuoden 2021 avustuksen hakijoista 33 ei ollut hakenut avustusta vuodelle 2020. Osa näistä hakijoista oli täysin uusia ja osa oli pitänyt hakemisessa taukoa. Vuodelle 2020 avustusta hakeneista 52 ei hakenut avustusta vuodelle 2021, eli he olivat luopuneet hakemisesta. Näistä 26 vuodelle 2020 avustusta saanutta ei hakenut avustusta enää vuodelle 2021. Näitä luopujia oli kaikissa hakijaryhmissä. Anottu kokonaissumma on 9 562 547 euroa, mikä on 27 096 euroa pienempi kuin vuoden 2020 haussa.
Avustusten jakamisessa noudatettavat ohjeet ja periaatteet
Avustusehdotusten valmistelussa noudatettiin asian liitteenä 4 olevaa Helsingin kaupungin avustusten yleisohjetta (kaupunginhallitus 28.10.2019 § 723). Lisäksi avustusehdotusten valmistelun pohjana käytettiin sosiaali- ja terveyslautakunnan 3.9.2013 § 288 vahvistamia, liitteenä 3 olevia avustusten jakoperusteita.
Helsingin kaupunginkanslian kansliapäällikkö on tehnyt 25.3.2020 § 73 päätöksen Helsingin varautumisen toimeenpanosta korona-tilanteessa, jonka mukaisesti vuoden 2020 avustuksia ei peritä takaisin, mikäli avustuksen käyttämättä jääminen kokonaan tai osittain johtuu koronavirustilanteesta. Järjestöt voivat tässä erityistilanteessa halutessaan muokata ja sopeuttaa toimintaansa niin, että kohderyhmien tukeminen avustusrahoituksella on muilla tavoilla mahdollista. Avustuksen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa, mutta sen tulee täyttää muutoksen jälkeenkin avustuksen myöntäjän vahvistamat avustusten jakoperusteet. Avustuksen käyttötarkoituksen muutokseen ei tarvitse hakea erikseen lupaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuodelle 2020 myöntämien avustusten kohdalla edellä mainittu päätös tarkoittaa, että järjestöt voivat käyttää halutessaan vuoden 2020 avustusta myös vuoden 2021 aikana. Osa hakijoista on tämän johdosta hakenut vähemmän tai jättänyt kokonaan hakematta avustusta vuodelle 2021.
Avustuksiin käytettävissä oleva rahoitus
Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämiin järjestöjen avustuksiin on käytettävissä vuonna 2021 yhteensä 6 661 000 euroa, joka on 72 000 euroa enemmän kuin vuonna 2020. Rahoitus koostuu siten, että sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2021 talousarviosta, talousarviokohdalta sosiaali- ja terveyspalvelut 5 10 01, osoitetaan käytettäväksi 4 261 000 euroa. Lisäksi järjestöjen avustuksiin käytetään kuolinpesien varoja. Tämän kokouksen omana esityksenään sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että kuolinpesien varoja käytettäisiin vuoden 2021 avustuksiin 2 400 000 euroa.
Edellä mainitusta avustuksiin käytettävästä määrärahasta esitetään sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämiin avustuksiin yhteensä 6 161 000 euroa, minkä osuuden jakautuminen eri avustusryhmiin kuvataan kutakin ryhmää koskevassa avustusesityksessä.
Toimialajohtajan päätettäväksi esitetään enintään 207 000 euroa ja sen kohdentaminen eri avustusryhmiin esitetään kussakin avustusesityksessä. Lisäksi esitetään, että sosiaali- ja terveyslautakunta osoittaa toimialajohtajan erikseen päätettäviksi avustuksiksi enintään 220 000 euroa vuoden aikana mahdollisesti ilmenevän yllättävän ja merkittävän sosiaali- tai terveysongelman hoitamiseen. Tämä esitetään samassa esityksessä monialayhdistysten avustusesityksen kanssa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan myöntämiin avustuksiin on vuoden 2021 määrärahasta jakamatta tämän jälkeen 73 000 euroa.
Enintään 10 000 euron avustuksista päättäminen
Sosiaali- ja terveyslautakunta on 12.2.2013 12 § oikeuttanut virastopäällikön (nykyisin toimialajohtaja) päättämään enintään 10 000 euron järjestöavustuksista.
Enintään 10 000 euron hakemuksia saapui 86 ja niiden haettu yhteissumma on 410 510 euroa. Nämä hakemukset on käyty läpi ja toimialajohtaja tulee päättämään avustusten myöntämisestä sosiaali- ja terveyslautakunnan osoittaman rahoituksen mukaisesti. Rahoitukseksi esitetään yhteensä enintään 207 000 euroa, jonka määrä kutakin avustusryhmää koskien esitetään omassa päätöksessä. Nämä päätökset sekä niiden sisältämät taulukot avustuksen saajista ja käyttötarkoituksista tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnan ottoharkintaan.
Hakemusten käsittely ja asiantuntijakannanotot
Kaikki hakemukset ja niiden liitteet käytiin läpi yksityiskohtaisesti. Hakemuksista valtaosa oli liitteiden osalta puutteellisia tai niihin tarvittiin lisäselvitystä. Hakijalle annettiin yhdeksän arkipäivää aikaa toimittaa puuttuvat liitteet ja tiedot. Täydennyspyyntö lähetettiin sähköpostitse. Mikäli pyydetyt liitteet eivät saapuneet määräajassa, esitetään hakemus kaupungin ohjeiden mukaisesti hylättäväksi. Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusesityksissä kyseisiä hakemuksia oli yhteensä yksi kappale.
Koronapandemiatilanteen vuoksi osa hakijoista ei ollut vielä hakuaikana pitänyt vuoden 2020 vuosikokoustaan tai siihen ei oltu saatu vaadittuja allekirjoituksia. Hakijoille on annettu lisäaikaa toimittaa kyseinen pakollinen liite 31.12.2020 asti. Näissä tapauksissa mahdollinen avustus esitetään myönnettäväksi ehdollisena. Sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusesityksissä kyseisiä hakemuksia oli yhteensä yksi kappale.
Sosiaali- ja terveystoimialan näkemys hakemuksista saatiin pyytämällä palvelukokonaisuuksien johtajien nimeämiltä asiantuntijoilta kannanotot avustusesityksiin.
Edellisen avustuksen käytön valvonta
Käsittelyn yhteydessä selvitettiin hakijalle myönnetyn edellisen avustuksen käyttö. Edelliseksi avustukseksi katsottiin vuodelle 2019 myönnetty avustus. Uuden avustuksen saamisen edellytyksenä on kaupungin ohjeen mukaisesti, että edellisen avustuksen käyttö on raportoitu ja todettu asianmukaiseksi. Mikäli näin ei ole, niin hakemus esitetään hylättäväksi.
Käyttöselvityksen yhteydessä laadittiin taulukot, joissa on kuvattu hakijoiden vuoden 2019 tilikauden tulos, tase, taseen oma pääoma 2019 ja omavaraisuusaste (%). Taulukko on tämän asian liitteenä 2. Taloustietoja ei ole merkitty, mikäli yhdistyksellä ei ole ollut rahaliikennettä vuonna 2019, taloustietoja ei ole saatu tai niissä on epäselvyyksiä.
Omavaraisuusaste-prosentin laskukaava on seuraava: taseen oma pääoma jaettuna taseen kokonaissummalla ja kerrottuna 100:lla. Omavaraisuusasteen tulkinta on seuraava: yli 50 % erinomainen, 35‒50 % hyvä, 25‒35 % tyydyttävä, 15‒25 % välttävä ja alle 15 % heikko. Mikäli hakijan taloudellisessa tilanteessa tai toimintakäytännöissä havaittiin uhkia tai riskejä (esimerkiksi vuodesta toiseen heikkenevä taloudellinen tilanne), niin näihin pyydetään kiinnittämään huomiota.
Avustusehdotusten laatiminen ja hakemusten hylkäysperusteet
Avustusehdotusta laadittaessa selvitettiin, tuottaako avustuksen hakija sosiaali- ja terveystoimialalle ostopalveluja ja mitkä eri tahot avustavat järjestöä. Näihin liittyviä oleellisia tietoja on merkitty liitteenä 1 olevaan avustusesityksen Käyttötarkoitus 2021 -kohtaan. Useita järjestöjä on avustanut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, STEA (entinen Raha-automaattiyhdistys, RAY). Avustus esitetään hylättäväksi, mikäli avustettavaksi haettu toiminta ei sisälly sosiaali- ja terveystoimen avustusten jakoperusteisiin tai hylkäämiseen on muu painava syy.
Hylkäysesitysten perusteita ovat: pakollisten liitteiden puuttuminen, tietojen virheellisyys tai epäluotettavuus sekä puutteet järjestön hallinnollisissa menettelyissä. Avustusta ei myöskään esitetä, mikäli hakijalla on merkittävä ylijäämä edelliseltä tilikaudelta tai merkittävä määrä omaisuutta ja voidaan olettaa, että näistä syistä toimintaa voidaan toteuttaa ilman avustusta. Hylkäysperuste voi myös olla järjestön negatiivinen omavaraisuusaste, joka kertoo erittäin vakavista talouden ongelmista. Taloudellisen tilanteen arvioinnissa on käytetty yksilöllistä harkintaa. Erittäin painavasta syystä avustusta voidaan esittää, vaikka toiminnasta ei vielä olisi vahvaa näyttöä.
Hakemusten ryhmittely ja avustusesitykset
Hakemukset ryhmiteltiin kahdeksaan eri ryhmään, jotka on kuvattu alla olevassa taulukossa. Yli 10 000 euron hakemukset kohderyhmittäin on valmisteltu sosiaali- ja terveyslautakunnalle tähän kokoukseen kunkin kohderyhmän osalta omina esityksinä, ja ne ovat sarakkeessa Ltk. Näitä hakemuksia on yhteensä 108 kappaletta.
Toimialajohtajan päätettäväksi delegoitujen (enintään 10 000 euroa hakeneet) hakemusten ryhmittely on sarakkeessa Tja. Näitä hakemuksia on yhteensä 86.
Taulukko: Avustushakemusten ryhmittely ja hakemusten lukumäärät
Haetun avustuksen kohderyhmä | Ltk | Tja | Yht |
1. Lasten ja lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen (HEL 2020-011410) | 20 | 12 | 32 |
2. Nuorten ja aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen (HEL 2020-011411) | 22 | 13 | 35 |
3. Ikäihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen (HEL 2020-011412) | 5 | 21 | 26 |
4. Kansanterveysjärjestöjen tukeminen (HEL 2020-011413) | 7 | 16 | 23 |
5. Mielenterveystyön ja päihdetyön tukeminen (HEL 2020-011414) | 22 | 13 | 35 |
6. Vammais- ja kehitysvammatyön tukeminen (HEL 2020-011415) | 11 | 7 | 18 |
7. Maahanmuuttajatyön tukeminen (HEL 2020-011416) | 16 | 4 | 20 |
8. Monialayhdistykset (HEL 2020-011417) | 5 | - | 5 |
Yhteensä | 108 | 86 | 194 |
Tässä asiassa päätetään kansanterveysjärjestöjen tukemiseksi myönnettävät avustukset.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätettäväksi esitettävät hakemukset (Ltk) ja päätösehdotukset käyttötarkoituksineen on kuvattu tämän asian liitteessä 1. Hakemukset esitetään hakijayhdistyksen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.
Kansanterveysjärjestöjen tukemiseen liittyviä avustuksia (7 kappaletta) haettiin yhteensä 247 000 euroa ja myönnettäväksi esitetään 7 hakemukselle 158 000 euroa.
Avustushakemukset lautakunnan nähtävillä
Avustushakemukset ovat sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenten nähtävissä 8.12.2020 klo 12.00‒16.00 sosiaali- ja terveystoimialan hallinnon talouden tuki -yksikössä, Toinen linja 4 A, 5. krs, huone 519. Vaihtoehtoisesti edellä mainitulle ajankohdalle voi sopia etäyhteydellä toteutettavan tapaamisen etukäteen (p. 310 25678).
Avustuspäätöksistä ilmoittaminen, avustusten maksatus ja käytön raportointi
Avustuspäätöksistä ilmoitetaan kaikille hakemuksen tehneille kirjeellä. Saatekirjeessä mainitaan koronapandemiatilanteen vuoksi edellytys, että toimintaan sisällytetään aina myös ohjaus ja neuvonta koronatartuntojen torjuntatoimista sekä voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista. Saatekirje on tämän asian liitteenä 5.
Avustukset maksetaan seuraavasti: alle 8 000 euron suuruiset avustukset yhtenä eränä, 8 000‒40 000 euron suuruiset avustukset kahtena eränä ja yli 40 000 euron suuruiset avustukset neljänä eränä. Kaksi ensimmäistä avustuserää maksetaan samassa yhteydessä. Näin säästetään huomattavasti maksatukseen tarvittavan työn määrää sosiaali- ja terveystoimialalla sekä taloushallintopalvelussa (Talpa), kun suurta määrää 8 000‒40 000 euron avustuksia ei tarvitse jakaa maksettaviksi kahtena ajankohtana.
Avustuksen käytöstä tulee lähettää käyttöselvitys sosiaali- ja terveyslautakunnalle vuoden 2022 kesäkuun loppuun mennessä tai vuotta 2023 koskevan avustushakemuksen yhteydessä.
Ennakkotieto vuoden 2022 avustusten hakemisesta
Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuodelle 2022 myöntämien avustusten hakuaika on 1.9.2021 kello 00.00‒30.9.2021 kello 16.00. Tällöin on edelleen käytäntönä, että kukin hakijataho tekee vain yhden avustushakemuksen kuitenkin niin, että hakemus voi sisältää avustuksen hakemisen useampiin eri käyttötarkoituksiin. Nämä tulee kuvata selkeästi. Hakuajasta ja hakuohjeista tullaan tiedottamaan sosiaali- ja terveystoimialan internet-sivuilla sekä sanomalehdissä.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen on mahdollista tukea ja täydentää kuntatoimijoiden palveluja ja tätä kautta lisätä kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Järjestöjen taloudellisella avustamisella voidaan edesauttaa järjestöjen toimintaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunta 01.12.2020 § 243
Päätös
Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Talouspäällikkö Armi Vadén ja erityissuunnittelija Miikka Keränen olivat kutsuttuina asiantuntijoina läsnä kokouksessa tämän asian käsittelyssä.
Sosiaali- ja terveyslautakunta jätti asian yksimielisesti pöydälle puheenjohtaja Sanna Vesikansan ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 310 15970
Miikka Keränen, erityissuunnittelija, puhelin: 310 25678
This decision was published on 16.12.2020
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Presenter information
Ask for more info
Armi Vaden, talouspäällikkö, puhelin: 09 310 15970
Miikka Keränen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 25678